Pontosabban csak harcoltak. A spanyol kormányszervek kérésére ugyanis letiltottak egy alkalmazást a GitHubon, mert az tüntetések szervezését segítette.

Úgy tűnik, a spanyol kormány sem riad vissza olyan eszközök alkalmazásától a függetlenségi párti katalánokkal szemben, mint a kínai kormány a hongkongi tüntetőkkel szemben. A spanyol rendőrség bírósági végzésre és a hatályos spanyol törvényekre hivatkozva arra kérte a GitHubot, hogy tegyen elérhetetlenné egy alkalmazást Spanyolország területéről. Ez az Unión belül is felveti a kérdést: hol húzódik a határ a véleménynyilvánítás szabadsága (és az azt segítő eszközök használata) és a közrend védelme között.

Alkalmazással szerveztek tiltakozásokat

A Tsunami Democtratic nevű csoporthoz köthető fejlesztők olyan androidos alkalmazást fejlesztettek és tettek közzé egy a GitHubon létrehozott oldalról, amellyel elosztott rendszerben, konspiratív módon lehet megmozdulásokat szervezni. A csoporthoz kötik többek között azokat a tüntetéseket, melyekkel október közepén hosszabb időre megbénították a barcelonai repülőteret, így tiltakozva a függetlenségi párti katalán politikusokra kirótt súlyos bírósági ítéletek ellen.

Az alkalmazás gyors és rugalmas, de a fejlesztők legfőbb célja a biztonság volt. A rendvédelmi szervek ugyanis minden eszközt bevetnek, hogy megakadályozzák az újabb és újabb tüntetések szerveződését és a zavargásokat. Az app ezért nem is került be a hivatalos alkalmazásboltokba, mert a fejlesztők attól félnek, hogy azok üzemeltetői a letöltésnél keletkező felhasználói információkat átadják a hatóságoknak. Ezért a GitHubon futtatott oldalon keresztül csak az APK fájt tették közzé, amit kézzel kell telepíteni a telefonokra.

Használatba vételéhez azonban további biztonsági szűrőkön is át kell jutni. Kicsit úgy működik a folyamat, mint annak idején a szabadkőműves páholyok: a zárt közösségbe egy tag ajánlásával lehet bejutni. Ez itt úgy néz ki, hogy az alkalmazásba egy személyhez és helyhez kötött QR-kóddal lehet belépni, ám ilyen kódot csak egy megbízható, az alkalmazást már használó személy adhat az új jelentkezőnek.

Így próbálják minimalizálni – ha teljesen kiszűrni nem is tudják –, hogy illetéktelenek (például a titkosszolgálat) ne tudjanak bejutni a rendszerbe. Az is biztonsági célokat szolgál, hogy a tagok is csak a saját közvetlen környezetük történéseit és szerveződéseit tudják követni, így lényegében belülről sem látható át a teljes kapcsolati rendszer.

Állítólag a fejlesztőknek a kommunikációs platformként szolgáló alkalmazással nagyon jól sikerült leképezni az illegális szervezetek működési elveit (decentrazilátság, modularitás, sejtszerű szerveződés az egyes alapegységek nagy fokú autonómiájával stb.), ami nagyon hatékony eszközzé tette a szervezésre. A nagyobb megmozdulások szervezéséhez az alkalmazás mellett a Telegramot is használják.

Egy a csoport működését ismerő informátor a Techcrunchnak azt mondta, hogy az alkalmazással elsősorban a helyi tiltakozó akciókat, útlezárásokat szervezik meg. A nagyobb tüntetéseknél inkább a Telegramon kommunikálnak.

A GitHub engedett – és cenzúrázott

A GitHub végül engedett a spanyol hatóságok kérésének, és lokálisan – tehát Spanyolország területéről – elérhetetlenné tette a Tsunami Democtratic oldalát. Különösebb magyarázatot sem fűzött ehhez, csupán közzétette a hatóságok hivatalos levelét.

A levél egyébként súlyos vádakat fogalmaz meg. Kérelmét arra alapozza, hogy bírósági nyomozás folyik a Tsunami Democtratic mozgalom ellen, melyet olyan bűnszervezetként azonosítottak, amely terrorakciók elkövetésére ösztönzik az embereket. Az alkalmazásnak pedig az a célja, hogy segítse ezeknek a terrorakcióknak a szervezését és összehangolását.

A GitHub hasonló esetekre vonatkozó szabályzata szerint egyébként nem volt módjában a kérést megtagadni. Mivel a székhelye az USA-ban van, azt megtagadhatja, hogy közvetlenül adjon ki adatokat külföldi kormányoknak, azt azonban nem, hogy az adott ország törvényeit sértő tartalmakat blokkolja. A szabályzat hangsúlyozza: ha törvényes megkeresést kapnak kormányzati szervektől amiatt, hogy egy adott tartalom sérti az adott ország törvényeit, akkor azt blokkolniuk kell.

A spanyol kormány lépését az Európai Bizottság úgy kommentálta a Catalan News szerint, hogy Spanyolország felelõssége megtalálni a helyes egyensúlyt a véleménynyilvánítás szabadsága, a közrend fenntartása, illetve a biztonság és az illegális tartalmakkal szembeni védelem között.

Közösség & HR

Az amerikai hadsereg most egyetemekkel keres kiber-kecskebűvölőket

Annyira komolyan gondolják, hogy a hadsereg egyik kutatóintézete több mint 6 millió dollárral finanszíroz egy ötéves kutatási projektet.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.