Egyesek új ipari forradalmat vízionálnak, melyet az asztali 3D nyomtatók teremtenének meg. Új magyar cég alakult ezek forgalmazására.

A holnapi Tech Show-n mutatkozik be a T-Online egykori vezetőjének Simó Györgynek a cége, a FreeDee Printing Solutions, amely asztali 3D nyomtatókat kínál már-már megfizethető áron. „A 3D nyomtatás az egyik legígéretesebb modern technológia, amely a korábbi ipari forradalmakhoz hasonló mértékben változtatja meg mindennapjainkat” – írják a cég piacra lépéséről kiadott sajtóközleményben.

A FreeDee Printing Solutions – amely magát valamilyen okból kifolyólag startupnak nevezi –, egyelőre három nyomtatóval lép piacra. Az árakról azonban egyelőre semmit sem árul el a cég félkésznek tűnő honlapja.

Három gyártó – három termék A FreeDee portfóliója három különböző gyártótól származik. A Cube gyártója, az amerikai 3DSystems van legrégebb óta a piacon. A céget eredetileg a professzionális gyártásban alkalmazott lézeres sztereolitográfiai munkákra alapították a 80-as évek közepén. A sztereolitográfiától szinte egyenes út vezetett a 3D nyomtatási technológiák kutatásáig. A Magyarországon is forgalomba kerülő nyomtató a cég honlapján készletben kb. 1500 dollár körüli áron kerül forgalomba. 

Munkában a Replicator 2

A Replicator 2-t gyártó New York-i MakerBot Industries céget 2009-ben alapították kifejezetten 3D nyomtató eszközök gyártására. Első, szélesebb körben is használható modelljük a Thing-O-Matic volt, amelyet készletként kínáltak, és a felhasználónak kellett összeszerelnie. A Magyarországon forgalomba kerülő modellt tavaly ősszel dobták piacra. A berendezés a cégnél online is megrendelhető 2200 dollár körüli áron. Ez a berendezés, bár desktop printerként árulják, alkalmas professzionális prototípusok elkészítésére is, max. 285×153×155 mm méretben.

Fiatal holland cég gyártja a FreeDee által forgalmazott harmadik nyomtatótípust, az Ultimakert. Az első nyomtatók két éve kerültek forgalomba. Kitben és összeszerelve is meg lehet venni – az előző értelemszerűen olcsóbb, ám a cég honlapján így is közel 1100 eurót kérnek érte. A forgalmazó szerint ez a piacon kapható leggyorsabb 3D printer. Még egy különlegessége van az előző két típushoz képest: vezérlő szoftvere, a Cura nyílt forráskódú.

Simóék nem csak forgalmazni kívánnak. Szerveznek tanfolyamokat, támogatást nyújtanak a készülékekhez, de tervezést és bérnyomtatást is vállalnak.
 

Megfizethetővé vált az otthoni 3D-nyomtatás
Zselék, rétegek és lézerek: hol tart ma a 3D-nyomtatás?

Bemutatták az oroszok első önvezető autójának a prototípusát

Ez is egy olyan innovációs terület, ahol a nagyhatalmak – az USA, Kína és Oroszország – versenyt futnak egymással. És mindhárom országban a keresőcégektől indul a kezdeményezés.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.