A laptopjain előre telepített, nem kívánt alkalmazás miatt koppintottak a cég körmére.

Kedden állapodott meg az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) és a Lenovo, egy több mint két éves vita lezárásaként. Utóbbi elfogadta, hogy 3,5 millió dolláros kártérítést fizet azért, mert több százezer laptopja előre telepítetten adware-rel került a boltokba.

Mennyi gondot okozhat a Szuperhal

Az FTC 2015-ben vádolta meg a Lenovo-t, mert a gyártó olyan előre telepített programmal szállította a gépeit, amely kényszerű reklámnézésre késztette azok későbbi tulajdonosait. A Superfish fejlesztette VisualDiscovery nevű adware a 2014 vége és 2015 eleje között forgalomba hozott noteszgépek egy részét érintette.

Avatatlan szem egy darabig észre sem vette az adware jelenlétét. A VisualDiscovery lekövette a felhasználók által meglátogatott website-okat és webes kereséseket, majd ezen információk ismeretében további reklámokat jelenített meg a megnyitott weboldalakon. Az FTC vádja szerint a felhasználó böngészőkének website-okkal való kapcsolódására is hatással volt a program. Ennek következtében súlyos sebezhetőségeket nyitott az adware-rel fertőzött rendszeren. Ennek létét nem is tagadta a Lenovo, de azt hangsúlyozta, hogy nem jutott tudomására olyan eset, melynek során ezt a lehetőséget rosszindulatú támadók kihasználták volna.

A VisualDiscovery nem csupán hozzáfért a felhasználó személyes dolgaihoz – beleértve a bejelentkezési információkat, TAJ-számokat, egészségügyi adatokat, pénzügyi és banki információkat –, de azokat online el is tudta küldeni. Ezzel a lehetőséggel nem élt az alkalmazás; amit az FTC is elismert. A program "csak" a felhasználó böngészési előzményeit és az IP-címét gyűjtögette, hogy megfelelően kiszolgálhassa hirdetőit.

Meghajoltak a felsőbb akarat előtt

A Lenovo valószínűleg elég hamar rájött, hogy bajba kerülhet az adware miatt. 2015 elején ugyanis felhagyott a VisualDiscovery előre telepítésének gyakorlatával. Sőt antivírus szoftverek fejlesztőivel együttműködve elérte, hogy a már leszállított laptopokról is eltűnhessen a nem kívánt reklámozó szoftver.

Ennek ellenére nem kerülhette el az FTC kíváncsiskodását. Végül azt is elfogadta, hogy kártérítést fizessen. Emellett számos korlátozásba is belement, illetve a vállalat kötelezte magát, hogy magáévá tesz az adware-ekkel kapcsolatos útmutatásokat is, elkerülendő a jövőben a hasonló helyzetek kialakulását. Ez nem jelenti, hogy ne futhatnának reklámokkal kapcsolatos alkalmazások a kínaiak által gyártott laptopokon, de azok telepítését a jövőben mindig felhasználói jóváhagyásnak kell megelőznie.

Emellett abba is beleegyezett a Lenovo, hogy a következő húsz évben egy szoftverbiztonsági program keretei között kerülnek a notebookjaira előre telepített formában az alkalmazások. Ezt egyébként az incidens kipattanása után nem sokkal önkéntesen kezdte el a vállalat. Belső szabályzatot hozott létre, mellyel korlátozza az előre telepített szoftverek mennyiségét és biztonsági illetve magánszféra-védelmi szempontokból átvizsgálja azokat.

Biztonság

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.