A WebLib fejlesztői egyre komolyabb külföldi sikereket érnek el: az angol nyelvű Healtmasht is kiszolgáló keresőmotor már a Vanderbilt Egyetem szolgálatában működik.
A hazai tulajdonú WebLib nevét a legtöbben talán a Johu.hu kereső alapján tudják beazonosítani, de ők felelősek a Startlap keresőmotorjáért is. Oktatási és kutatási vonalon Magyarországon a Debreceni Egyetem, vagy a Magyar Tudományos Akadémia könyvári adatrbázis-keresője fűződik a nevükhöz. Most a tengeren túlra terjeszkednek.

Keresés speciálisan A fejlesztőcég a neves nashville-i (Tennessee állam) Vanderbilt Egyetemmel kezdte meg együttműködését az idei év elején. Az USA 17. legjobb felsőoktatási intézménye a közlemény szerint azért választotta a WebLib PolyMeta elnevezésű általános célú metakeresőjét, mert egy olyan rendszerre volt szüksége, amely esetében a források nincsenek megkötve, vagyis a rendszer tetszőleges számú interneten keresztül elérhető kereső (adatbázis, forrás) egyidejű keresésére nyújt lehetőséget.

Az új megállapodásnak köszönhetően a Polymeta kereső azon felül, hogy eléri az ún. "rejtett web"-et is, rendszerezi a találatokat és olyan "tartalomjegyzéket" jelenít meg, ami segítséget ad a felhasználónak a témához tartozó altémák, kapcsolódó fogalmak azonosításában, illetve az oda tartozó találatok megjelenítésében. Így a felhasználó azonnali áttekintést kaphat a keresés összes eredmény tartalmáról, nem csak az első oldalon látható találatokra vonatkozóan.

"Azért hoztuk létre ezt a keresőrendszert, mert úgy látjuk, hogy a nyilvános internet tartalom rohamos növekedése mellett, a közzétett információ egy igen jelentős része még mindig nem érhető el az általános Internet keresőkkel" – mondta Jóföldi Endre, a WebLib Kft. ügyvezetője. "Az általunk fejlesztett metakereső megoldás rövid határidőn belül bármilyen interneten elérhető adatbázisból dinamikusan állít elő tartalmat, jelenleg közel 1000 kereshető forrás (tudományos adatbázisok, általános keresők, video, kép, hírforrások stb.) áll rendelkezésre".

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.