Az új technológiába már majdnem 400 operátor fektetett be világszerte, az előrejelzések szerint az ötödik generációs vezeték nélküli hálózatok adaptációja a 4G-nél is valamivel gyorsabb lesz.

A Global mobile Suppliers Association (GSA) legutóbbi jelentése szerint szeptember közepén 129 országban és területen már összesen 397 mobilszolgáltató végzett valamilyen 5G-s fejlesztést, beleérteve a teszteket és a kísérleteket, a licencvásárlásokat, a hálózatok tervezését és telepítését, illetve a szolgáltatások elindítását is. A szervezet ehhez további 190 operátort is hozzászámít, akik 5G szolgáltatásokra alkalmas spektrumhasználati jogokat szereztek az árveréseken.

Ezen belül is már 124 távközlési vállalat jelentette be a 3GPP (3rd Generation Partnership Project) 5G-s specifikációinak megfelelő technológiák alkalmazását saját hálózataiban. Ezen belül mára 44 országban 101 cég indított egy vagy több kereskedelmi 5G szolgáltatást, vagyis a szolgáltatók száma is átlépte a százas küszöböt; a szóban forgó operátorok közül 94 működtet valamilyen 3GPP-megfelelőségű 5G mobil szolgáltatást.

37-en ugyanilyen 5G FWA vagy otthoni szélessávú visznek, 9 társaság pedig korlátozott hozzáférésű, korlátolt közönségnek bemutatott (soft launch) megoldásokat jelentett be, amelyeket meg sem jelenítenek ezek között az adatok között. Az 5G imlmenetációjának frontvonalát nem meglepő módon Észak-Amerika, Európa és Kelet-Ázsia adja, de Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában is csaknem minden régióban zajlanak már az ilyen irányú fejlesztések.

Három és fél év, egymilliárd felhasználó

Dél-Korea, ahol egyébként a világ legelső kereskedelmi 5G szolgáltatását is indították, az előrejelzések szerint még sokáig megőrzi vezető szerepét az új technológia penetrációját illetően. A GSMA iparági szervezet becslései szerint 2025-re a dél-koreai mobil előfizetések már 60 százalékban 5G-s csomagokra vonatkoznak majd; ezt az arány az USA-ban és Japánban 50 százalék, Kínában pedig 28 százalék lehet.

Az európai átlagot ugyanilyen távlatban 34 százalékosra teszik, ami az országonkénti lebontást tekintve nyilván jelentős szórást mutat. A sebességet tekintve jelenleg Szaúd-Arábia vezet, ahol az OpenSignal nyár végi statisztikája alapján 414 Mbps átlagos letöltési sebességet tudtak felmutatni – nem mellesleg ez több mint tizennégyszer gyorsabb az országban elérhető, nem éppen világrekorder 4G-s szolgáltatásoknál.

Az új adatátviteli technológiák gyorsuló fejlesztésére és adaptációjára jellemző, hogy az 5G milyen különbségeket mutat a 2G mobil hálózatok 30 évvel ezelőtti indulásához képest. Már a 2000-es évek elején induló 3G-nek is 12 évre volt szüksége, hogy világszerte elérje az 1 milliárd felhasználót, míg a 4G ugyanerre már 4 év alatt képes volt. Az 5G a becslések szerint még ennél is valamivel hamarabb, 3,5 év alatt viszi át a milliárdos küszöböt, ami azonban éppen az előző bevezetések óta eltelt rövid idő miatt számítana látványos eredménynek.

Mobilitás

160 millió dolláros szuperszámítógépet rendelt az EU

A rendszert a HPE szállíthatja le és a tervek szerint Finnországban áll munkába. Ha sietnek vele, ez lehet a világ aktuálisan legerősebb szuperszámítógépe.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.