A WebLib fejlesztői egyre komolyabb külföldi sikereket érnek el: az angol nyelvű Healtmasht is kiszolgáló keresőmotor már a Vanderbilt Egyetem szolgálatában működik.
A hazai tulajdonú WebLib nevét a legtöbben talán a Johu.hu kereső alapján tudják beazonosítani, de ők felelősek a Startlap keresőmotorjáért is. Oktatási és kutatási vonalon Magyarországon a Debreceni Egyetem, vagy a Magyar Tudományos Akadémia könyvári adatrbázis-keresője fűződik a nevükhöz. Most a tengeren túlra terjeszkednek.

Keresés speciálisan A fejlesztőcég a neves nashville-i (Tennessee állam) Vanderbilt Egyetemmel kezdte meg együttműködését az idei év elején. Az USA 17. legjobb felsőoktatási intézménye a közlemény szerint azért választotta a WebLib PolyMeta elnevezésű általános célú metakeresőjét, mert egy olyan rendszerre volt szüksége, amely esetében a források nincsenek megkötve, vagyis a rendszer tetszőleges számú interneten keresztül elérhető kereső (adatbázis, forrás) egyidejű keresésére nyújt lehetőséget.

Az új megállapodásnak köszönhetően a Polymeta kereső azon felül, hogy eléri az ún. "rejtett web"-et is, rendszerezi a találatokat és olyan "tartalomjegyzéket" jelenít meg, ami segítséget ad a felhasználónak a témához tartozó altémák, kapcsolódó fogalmak azonosításában, illetve az oda tartozó találatok megjelenítésében. Így a felhasználó azonnali áttekintést kaphat a keresés összes eredmény tartalmáról, nem csak az első oldalon látható találatokra vonatkozóan.

"Azért hoztuk létre ezt a keresőrendszert, mert úgy látjuk, hogy a nyilvános internet tartalom rohamos növekedése mellett, a közzétett információ egy igen jelentős része még mindig nem érhető el az általános Internet keresőkkel" – mondta Jóföldi Endre, a WebLib Kft. ügyvezetője. "Az általunk fejlesztett metakereső megoldás rövid határidőn belül bármilyen interneten elérhető adatbázisból dinamikusan állít elő tartalmat, jelenleg közel 1000 kereshető forrás (tudományos adatbázisok, általános keresők, video, kép, hírforrások stb.) áll rendelkezésre".

Tényleg jó ötlet egy 170 kilométeres madzagra emlékeztető okosváros?

Már az idei elő negyedévben belevágnak az 500 milliárd dolláros szaúdi gigaprojektbe, amelynek célja egy egészen futurisztikus új megaváros felépítése lenne.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.