A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.

A fejlődő piacokon már az idén is 980 millió ember vett igénybe mobil alapú pénzügyi szolgáltatásokat, ez a szám pedig már öt év múlva 1,2 milliárdra növekedhet, ami az összes ottani mobil felhasználó közel 30 százalékát tenné ki – olvasható a Juniper Research hétfőn közzétett előrejelzésében. A jelentés szerint a növekedést elsősorban a felhasználók által egymásnak küldött (P2P), határon belüli kifizetései és a kereskedőknél való vásárlások hajtják.

A "mobile money" nében is hivatkozott szolgáltatások tulajdonképpen olyan mobil alapú számlákra épülnek, amelyek a felhasználó előfizetését (telefonszámát) használják számlaszámként a tranzakciókban. Így a banki szolgáltatásokhoz nem, vagy csak korlátozott mértékben hozzáférő embereknek is bizosítja a digitális fizetés lehetőségét.

A jelentés megállapítja, hogy a mobile money szolgáltatók egyre több bankkal és más pénzintézettel közösen bocsátanak ki  egyre szofisztikáltabb termékeket, amelyek sikere a felhasználók egyre magasabb szintű pénzügyi és technológiai ismereteire épül. Ez a payment-as-a-platform modell, amelyben a mobile money megoldások tulajdonképpen kapuként szogálnak a harmadik féltől származó szolgáltatások felé, a Juniper Research szerint kulcsfontosságúak lesznek a piac jövője szempontjából.

Túl jól működik a kapu

Az úgynevezett mikropénzügyi terület, ahova a mikrohitelek, -megtakarítások és -biztosítások is tartoznak, ugyancsak gyors ütemben növeli ügyfelei táborát. Ez számszerűen azt jelenti, hogy a 2020-as 227 millióról 2025-re 336 millióra növekedhet az ilyen téren is aktív felhasználók száma. Ahogy a mobile mones piacon is élesedik a verseny, úgy nő a hozzáadott értéket jelentő – vagyis a sima pénzküldésen túlmutató – szolgáltatások jelentősége.

A riport megállapítja, hogy az adatelemző képességek ebben a szegmensben is felértékelődtek, sőt megkerülhetetlenné váltak, mivel a szállítók csak ezek révén ajánlhatnak mindenkinek testre szabott pénzügyi termékeket és az ügyfelek saját elvárásainak megfelelő szintű kockázatmenezsmentet.

A mikrokölcsönök és a külső technológiai platformok nagy arányú bevonására egyébként jellemző, hogy az a szabályozói oldalon már aggodalmakat kelt a világjárvány, ezzel párhuzamosan pedig a hiteltörlesztések felfüggesztésének szaporodása vagy általában az eszközök minőségének romlása miatt. Erre példa a kínai jegybank és az illetékes hatóságok szigorú fellépése az éppen tőzsdére lépő Ant Grouppal szemben, amelyhez más szempontok mellett azt a konfliktus vezetett el, hogy a tulajdonképpeni pénzügyi szolgáltatók technológiai cégként határozzák meg magukat, és szinte ellenőrizetlenül válnak a terület meghatározó szereplőivé.

Piaci hírek

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.