A vállalat szinte az egész környékről kivonul, és a jövőben Európában is csak azokra az országokra koncentrál, amelyeket fontosnak tart további, szolgáltatás-orientált fejlődéséhez.

A The Register bennfentes értesülései is megerősítették azt a pletykát, hogy a japán Fujitsu nagyszabású, 1100 embert érintő leépítésre készül, melynek eredményeként több országban is felszámolja a jelenlegi formában működő képviseleteit. A lap beszámolója szerint a kaszát az európai, közel-keleti és afrika térséget, illetve Indiát is magában foglaló EMEIA régióban lengetik meg, összesen 19 helyi válallatuktól küldik el az összes alkalmazottat.

A listán Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Görögország, Olaszország, Szerbia és Szlovákia is szerepel, miközben Indiában, Izraelben, Egyiptomban, Algériában, Marokkóban, Katarban, Szaúd-Arábiában, az Emírségekben, Törökországban, Dél-Afrikában, Kazahsztánban és Üzbegisztánban is becsukják a boltot. A budapesti székhelyű Fujitsu Technology Solutions Kft. 1999 óta működik, és a hivatalos tájékoztatás értelmében 26 főt foglalkoztat.

Ezekben az országokban a helyi Fujitsu tevékenysége jórészt a hardverek értékesítésében merült ki – az alacsony haszonkulccsal működő üzletet a jövőben a helyi viszonteladók a helyi képviselet támogatása nélkül folytathatják, amivel a japánok további költségeket takarítanának meg maguknak. A The Register forrásai szerint az EMEIA térség áttekintése nyomán arra a 16 európai országra koncentrálnak majd, ahol a hardverekkel összevetve jóval magasabb a szolgáltatások forgalma.

Lesz, ahol megéri maradni

Ennek értelmében a közvetlen közelben Ausztriában és Lengyelországban működnek majd tovább a Fujitsu saját leányvállatai,  emellett megmarad a helyi képviselet Oroszországban, Belgiumban, Hollandiában, Dániában, Svédországban, Finnországban, Franciaországban, Németországban, írországban, Luxemburgban, Portugáliában, Spanyolországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban is.

A lap kérdéseire a Fujitsu EMEIA régiós vezetője, Duncan Tait egy közleménnyel válaszolt, amelynek alapján az átalakítások célja a strukturális költségek csökkentése és a vállalat hosszú távú céljainak támogatása. A közlemény kitér rá, hogy a japán anyacég az elbocsátások kapcsán elkötelezett lesz a "társadalmilag elfogadható" megoldások keresésében, a szóban forgó 1100 dolgozó munkája azonban a cikkben idézett források szerint mára tényleg redundánssá vált.

A The Register beszámolójából kiderül, hogy a Fujitsu EMEIA-régiós eladásainak nagyjából 80 százalékát a külső értékesítő partnerek hozták, eközben azonban a társaság kevés sikerrel próbálta megnyerni a legnagyobb rendszerintegrátorokat, hogy felvegyék palettájukra az ő szolgáltatásait is.

Piaci hírek

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.