Ezzel megint a duplájára ugrik az átviteli sebesség, és ehhez új kábeleket sem feltétlenül kell vásárolni – más kérdés, hogy a portok jelölésében az eddiginél is nagyobb káoszra számíthatunk.

Az USB szabványokért felelős, sok száz iparági szereplőt tömörítő USB Implementers Forum (USB IF) még 2017-ben harangozta be az USB 3.2 szabványt, amelynek bejelentésére végül a héten zajló, barcelonai Mobile World Congress (MWC) kiállításon került sor. Az USB 3.2 keretein belül a másodpercenkénti 20 gigabites átviteli sebesség is elérhető lesz, a mostani közlés szerint pedig már ebben az évben kijöhetnek az első olyan termékek (jellemzően laptopok és az új alaplapokkal szerelt PC-k), amelyek már az új szabványt is támogatják.

Kényelmetlenséget az eddig sem egyszerű USB-nevezéktan további bonyolítása jelent majd. Az eredeti harmadik generációs specifikációnak az USB 3.2 Gen 1 (eredetileg USB 3.0, később USB 3.1 Gen 1) tekinthető, amely másodpercenként 5 gigabites átviteli sebességre képes. Ezt duplázza meg az USB 3.2 Gen 2 (korábban USB 3.1, később USB 3.1 Gen 2), amely már 10 GB/s teljesítményt biztosít, végül ott van legújabb specifikáció, az USB 3.2 Gen 2x2 (korábban USB 3.2), amely a már említett 20 gigabites sebességre is jó.

Ahogy a kommentárok kiemelik, ez a gyakorlatban az Intel Thunderbolt 2 technológiájának szintjére emeli az USB-t, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy utóbbi esetében egy generikus és jóval olcsóbb megoldásról van szó. Az új eszközökhöz és a 20 GB/s sebességhez ráadásul a megfelelő (az eddigi USB 3.1 Gen 2 besorolású) USB-C kábelek is felhasználhatók maradnak, de ugyanígy két kompatibilis eszköz csatlakoztatásánál az eddigi 5 gigabájtos kábelek is alkalmasak lesznek a másodpercenkénti 10 gigabájtos sebességre.

Madárhatározóval a zsebben kell majd vásárolni

Visszatérve az elnevezésekre, mivel a legfrissebb szabványt nem a logikusan várható USB 3.1 Gen 3 néven kezelik, sőt visszamenőleg is felforgatták a nevezéket, sokan azt jósolják, hogy még nehezebb lesz eligazodni a gyártók jelölései között. Pillanatnyilag az USB 3.1 simán jelentheti az USB 3.1 Gen 1 eszközöket (5 gigabájt), míg mások erre az USB 3.0 megnevezést használják, és az USB 3.1 alatt a 10 gigabájtos támogatást értik. Mindez most még egy fokkal bonyolultabb lesz, hiszen a máskülönben logikus 1, 2 és 2x2 tagok mellé fogyasztói jelöléseket is bevezetnek, amelyek rendre a SuperSpeed USB, a SuperSpeed USB 10Gbps és a SuperSpeed USB 20Gbps néven futnak majd. Az USB 3.2 ehhez képest az 5, 10 és 20 gigabájtos sávszélességet is jelölheti.

A konzumer felhasználónak az adhatja meg a kegyelemdöfést, hogy az új szabvány praktikusan csak az átviteli sebességet, és nem a csatlakozó típusát határozza meg. Ez azt jelenti, hogy technikailag valóban a megfelelő USB-C kábelre lesz szükség az USB 3.2 Gen 2x2 csúcssebességéhez, közben viszont az USB Type-A vagy a MicroUSB – hasonlóan az így minősített USB-C csatlakozáshoz – is működni fog az USB 3.2 jelölés alatti szabványok egy részével.

Röviden, az új hardverek 2019-ben esedékes megjelenése mindenképpen jó hír, az pedig majd kiderül, hogy mennyire érvényesülhet majd az az USB IF által is fontosnak tartott szempont, hogy a gyártók minél pontosabban és a valóságnak megfelelően tájékoztassák a vásárlókat a termékek képességeiről.

Konzumer tech

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.