A gyártó szerint minden fél számára rendkívül káros lenne, ha ez megtörténne.

Egy érdekes és a jövőre nézve döntő jelentőségű jogi probléma keltett komoly visszhangot az Egyesült Államokban. Egy szövetségi bíró arra kérte az Apple-t, hogy nyújtson segítséget egy eljárás szempontjából fontos iPhone feltörésében. A gyártó egy beadványban fejtette ki álláspontját az üggyel kapcsolatban, ami röviden így foglalható össze: nem tudjuk feltörni, de ha tudnánk, se tennénk.

A törvényes kiskapu?

A nyilatkozatban foglalt érvelés egyik alaptétele az volt, hogy a hatóságoktól érkező hasonló kérések most és a jövőben is kivitelezhetetlenek lesznek. Az iOS 8, vagy annál régebbi rendszert futtató készülékek esetében az Apple-nek nincsenek meg azok a technikai lehetőségei, amivel hozzáférhetne egy jelszóval védett készüléken tárolt adatokhoz. A gyártó szerint az oprendszer olyan fejlett védelmet kapott, ami a jelszó tulajdonosán kívül mindenki más számára megakadályozza a hozzáférést. És ezek közt ott van maga az Apple is.

Az amerikai gyártó már korábban is kifejtette álláspontját ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt hetekben 16 amerikai ügyész egy közös kérelemmel fordult a Szenátus Bírósági Testületéhez. Ebben a jogászok egy olyan rendelkezés meghozását sürgették, ami lehetővé tenné, hogy az okostelefonokba bekerüljön egy szoftveres „kiskapu”, ami segítené a bűnüldöző szervek munkáját.

Káros gyakorlat lenne belőle

Az aktuális ügyet tovább bonyolítja, hogy a szóban forgó iPhone még iOS 7-t használ, így bizonyos típusú adatok mégis kinyerhetők lennének belőle. Ez elsősorban az Apple saját alkalmazásaira igaz, nem férnének azonban hozzá a felhasználó e-mailjeihez, naptárához, illetve minden olyan egyéb információhoz, amit utólag telepített alkalmazások tartalmaznak.

A technikai lehetőség tehát adott lenne, de az Apple mereven elzárkózik attól, hogy segítséget nyújtson a kérelmet megfogalmazó Igazságügyi Minisztériumnak. A gyártó szerint ezzel veszélyeztetné a vállalat és az ügyfelei között kialakult bizalmi kapcsolatot, és a márkának is óriási károkat okoznának ezzel. De mindennek sokkal szélesebb körű, a presztízst érintő hatásai is lennének, ami valószínűleg sokkal nagyobb károkat okoznak az egész iparágnak, mint amennyi előny származhatna a kinyert adatokból.

Ez utóbbit persze nehéz megítélni, ugyanis azt a felek egyelőre nem közölték a nyilvánossággal, hogy pontosan milyen ügy kapcsán és miért lenne szükség az iPhone feltörésére.

Konzumer tech

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.