A műholdcsordákat tenyésztő űrvállalkozók eddig is sikeresen kiakasztották néhány tudományterület képviselőit, de úgy tűnik, hogy a sornak még messze nincs vége.

A Guardian a hét elején közölt véleménycikket egy szakmai bírálat előtt álló tanulmány szerzőjétől, aki újabb szempontból figyelmeztet az űrszemét veszélyeire. Sierra Solter-Hunt fizikus, a NASA és az amerikai légierő korábbi munkatársa szerint a következő évtizedekben fél- vagy akár egymillió műhold felbocsátása várható, elsősorban az internetes szolgáltatást biztosító megakonstellációk kialakításával. Ezek elemei folyamatosan frissülnek és cserélődnek, és ugyan a SpaceX és más űripari cégek is ártalmatlan folyamatnak mutatják be az alkatrészek elégését a Föld légkörében, Solter veszélyesnek tartja, hogy nemsokára már évente az Eiffel-toronynak megfelelő mennyiségű fémhamu juthat közvetlenül az ionoszférába.

Az már korábban kiderült, hogy ezek az anyagok (különösen a fémek jelentős részét kitevő alumínium) károsítják a Föld vékony ózonrétegét, ami ózonlyukak kialakulásához vezethet. Az űrhulladékból keletkező, vezetőképes részecskeréteg azonban nem csak ezért problémás. Solter-Hunt arról ír, hogy annak tömege már most is több milliárdszor nagyobb, mint a Van Allen-övek (a Földet körülvevő, elektromosan töltött részecskéket tartalmazó sugárzási övezetek) tömege, és vezető réteget hozhat létre a bolygó körül. Ez mások mellett eltorzíthatja annak mágneses terét és a magnetoszférát, amelynek következtében jelentős mértékű kozmikus sugárzás éri majd a műholdakat és akár a felszínt is.

Bizonyítsák ők, hogy nem kártékonyak

Az emberi tevékenység ezzel már nem csak az atmoszférára, hanem az ionoszférára is káros hatással van, különösen, hogy az odajuttatott fémhamu örökre ott is marad. A sok ezernyi plazmahajtómű és a mesterséges égitestek törmeléke Solter-Hunt szerint égetően szükséges lenne a Földet érő "magnetoszférikus terhelés" tanulmányozása, amit egyelőre beleütközik a kereskedelmi űrvállalkozásokba ölt rengeteg pénzbe. Neki magának a probléma több mint egy évig tartó vizsgálatát követően nincsenek kétségei, hogy a szennyezés "megzavarja érzékeny plazmakörnyezetünket", és látatlanban is felteszi a kérdést: lehet-e jó ötlet, hogy a hét minden napján, 24 órában szemetet égessünk a légkörünkben.

Solter-Hunt a Guardian cikkében név szerint is kitér Elon Muskra (SpaceX) és Jeff Bezosra (Blue Origin), akik rendszeresen kijelentik, hogy hosszabb távon a világűr az emberi élet kulcsa. Ezzel szemben lehetséges, hogy az űripar éppen a Föld pusztulásának ágyaz meg, amikor annyira multidiszciplináris, nem hozzáférhető és nem vizsgált módon szennyezi a környezetet, hogy fogalmunk sem lehet a kockázatokól. A magnetoszféra az első védelmi vonalunk a "halálos Naprendszerünkkel" szemben, így a fontossága vitán felül áll – a fizikus szerint az űrvállalatoknak le kellene állítaniuk a műholdak felbocsátását, ameddig nem tudják bizonyítani, hogy tevékenységük nem károsítja a sztratoszférát és a magnetoszférát.

a kép forrása: starlink.com

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.