Az új technológiába már majdnem 400 operátor fektetett be világszerte, az előrejelzések szerint az ötödik generációs vezeték nélküli hálózatok adaptációja a 4G-nél is valamivel gyorsabb lesz.

A Global mobile Suppliers Association (GSA) legutóbbi jelentése szerint szeptember közepén 129 országban és területen már összesen 397 mobilszolgáltató végzett valamilyen 5G-s fejlesztést, beleérteve a teszteket és a kísérleteket, a licencvásárlásokat, a hálózatok tervezését és telepítését, illetve a szolgáltatások elindítását is. A szervezet ehhez további 190 operátort is hozzászámít, akik 5G szolgáltatásokra alkalmas spektrumhasználati jogokat szereztek az árveréseken.

Ezen belül is már 124 távközlési vállalat jelentette be a 3GPP (3rd Generation Partnership Project) 5G-s specifikációinak megfelelő technológiák alkalmazását saját hálózataiban. Ezen belül mára 44 országban 101 cég indított egy vagy több kereskedelmi 5G szolgáltatást, vagyis a szolgáltatók száma is átlépte a százas küszöböt; a szóban forgó operátorok közül 94 működtet valamilyen 3GPP-megfelelőségű 5G mobil szolgáltatást.

37-en ugyanilyen 5G FWA vagy otthoni szélessávú visznek, 9 társaság pedig korlátozott hozzáférésű, korlátolt közönségnek bemutatott (soft launch) megoldásokat jelentett be, amelyeket meg sem jelenítenek ezek között az adatok között. Az 5G imlmenetációjának frontvonalát nem meglepő módon Észak-Amerika, Európa és Kelet-Ázsia adja, de Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában is csaknem minden régióban zajlanak már az ilyen irányú fejlesztések.

Három és fél év, egymilliárd felhasználó

Dél-Korea, ahol egyébként a világ legelső kereskedelmi 5G szolgáltatását is indították, az előrejelzések szerint még sokáig megőrzi vezető szerepét az új technológia penetrációját illetően. A GSMA iparági szervezet becslései szerint 2025-re a dél-koreai mobil előfizetések már 60 százalékban 5G-s csomagokra vonatkoznak majd; ezt az arány az USA-ban és Japánban 50 százalék, Kínában pedig 28 százalék lehet.

Az európai átlagot ugyanilyen távlatban 34 százalékosra teszik, ami az országonkénti lebontást tekintve nyilván jelentős szórást mutat. A sebességet tekintve jelenleg Szaúd-Arábia vezet, ahol az OpenSignal nyár végi statisztikája alapján 414 Mbps átlagos letöltési sebességet tudtak felmutatni – nem mellesleg ez több mint tizennégyszer gyorsabb az országban elérhető, nem éppen világrekorder 4G-s szolgáltatásoknál.

Az új adatátviteli technológiák gyorsuló fejlesztésére és adaptációjára jellemző, hogy az 5G milyen különbségeket mutat a 2G mobil hálózatok 30 évvel ezelőtti indulásához képest. Már a 2000-es évek elején induló 3G-nek is 12 évre volt szüksége, hogy világszerte elérje az 1 milliárd felhasználót, míg a 4G ugyanerre már 4 év alatt képes volt. Az 5G a becslések szerint még ennél is valamivel hamarabb, 3,5 év alatt viszi át a milliárdos küszöböt, ami azonban éppen az előző bevezetések óta eltelt rövid idő miatt számítana látványos eredménynek.

Mobilitás

Az amerikai hadsereg most egyetemekkel keres kiber-kecskebűvölőket

Annyira komolyan gondolják, hogy a hadsereg egyik kutatóintézete több mint 6 millió dollárral finanszíroz egy ötéves kutatási projektet.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.