Az amerikai céget alaposan megtépázták a sanghaji lezárások, a kínai BYD meg is előzte őket az első féléves eladásokban.

A kínai BYD járműgyártó a legfrissebb adatok alapján túlszárnyalta a Teslát az alternatív meghajtású autók (new energy vehicles, NEV) eladásának volumenében. A hongkongi tőzsdén vasárnap közzétett bejelentések szerint a sencseni székhelyű BYD 2022 első felében összesen 641 ezer teljesen elektromos autót és különböző elektromos hibridet szállított, ami több mint négyszerese a tavalyi első hat hónap eredményének, ebből pedig 323 ezer darab volt akkumulátoros elektromos jármű.

Összehasonlításképpen, 2022 első két negyedévében a Tesla valamivel több mint 564 ezer járművet szállított le, amit nagyban befolyásolt a második negyedévben tapasztalt megingás, miután a sanghaji lezárások lelassították az ottani Gigafactory termelését. Az igazsághoz tartozik, hogy a legszigorúbb összehasonlításban (vagyis kizárólag az akkumulátoros elektromos autók tekintetében) még bőven vezetnek az amerikaiak, hiszen ők másban nem is utaznak, de a BYD részvényei így is 36 százalékkal erősödtek a januári szinthez képest. A Warren Buffett-féle Berkshire Hathaway által támogatott kínai autógyártó piaci kapitalizációja ezzel megközelíti az egybillió jüant, ami aktuálisan majdnem 150 milliárd dollárnak felel meg.

Jó lóra tettek a korai befektetők

A BYD gyors felemelkedését természetesen nagyban segíti a kínai kormányzat törekvése is a polgárok személyes szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére, és ezt olyasmi sem döccentette meg, hogy a délkeleti Hunan tartományban található egyik gyárának nyilvánvaló szennyezései miatt például vizsgálatot is indítottak, miután a környék lakói orrvérzéstől, hányástól és légzési problémáktól szenvedtek. Még fontosabb azonban, hogy a BYD gyárai a regionális bezárások mellett is teljes üzemben folytatták a munkát.

A Tesla ezzel szemben a koronavírus-gócnak nyilvánított Sanghajban rendelkezik meghatározó kínai jelenléttel: tavaly az ott működő Gigafactory 3 már az amerikai gyártó globális termelésének nagyjából a felét adta. A létesítmény azonban idén májusban 22 napra teljesen leállt a járványügyi korlátozások miatt, azután pedig, hogy újraindult benne a termelés, a folyamatos alkatrészhiány akadályozta meg benne, hogy ismét elérje a járvány előtti szintet.

A fenti adatokat összesítő Business Insider arra is emlékeztet, hogy a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk 2011-ben még nem tartotta a Tesla riválisának a BYD-t, sőt kifejezetten viccet csinált a kínai járművek dizájnjából és minőségéből. A Berkshire Hathaway azonban a jelek szerint másként gondolta, mostanra pedig befektetéseihez képest 40-szeres megtérülésnél jár a kínai autógyártó részvényeivel: az alap 2008-ban 232 millió dollárért szerezte a ma több mint 9 milliárd dollárt érő részesedését.

Piaci hírek

A gombok a műszerfalon gyorsabbak és biztonságosabbak az érintőképernyőnél

Legalábbis ezt hozta ki egy svéd autós lap tesztje, amelynek során a hagyományos megoldások egyértelműen hatékonyabbnak bizonyultak a járművekbe erőltetett touchscreen használatánál.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.