A Google után a Microsoft is az éppen esedékes frissítés előtt jelentette be, hogy böngészője meghatározatlan ideig az aktuális verzión fut majd.
Hirdetés
 

A Google a múlt héten, egy nappal a 80-81-es verzióváltás kijelölt időpontja után jelentette be, hogy leállította a Chrome böngésző és a Chrome OS rendszer frissítését, és a folyamatot meghatározatlan időre felfüggeszti. Ez a rövid közlemény szerint nem érinti a szükséges biztonsági frissítések kiadását, de a verzióváltásra egyelőre várni kell, mint ahogy a menetrenddel kapcsolatos további információt is később teszik majd közzé a Chrome Releases blogon. Ahogy a kommentárok emlékeztetnek rá, a Google már március 10-én minden észak-amerikai alkalmazottját lehetőség szerint otthoni munkára irányította, a vállalat központja pedig Kaliforniában működik, olyan területen, amelyet pénteken március végéig tartó zárlat alá helyeztek.

A Google bejelentése után néhány nappal, ugyancsak a múlt hét végén a Microsoft is közölte, hogy felfüggeszti az Edge böngésző stabil változatának kiadásait (stable channel), vagyis egyelőre nem frissíti a jelenlegi 80-as verziót a 81-es verzióra. A gyártó magát a koronavírus-járványt nem nevesíti, de az "aktuális nemzetközi helyzetre" hivatkozik, és Twitter-csatornáján ígér információkat a további menetrendről. A dolog annyiban nem meglepő, hogy a Chrome és már az Edge böngésző is a Google nyílt forrású Chromium kódbázisára épül, és a Microsoft közleménye is egyértelművé teszi, hogy a lépésre a Chromium-projekt konzisztenciája miatt van szükség, megkönnyítendő a fejlesztők és az érintett szervezetek helyzetét.

Mindenhol visszavesznek a tempóból

Ahogy a Google, úgy a Microsoft is mindenkit megnyugtat, hogy a szoftver stabilitását és biztonságát javító frissítések a továbbiakban is érkeznek majd, legutóbb csütörtökön adták ki az Edge 80.0.3987.149 buildet, ami ugyanazokat a sebezhetőségeket javította, amelyeket a Google egy nappal korábban foltozott be a Chrome hasonló frissítésével.

A Mozilla egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy tervez-e bármilyen változtatást a Firefox böngésző megszokott, négyhetes frissítési ciklusaiban. A Firefox piaci részesedése globálisan messze elmarad a Google Chrome-tól, de a megújult Edge-et így is előzi; a következő kiadásnak, a Firefox 75-nek az aktuális ütemezés szerint április 7-én kell majd megérkeznie.

A járványhelyzet egyébként nem csak a Chromium fejlesztésében okoz átmeneti lassulást. A Google a múlt hét elején például azt közölte, hogy a megváltozott munkarendek miatt az applikációk átfutási ideje is megnövekszik a Play Store alkalmazásáruházban; hogy ez pontosan mit jelent, azt a helyzet változékonysága miatt a szolgáltató sem tudja pontosan, de arra figyelmezteti a fejlesztőket, hogy a folyamat pillanatnyilag hét napot vagy esetenként annál is többet vesz majd igénybe.

Közösség & HR

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.