Alig két héttel azután, hogy az európai hatóságok erre kötelezték, a Google elérhetővé tette a felületet, ahol a személyünkhöz köthető, de elavult, lényegtelen vagy nem megfelelő keresési találatok törlését kérelmezhetjük.

Eleget téve a néhány héttel ezelőtt született, Európai Bíróság által hozott döntésnek, a Google létrehozta azt a felületet, amelyen keresztül bárki kérheti a személyéhez köthető keresési találatok törlését, amennyiben azok megfelelnek a határozat által rögzített kritériumoknak. A vállalat kiemeli, ez csak az első lépése annak a folyamatnak, amellyel igyekszik kialakítani az Unió döntésének megfelelő adatvédelmi gyakorlatot.

Igazolási és indoklási kényszer

A magyar nyelven ITT elérhető beadványnak számos kritériumnak kell megfelelnie ahhoz, hogy a keresési találatokból valóban eltávolítsa a szolgáltató az inkriminált forrást. A bírósági döntés értelmében a felhasználók kérhetik a keresőmotoroktól a nevüket tartalmazó keresési eredmények eltávolítását, amennyiben az eredmények "kezelésük céljára tekintettel nem megfelelőek, nem vagy már nem relevánsak, illetve túlzott mértékűek". Ezt az űrlapon a kérdéses tartalom URL-jének megadásával illetve az ehhez kapcsolódó magyarázzattal lehet kérni. A Google ezen felül a beazonosíthatóság miatt egy fényképes igazolvány (személyi, útlevél, jogosítvány) digitális másolatát is kéri csatolni a beadványhoz, amelyet azonban természetesen kizárólag erre a célra használ fel.

A vállalat külön-külön értékel minden kérelmet. Az értékelés során megvizsgálják, hogy megfelel-e a fentebb említett kritériumoknak a kérés, továbbá hogy fűződik-e közérdek az információkhoz – például mert pénzügyi visszaéléssel, szakmai mulasztással, büntetőítélettel kapcsolatosak, vagy mert kormányzati tisztségviselők publikus megnyilvánulásairól van szó. Ez utóbbi miatt különösen nagy teher hárul a keresőszolgáltatókra, hiszen például a közszereplő és a magánember közötti határvonal sok esetben még a helyi viszonyokat, szabályozási környezetet jól ismerők számára sem azonosítható be könnyen.

Régi történet, új helyzet

A mostani lépés egy évekkel ezelőtti ügy egyenes következménye. Egy spanyol állampolgár akkor nyújtott be adatvédelmi keresetet azzal kapcsolatban, hogy nevéhez kapcsolódóan a Google keresője előkelő helyen jeleníti meg a La Vanguardia című lapban másfél évtizeddel ezelőtt megjelent, társadalombiztosítási tartozásáról és ingatlanának elárverezéséről szóló anyagokat. A spanyol adatvédelmi hatóság a napilap esetében nem, a Google esetében azonban helyt adott a panasznak, majd a menetrendszerű fellebbezések nyomán az illetékesek az Európai Bíróság állásfoglalását kérték az ügyben.

A bírósági döntést Viviane Reding, az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa lelkesen ünnepelte. "A vállalatok többé nem rejtőzhetnek a Kaliforniában vagy a világon máshol működő szervereik mögé" - kommentálta a határozatot Reding, amelyből nem különösebben nehéz kihallani az EU és az amerikai technológiai cégek között fennálló feszültséget. A döntés egyébként természetesen nem csak a Google-re, hanem minden keresőszolgáltatóra vonatkoztatható, így minden versenytársnak hasonlóan kell eljárnia.

Közösség & HR

Az idegenekre vadászó MI máris gyanús jeleket talált az űrben

Az űrből érkező rádiójelek átfésüléséhez és a zaj kiszűréséhez is nagy segítséget jelent a mesterséges intelligencia, lehetővé teéve az óriási adattömeg hatékonyabb feldolgozását.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.