Az SAP-partnerek azonban még inkább a hagyományos értékesítést preferálják.

Immár hagyományosan az SAP Forum Hungary nyitónapján értékelte a hazai leányvállalat vezetője, Ablonczy Balázs a vállalat magyarországi teljesítményén. (A rendezvényről élőben adunk közvetítést, melyet egy kattintásnyira olvashat.) A tavaly év ismét sikeresnek bizonyult: a vállalat bevételei mintegy 22 százalékkal nőttek, így elérték a 23,7 milliárd forintot.

Látványosan nőt az export

A hazai leányvállalat ma már jelentős exportbevételekkel is rendelkezik, ebből jött a bevételek 45 százaléka. Az export felfutásában a hazai fejlesztőközpont tevékenységének bővülése és a 130 fős támogatóközpont felállítása is nagy szerepet játszott, melyben mintegy hatvanan szolgálnak ki hétezer globális ügyfelet.

A bevételek zömét Magyarországon azonban továbbra is a hagyományos szoftverlicenc-értékesítés és a hozzá kapcsolódó maintenance adja. Ez a szegmens mintegy 40 százalékkal bővült, míg minden más szegmens – köztük az export is – átlagosan tíz százalékkal. Ablonczy szerint az új licencek értékesítése továbbra is az egyik legfontosabb terület, éppen a magas maintenance-bevételek biztosítása miatt.

A vállalat piaci részesedése a vállalati szoftverek hazai piacán az IDC szerint tovább növekedett, tavaly már elérte a 48,5 százalékot. Mint az ügyvezető igazgató elmondta, ez 2008-ban még csak 32 százalék körül volt. Három részterületen egyértelműen piacvezetők az SAP vállalat megoldásai: legnagyobb részesedése a HR-szoftverek piacán van, de az analitikai megoldádok terén is 50 százalék fölötti a piaci súlya a cégnek. A harmadik terület pedig a CRM, ahol szintén piacvezetőnek tekinthető.

Konkrét számok nélkül az ügyvezető igazgató az idei évet is hasonlóan jónak várja, mint a tavalyit. Az első kilenc hónap alapján terven felül teljesítenek, bár a legnehezebb időszak mindig az utolsó negyedév.

A cégnek másfél ezer ügyfele van Magyarországon. Alapvetően nagyvállalati fókuszú, bevételeinek 80 százaléka a nagyvállalati ügyfelektől jön, a többit pedig jellemzően a középvállalati szektor hozza. A növekedést egyébként az teszi különösen figyelemre méltóvá, hogy azt a magyarországi irányítású vállalatokkal tudták összehozni. Azok az itt dolgozó multinacionális cégek, melyeknél központosított a szoftvergazdálkodás, a licenceket és a támogatást is központilag vásárolják meg, arra a magyar SAP-nak nincs ráhatása.

Jelentős állami projektek

A vállalat bevételeinek kb. 30 százalékát teszik ki az állami projektek. Ez részben a közigazgatási szféra, részben az állami tulajdonú vállalatok költéseiből áll össze. A Népszabadságnak arra a kérdésére, hogy a meglehetősen fagyos német-magyar politikai viszony hat-e az SAP hazai teljesítményére az állami szférában, Ablonczy némileg kitérően azt válaszolta, hogy elsősorban a 2014-2020-as EU-s költségvetési ciklus pályázatkiírásainak elhúzódása hozza nehéz helyzetbe az IT-szállítókat. A kormányzat minden pozitív ígérete ellenére úgy tűnik, ez jövőre hozhatja lendületbe az iparágat.

Ugyanakkor az állami szállításokra kötött közbeszerzési keretszerződés egyértelműen bevált az SAP-nak. Több nagy projekteket tudtak lezárni az elmúlt időszakban. Ablonczy többek között a MÁV infrastruktúra-karbantartási rendszerét és az Állami Egészségügyi Központ kapacitásmonitoring rendszerét említette.

Az állami projekteknél komoly nehézséget jelent, hogy az állam – érthetően – szeretné saját kezelésében tartani a használt IT-megoldásokat. Az SAP esetében az például azt jelenti, hogy az állami projektekben bevezetett megoldásokhoz többszintű képzést is ad. Az azonban nagy probléma, hogy ennek a piaci tudásnak a birtokában nagyon sokan elhagyják az állami szférát.

A felhő még keveseknél opció

Magyarországon az új szoftverek értékesítéséből származó bevételek kevesebb mint 10 százaléka jön a felhős megoldásokból. Ugyanakkor messze ez a legdinamikusabban növő terület, hiszen 2014-ben mindössze a licencbevételek 2 százalékát hozták a felhős megoldások.

A növekedéshez azonban sok minden kell. Ablonczy szerint ugyanis a felhős megoldásoktól nem csak a piac – az ügyfelek –, hanem az SAP-parnerek is idegenkednek kissé. Az SAP mintegy húsz partnerrel dolgozik, melyek főleg licencértékesítésben és maintenance-ben utaznak. Ezen szocializálódtak, ebben érzik komfortosan magukat. A felhőszolgáltatásokban még kevés a tapasztalatuk.

A legkönnyebben a SuccessFactors szolgáltatást lehet eladni. Ebben nagyon sokat segít az, hogy a partnereknek és az ügyfeleknek is meg lehet mutatni a budapesti támogatóközpontot, ami egyértelműen bizalomnövelő tényező.

Nagyobb teljesítményhez nagyobb csapat

A hazai leányvállalat létszáma jelenleg 830 fő. Ablonczy szerint abban, hogy az SAP fontos területeket bővített Magyarországon – ide sorolható a már említett SuccessFactors támogatóközpont is – nagy szerepe van a leányvállalat jó teljesítményének. A tavaly évben is a magyar SAP hozta a legjobb teljesítményt a közép-kelet-európai régióban.

Idén negyedévente 25-35 fővel bővül a vállalat létszáma, és az év végig biztosan tart ez a bővítési folyamat. Újságírói kérdésre az ügyvezető elmondta, hogy ez egyre nagyobb feladatot jelent a HR-részlegnek, sokkal nagyobb energiabefektetést igényel a toborzás, mint néhány éve.

A szakemberhiányt azzal próbálják orvosolni, hogy több felsőoktatási intézménnyel is kötöttek együttműködési megállapodást, beszálltak a duális képzésbe, és gyakornoki programokat is indítottak. Bár a cégnél nagyon kicsi a fluktuáció, 2 százalék körüli, a vállalat megítélésén még sokat kell javítani, mondta Ablonczy. Ma ugyanis az SAP nincs az öt legnépszerűbb vállalat között, ahol az egyetemisták elképzelik a jövőjüket. Ugyanakkor az alacsony fluktuáció azt mutatja, hogy aki bekerül a céghez, már jól érzi magát, és nem szívesen mozdul más irányba.

(Fotó: ERP Blog)

Piaci hírek

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.