A gyártó szerint minden fél számára rendkívül káros lenne, ha ez megtörténne.

Egy érdekes és a jövőre nézve döntő jelentőségű jogi probléma keltett komoly visszhangot az Egyesült Államokban. Egy szövetségi bíró arra kérte az Apple-t, hogy nyújtson segítséget egy eljárás szempontjából fontos iPhone feltörésében. A gyártó egy beadványban fejtette ki álláspontját az üggyel kapcsolatban, ami röviden így foglalható össze: nem tudjuk feltörni, de ha tudnánk, se tennénk.

A törvényes kiskapu?

A nyilatkozatban foglalt érvelés egyik alaptétele az volt, hogy a hatóságoktól érkező hasonló kérések most és a jövőben is kivitelezhetetlenek lesznek. Az iOS 8, vagy annál régebbi rendszert futtató készülékek esetében az Apple-nek nincsenek meg azok a technikai lehetőségei, amivel hozzáférhetne egy jelszóval védett készüléken tárolt adatokhoz. A gyártó szerint az oprendszer olyan fejlett védelmet kapott, ami a jelszó tulajdonosán kívül mindenki más számára megakadályozza a hozzáférést. És ezek közt ott van maga az Apple is.

Az amerikai gyártó már korábban is kifejtette álláspontját ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt hetekben 16 amerikai ügyész egy közös kérelemmel fordult a Szenátus Bírósági Testületéhez. Ebben a jogászok egy olyan rendelkezés meghozását sürgették, ami lehetővé tenné, hogy az okostelefonokba bekerüljön egy szoftveres „kiskapu”, ami segítené a bűnüldöző szervek munkáját.

Káros gyakorlat lenne belőle

Az aktuális ügyet tovább bonyolítja, hogy a szóban forgó iPhone még iOS 7-t használ, így bizonyos típusú adatok mégis kinyerhetők lennének belőle. Ez elsősorban az Apple saját alkalmazásaira igaz, nem férnének azonban hozzá a felhasználó e-mailjeihez, naptárához, illetve minden olyan egyéb információhoz, amit utólag telepített alkalmazások tartalmaznak.

A technikai lehetőség tehát adott lenne, de az Apple mereven elzárkózik attól, hogy segítséget nyújtson a kérelmet megfogalmazó Igazságügyi Minisztériumnak. A gyártó szerint ezzel veszélyeztetné a vállalat és az ügyfelei között kialakult bizalmi kapcsolatot, és a márkának is óriási károkat okoznának ezzel. De mindennek sokkal szélesebb körű, a presztízst érintő hatásai is lennének, ami valószínűleg sokkal nagyobb károkat okoznak az egész iparágnak, mint amennyi előny származhatna a kinyert adatokból.

Ez utóbbit persze nehéz megítélni, ugyanis azt a felek egyelőre nem közölték a nyilvánossággal, hogy pontosan milyen ügy kapcsán és miért lenne szükség az iPhone feltörésére.

Konzumer tech

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.