Az Oregoni Állami Egyetem kutatói komoly eredményeket értek el a megerősítéses mélytanulás felhasználásával egy kétlábú modell fejlesztésében.

Az Oregoni Állami Egyetem (OSU) kutatói által fejlesztett kétlábú robotot korábban már sikeresen kiképezték rá, hogy "vakon" navigáljon a lépcsőkön, vagyis egy szimulátorban megtanult kamerák vagy LIDAR használata nélkül lépcsőn fel és le menni. A mérnökök a legfrissebb hírek szerint most újabb eredményt értek el a Cassie nevű géppel, amely öt kilométeres távolságot futott le sikeresen egyetlen töltéssel anélkül, hogy a teszteket követően bármilyen rögzítéssel stabilizálták volna.

A TechCrunch beszámolója szerint Cassie az Agility Robotics Digit szállító robotjának alapjaként szolgálna majd. Az OSU spin-off cégeként működő Agility Robotics a kétlábú robotok kereskedelmi bevezetésén dolgozik, és ez volt a vállalkozás első, 2017 és 2019 között gyártott terméke. A kutatók ennek továbbfejlesztésével dolgoznak az új Digit modelleken, amelynek már karjai is vannak a csomagok kezelésére, és amelyet a Ford is felhasznált egy önműködő szállítórobotok létrehozását célzó kutatási projektben.

Két láb sokkal kevesebb négy lábnál

A kutatók szerint a Cassie, amely mélytanuló modellek segítségével maga sajátította el a futás technikáját, már képes hevederek nélkül is megtartani a függőleges helyzetét, ahogy futás (vagy inkább tempós járás) közben apró változtatásokkal korrigálja a saját egyensúlyát. Ez a szakemberek szerint végtelenül finom beállításokat jelent, és bravúrnak számít a hasonló felépítésű robotok szempontjából, a megerősítéses mélytanulás pedig olyan módszer, amely megnyitja előtte a futás, az ugrás vagy a lépcsőn való fel-le mászkálás képességét.
 


Ahogy azt a The Verge beszámolója is kiemeli, a kétlábú robotok megvalósítása mérnöki szempontból sem számít egyszerű feladatnak. Az ilyen gépek nagy előnye lenne, hogy könnyedén eligazodhatnak az emberek számára kialakított terekben, a lépcsőkön vagy a szűk folyosókon. A két lábon járás azonban azt jelenti, hogy természetüknél fogva kevésbé stabilak – különösen az olyan négy lábon álló robotokhoz képest, mint a Boston Dynamics robotkutyái, amelyek nyilván nehezebben borulnak fel.

A korábbi problémák (túlmelegedés, irányítás stb.) után a Cassie most 53 perc alatt probléma nélkül teljesítette az 5 kilométeres futást; ahogy a kommentárok megjegyzik, ezek szerint körülbelül ezt a szintidőt kell majd túlteljesíteniük azoknak, akik le akarják futni a gyilkos kétlábú robotokat. Az OSU robotika professzora és az Agility Robotics társalapítója, Jonathan Hurst szerint azonban akármilyen nyugtalanítóan hatnak, idővel megszokottá válik majd, hogy az ilyen típusú robotok az emberek között mászkálnak.

Piaci hírek

Minden második megzsarolt szervezet fizet a feloldókulcsért

A Proofpoint kutatása szerint a szervezetek kétharmadát érte támadás. A zsarolók pedig egyre mohóbbak.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.