Nagyobbra nyílt az olló a leszállított darabszám és a bevételek növekedési üteme között.

Egymás után már az ötödik olyan negyedévnek örülhetnek a szerverszállítók, amikor a piac éves összevetésben két számjegyű mértékben bővült – már ami a bevételeket illeti. A 2018-as év negyedik negyedévben a bevételek 12,6 százalékkal, a leszállított darabszám azonban csak 5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, így a negyedév során összesen már közel 3 millió szervert szállítottak le a gyártók – írja az IDC legfrissebb elemzése.

Továbbra is hasít a Dell

Ahogy a tavalyi harmadik negyedévben, most is a Dell a piac legnagyobb önálló szereplője, ráadásul éves összevetésben 1 százalékpontot meghaladó mértékben tudta növelni piaci részesedését, így már bevétel tekintetében is jobban zárta az évet, mint a HPE/New H3C Group. 2017 negyedik negyedévében ugyanis még fordított volt a helyzet: a Dell ugyan közel 100 ezer egységgel szállította többet a HPE-nél, de a így is kevesebb volt a bevétele 130 millióval.

A számok alapján a negyedév nagy nyertese a kínai Inspur, amely 2017-ben állapodott meg az IBM-mel a Power Systems kategóriájú szerverek gyártásáról. Többek között ennek is köszönhető az Inspur imponáló teljesítménye: bevételeit 71 százalékkal, a leszállított darabszámot pedig 36 százalékkal növelte. (Mondjuk ez nyomában sincs a harmadik negyedéves tempónak, akkor ugyanis a kínai cég a leszállított darabszámot 90 százalékkal, míg a bevételeit 157 százalékkal tudta növelni.)

Ezzel párhuzamosan értelemszerűen csökkent az IBM súlya – a bevételei 28 százalékkal estek vissza –, mivel a vizsgált időszakban a Power Systems-eladások már a kínaiakkal létrehozott vegyesvállalatnál számolódnak el. Az IBM azonban továbbra is a piac meghatározó szereplője, a teljes forgalom 8,3 százaléka még hozzá folyik be.

Kezd magára találni a Lenovo szerveres üzletága. A leszállított mennyiség növelésében hozta a piaci átlagát, bevétele viszont közel 34 százalékkal lett több, mint egy évvel korábban. Így darabszámban és bevételben is stabilan a szerverpiac ötödik legnagyobb szereplője.

Az előző negyedévhez képest csökkent az ODM-ek, azaz a nagy felhőszolgáltatóknak (Google, Facebook, Amazon stb.) saját dizájnjuk alapján szervereket összeszerelő szállítóknak a növekedési tempója is: bevételeik valamivel a piaci átlag alatt (11,6 százalék), az általuk leszállított mennyiség valamivel az átlag fölött (6,6 százalék) bővült.

Kevesebbet – drágábban

Az IDC szerint a növekedési tempót az fogta vissza a negyedév során, hogy a hiperskálázható adatközpontokat építő vállalatok (a nagy felhőszolgáltatók) érzékelhetően kevesebbet vásároltak. Ezt ellensúlyozta némileg a magasabb átlagár. A vállalatok érdeklődése ugyanis szinte minden szerverkategóriában a jobban felszerelt eszközök felé fordult.

Ez a helyzet elsősorban az ODM-ket sújtotta, amit a számok is jól mutatnak. Az ODM gyártók szállították a negyedévben során az összes szerver közel negyedét (23,6 százalék), de ezzel csak a bevétel ötödét szerezték meg. A HPE-nél viszont épp fordítottan alakult a helyzet: a darabszám 15,8 százalékával a bevétel 17,8 százaléka csengett a kasszájukban.

 
IDC Server Market 2018 Q4
Infogram


Az egyes kategóriákat nézve egyébként az olcsó (volume) tömegszerverek adják messze a piac legnagyobb szeletét, a gyártóknak összesen 19 milliárd dollárt hoztak, ami 18 százalékkal több, mint egy éve. A középkategóriás kiszolgálók 2,5 milliárd dollárral (30 százalékos növekedés), míg a high-end rendszerek 2,1 milliárddal járultak hozzá a teljes piachoz. Utóbbi kategória azonban több mint 28 százalékkal csökkent egy év alatt.

A növekedés egyébként a feltörekvő piacok fűtötték. Ázsia és Csendes-óceán térsége (Japán nélkül) 26 százalékkal – Kína önmagában 30 százalékkal –, Latin-Amerika 15 százalékkal bővült. Az EMEA régió is ezt a szintet hozta, de például a japán és az amerikai piac csak 5 százalékkal nőtt.

Piaci hírek

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.