Az egyik jelölt azzal kampányol a Wyoming állam fővárosában tartott választások előtt, hogy győzelme esetére az általa tanítgatott MI döntéseinek 100 százalékos végrehajtását ígéri.

Egy Virtually Integrated Citizen (VIC) nevű MI-chatbotot is megpróbálnak feltenni az idén esedékes polgármester-választásra az amerikai Wyoming állam fővárosában, Cheyenne-ben – olvasható a Wired szerdán közölt riportjában. Az OpenAI GPT-4-re épülő robotot egy helyi könyvtári dolgozó, Victor Miller hozta létre és képezte a városi tanács ülésein keletkezett sok ezernyi dokumentumon, a lapnak nyilatkozva pedig elmondta, hogy tervei szerint ő maga szerepelne a mesterséges intelligencia "élő bábjaként", közvetítve a program döntéseit az önkormányzat irányításában.

Miller kampányígérete alapján a VIC azért lenne jó polgármester, mert úgy szavazna az egyes kérdésekben, hogy gond nélkül feldolgozza azokat a nagy, vastag anyagokat, amelyeket úgysem szokott soha senki végigolvasni. Ezt természetesen nem mindenki látja ugyanígy, és a jelenlegi kormányzat részéről is megkérdőjelezték a jelölés legitimációját, sőt ügyészségi vizsgálat is zajlik vele kapcsolatban. Ez utóbbit július első hetére kellene lezárni, ugyanis akkor hozzák majd nyilvánosságra az érvényes jelöltek listáját. A dolognak ráadásul nem csak ez lehet az egyetlen akadálya.

Máshogy kiszámíthatatlan, mint a politikusok

Ahogy a cikkben felhívják rá a figyelmet, maga az OpenAI is keresztbe tehet a mesterséges intelligencia és az élő báb politikai karrierjének, amennyiben érvényesíti a felhasználási szabályaiban szereplő, politikai kampáynokban való részvételt korlátozó passzusokat. Miller erről elmondta, hogy szükség esetén áthelyezi a VIC-et a Meta nyílt forrású Llama 3 modelljére, bár ezzel tulajdonképpen új személyiséget adna ugyanannak a jelöltnek. A birkózás egyébként éppen azon megy, hogy ebben a felállásban tényleg az MI-t indítják-e a választáson, ami önmagában nyilván lehetetlen volna.

Ahogy a Futurism beszámolójából kiderül, hasonló esetekre már volt példa a világon, hozzánk legközelebb talán éppen Dániában, bár ennyire sehol sem mentek el a falig a mesterséges intelligencia döntési helyzetbe juttatásáért. Az adatvezérelt döntéshozatal persze izgalmas dolog, de ilyen formában egy nagy csomó etikai és gyakorlati kérdést vet fel, kezdve a politikai elszámoltathatóság problémáitól egészen odáig, hogy az MI-modellek általában váratlanul és emberi ésszel nehezen magyarázható módon szoktak hibázni, amit sokszor még a saját fejlesztőik sem értenek.

Közösség & HR

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.