Hálózati sebesség szempontjából továbbra is Dél-Korea a világ közepe. Mi viszont a középmezőnybe süllyedtünk.

Az Akamai Technologies minden negyedévben kiad egy átfogó jelentést a világ internethálózatainak fejlettségi állapotáról. Legfrissebb tanulmányuk a tavalyi harmadik negyedévben regisztrált eredményeket tartalmazza (PDF). Ami a sebességet illeti, itt továbbra is Dél-Korea netezői állnak a legjobban. Az ország hosszú ideje vezeti a sávszélesség átlagos sebességét vagy a szélessávú kapcsolatok arányát mutató listákat.

3,6 megabiten "hasít" az átlagos netező

2013 harmadik negyedévében világszinten 3,6 megabites volt egy átlagos internetkapcsolat, ami éves összehasonlításban közel 30 százalékos növekedést mutat. Ehhez képest a listavezető Dél-Koreában átlag 22,2 mbps sebességgel működött a net, az éves gyorsulás pedig több mint 50 százalékos volt. A Távol-Kelet egyébként is erős mezőnyt tudhat magáénak, hiszen a dobogós helyeken Japán és a külön régióként kezelt Hongkong osztozik még. Az európai országok sem állnak rosszul, hiszen a top10-ben hat képviselője is van a kontinensnek. Európa és Ázsia harcába egyedül az Egyesült Államok tud némileg beleszólni a maga 8. helyével.

Az Akamai szakemberei megvizsgálták az internetpenetráció arányát is legalább 4 illetve legalább 10 megabites kapcsolatok tekintetében. Nem meglepő, hogy ebben az összevetésben is a távol-keleti régió jeleskedett. Dél-Korea mindkét mutató esetében az élen végzett 93 és 70 százalékos penetrációval. A globális átlag 53 és 19 százalék volt.

Lassabban netezünk, mint két éve...

...legalábbis ami Magyarország relatív pozícióját illeti a világ országai között. Az Akamai két évvel ezelőtti jelentésében hazánk 5,9 megabites eredményével még a 16. volt, míg egy éve átlag 5,8 megabitre és egy 22. helyre futotta. A korábbi eredményekből az is látszik, hogy nem minden esetben történik előrelépés az átlagsebességben. Ha a legfrissebb adatokat nézzük, akkor legalább annyit elmondhatunk, hogy ismét sikerült "növekedési pályára" állnunk, hiszen 15 százalékkal javult a sávszélességi adat. Mivel azonban ez így is csak a fele volt a globális gyorsulási szintnek, így óhatatlanul tovább csúsztunk a ranglétrán. A 6,7 megabites átlagos letöltési sebesség ezúttal már csak a 33. helyre volt elég. 

Szélessávú penetrációban sem állunk sokkal jobban. Legalább 4 megabites eléréssel a hazai internetezők kétharmada rendelkezik (32. hely), míg 10+ mbps-re képes kapcsolattal 15 százalék büszkélkedhetetett 2013 harmadik negyedévében. Ez utóbbiban egyébként örömtelien nagy, 89 százalékos éves fejlődés mutatkozott, de így is csak a 30. legjobb eredményt tudtuk felmutatni.

Közösség & HR

A cloudos játékból sem maradhat ki a Facebook

A közösségi óriás is beszáll a streamelt játékok piacára. Tanulva egyes korábbi próbálkozók hibájából, a Facebook óvatosan indít.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.