A gyártó szerint minden fél számára rendkívül káros lenne, ha ez megtörténne.

Egy érdekes és a jövőre nézve döntő jelentőségű jogi probléma keltett komoly visszhangot az Egyesült Államokban. Egy szövetségi bíró arra kérte az Apple-t, hogy nyújtson segítséget egy eljárás szempontjából fontos iPhone feltörésében. A gyártó egy beadványban fejtette ki álláspontját az üggyel kapcsolatban, ami röviden így foglalható össze: nem tudjuk feltörni, de ha tudnánk, se tennénk.

A törvényes kiskapu?

A nyilatkozatban foglalt érvelés egyik alaptétele az volt, hogy a hatóságoktól érkező hasonló kérések most és a jövőben is kivitelezhetetlenek lesznek. Az iOS 8, vagy annál régebbi rendszert futtató készülékek esetében az Apple-nek nincsenek meg azok a technikai lehetőségei, amivel hozzáférhetne egy jelszóval védett készüléken tárolt adatokhoz. A gyártó szerint az oprendszer olyan fejlett védelmet kapott, ami a jelszó tulajdonosán kívül mindenki más számára megakadályozza a hozzáférést. És ezek közt ott van maga az Apple is.

Az amerikai gyártó már korábban is kifejtette álláspontját ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt hetekben 16 amerikai ügyész egy közös kérelemmel fordult a Szenátus Bírósági Testületéhez. Ebben a jogászok egy olyan rendelkezés meghozását sürgették, ami lehetővé tenné, hogy az okostelefonokba bekerüljön egy szoftveres „kiskapu”, ami segítené a bűnüldöző szervek munkáját.

Káros gyakorlat lenne belőle

Az aktuális ügyet tovább bonyolítja, hogy a szóban forgó iPhone még iOS 7-t használ, így bizonyos típusú adatok mégis kinyerhetők lennének belőle. Ez elsősorban az Apple saját alkalmazásaira igaz, nem férnének azonban hozzá a felhasználó e-mailjeihez, naptárához, illetve minden olyan egyéb információhoz, amit utólag telepített alkalmazások tartalmaznak.

A technikai lehetőség tehát adott lenne, de az Apple mereven elzárkózik attól, hogy segítséget nyújtson a kérelmet megfogalmazó Igazságügyi Minisztériumnak. A gyártó szerint ezzel veszélyeztetné a vállalat és az ügyfelei között kialakult bizalmi kapcsolatot, és a márkának is óriási károkat okoznának ezzel. De mindennek sokkal szélesebb körű, a presztízst érintő hatásai is lennének, ami valószínűleg sokkal nagyobb károkat okoznak az egész iparágnak, mint amennyi előny származhatna a kinyert adatokból.

Ez utóbbit persze nehéz megítélni, ugyanis azt a felek egyelőre nem közölték a nyilvánossággal, hogy pontosan milyen ügy kapcsán és miért lenne szükség az iPhone feltörésére.

Konzumer tech

Kiosztották az idei Gyurós Tibor-díjakat

A hagyományokhoz híven, idén is az IVSZ éves konferenciáján, a Mentán adták át a hazai informatikai élet kíválóságait elismerő díjakat.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.