Ezúttal az Amazon és a hyperscale adatközpontok vitték a hátukon a boltot.

Az IDC friss adatai alapján a globális szerverpiac 2017 második negyedévében 15,7 milliárd dolláros forgalmat produkált, ami 6,3 százalkékos növekedésnek felel meg az előző évi eredményekhez képest. A trend több negyedéven át tartó küszködés után fordult meg, ami a piackutató szerint az új Intel processzorarchitektúrákra való várakozásra és a felhőszolgáltatók egyre nagyobb étvágyára vezethető vissza. A piac többi szegmense továbbra is stagnált, a szállítások volumene 1,9 százalékkal 2,45 millió darabra emelkedett.

Az alsó kategóriás szerverekből származó bevételek 8,3 százalékkal 12,9 milliárd dollárra emelkedtek, a középkítegóriába sorolt termékek forgalma pedig 19,6 százalékkal 1,5 milliárdra nőtt. A felső kategóriában ugyanakkor hasonló mértékben, 18,9 százalékkal csökkent a kereslet, ami így 1,3 milliárd dollárt termelt. Az IDC ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a felső szegmensben még hosszú ideig visszaesés várható világszerte.

A Dell teljesen feljött a HPE nyakára

A hyperscale megoldások kapcsán ugyanakkor megfordult a szél: bár korábban sokanmég csak vizsgálgatták a megtérülés hardveres kritériumait, a második negyedévben már komoly telepítésekre került sor. Ebből leginkább az Amazon vette ki a részét, ahová a globálisan leszállított egységek több mint 10 százaléka került.

Ma a hyperscale kategória vezeti az architekturális fejlesztéseket, az IDC szerint a piac többi része a következő negyedévekben zárkózhat csak fel. A meghatározó foylamatok közé a vállalati cloud megolások evolúciója mellett a szállítói portfóliók átalakulását sorolják, amennyiben egyre szaporodnak bennük a moduláris rendszerdizájnok, és a korábbinál nagyobb hangsúlyt kapnak a gyorsítótár-technológiák is. Az x86-os szerverek forgalma globálisan 10,4 százalékkal növekedett 2016 második negyedévéhez képest, a más típusú termékekre viszont összességében 21,5 százalékkal kevesebbet költöttek.

 

Szerverpiac Q2 2017
Infogram


A HPE (H3C) továbbra is a legnagyobb szállító 21,3 százalékos piaci részesedéssel és 8,4 százalékos éves forgalomcsökkenéssel. Őket az egyenletesen növekvő Dell követi 17,7 százalékkal, majd az IBM, a Cisco és a Lenovo következik együttesen is valamivel kisebb piaci jelenléttel (az IBM például több mint 20 százalékos csökkenést jegyzett). Az ODM (original desing manufacturer) gyártók részesedése már 22,6 százalékos volt, miután a nagy adatközpontokban tovább növekedett az igény az árban is megfelelő, egyedi tervezésű szerverekre, az "egyéb" kategóriába pedig a bevételek 21 százaléka esett.

A szállítások volumenét tekintve a HPE és a Dell a statisztikai hibahatáron mozgó különbséggel, holtversenyben állt az első helyen 20,7 és 20,1 százalékos piaci részesedéssel.

A legnagyobb bővülést ezúttal a közép- és kelet-európai régió mutatta, ahol a szállítók a tavalyinál 13,5 százalékkal magasabb forgalmat jegyeztek. Ettől nem sokkal maradt el az ázsiai (csendes-óceáni) térség a maga 12,9 százalékával, a kínai piac pedig 10,3 százalékot erősödött. Észak-Amerika már csak 7,1, Nyugat-Európa 2,7 százalékos éves növekedést produkált, míg Latin-Amerika, Afrika és a külön régióként kezelt Japán rendre 11,5, 3,3 és 2,2 százalékkal teljesített gyengébben a tavalyinál.

Piaci hírek

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.