A Google után a Microsoft is az éppen esedékes frissítés előtt jelentette be, hogy böngészője meghatározatlan ideig az aktuális verzión fut majd.
Hirdetés
 

A Google a múlt héten, egy nappal a 80-81-es verzióváltás kijelölt időpontja után jelentette be, hogy leállította a Chrome böngésző és a Chrome OS rendszer frissítését, és a folyamatot meghatározatlan időre felfüggeszti. Ez a rövid közlemény szerint nem érinti a szükséges biztonsági frissítések kiadását, de a verzióváltásra egyelőre várni kell, mint ahogy a menetrenddel kapcsolatos további információt is később teszik majd közzé a Chrome Releases blogon. Ahogy a kommentárok emlékeztetnek rá, a Google már március 10-én minden észak-amerikai alkalmazottját lehetőség szerint otthoni munkára irányította, a vállalat központja pedig Kaliforniában működik, olyan területen, amelyet pénteken március végéig tartó zárlat alá helyeztek.

A Google bejelentése után néhány nappal, ugyancsak a múlt hét végén a Microsoft is közölte, hogy felfüggeszti az Edge böngésző stabil változatának kiadásait (stable channel), vagyis egyelőre nem frissíti a jelenlegi 80-as verziót a 81-es verzióra. A gyártó magát a koronavírus-járványt nem nevesíti, de az "aktuális nemzetközi helyzetre" hivatkozik, és Twitter-csatornáján ígér információkat a további menetrendről. A dolog annyiban nem meglepő, hogy a Chrome és már az Edge böngésző is a Google nyílt forrású Chromium kódbázisára épül, és a Microsoft közleménye is egyértelművé teszi, hogy a lépésre a Chromium-projekt konzisztenciája miatt van szükség, megkönnyítendő a fejlesztők és az érintett szervezetek helyzetét.

Mindenhol visszavesznek a tempóból

Ahogy a Google, úgy a Microsoft is mindenkit megnyugtat, hogy a szoftver stabilitását és biztonságát javító frissítések a továbbiakban is érkeznek majd, legutóbb csütörtökön adták ki az Edge 80.0.3987.149 buildet, ami ugyanazokat a sebezhetőségeket javította, amelyeket a Google egy nappal korábban foltozott be a Chrome hasonló frissítésével.

A Mozilla egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy tervez-e bármilyen változtatást a Firefox böngésző megszokott, négyhetes frissítési ciklusaiban. A Firefox piaci részesedése globálisan messze elmarad a Google Chrome-tól, de a megújult Edge-et így is előzi; a következő kiadásnak, a Firefox 75-nek az aktuális ütemezés szerint április 7-én kell majd megérkeznie.

A járványhelyzet egyébként nem csak a Chromium fejlesztésében okoz átmeneti lassulást. A Google a múlt hét elején például azt közölte, hogy a megváltozott munkarendek miatt az applikációk átfutási ideje is megnövekszik a Play Store alkalmazásáruházban; hogy ez pontosan mit jelent, azt a helyzet változékonysága miatt a szolgáltató sem tudja pontosan, de arra figyelmezteti a fejlesztőket, hogy a folyamat pillanatnyilag hét napot vagy esetenként annál is többet vesz majd igénybe.

Közösség & HR

Aki unatkozik otthon, segíthet pingvineket vagy galaxisokat figyelni

Ha valaki értelmes elfoglaltságot keres a koronavírus-járvány miatti szobafogságban, érdemes lehet körülnéznie a közösségi tudományos projektek között.
 
A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.