Felvásárolhatják a magyar-amerikai Ustreamet. A vevő az átalakulás nehézségekkel küzdő IBM lehet, az árat pedig 130 millió dollárra becsülik.
Hirdetés
 

Szinte az IBM negyedéves jelentésével egy időben jött a hír, hogy az átalakulás nehézségeivel küzdő IBM felvásárolná a gyakran hivatkozott magyar (bár inkább amerikai) startupot, a Ustreamet. A hírt felröppentő Fortune még az ár nagyságrendjét is tudni véli: 130 millió dollár (szolidan számolva mintegy 37 milliárd forint). Ha ez igaz, és a kontraktus létrejön, ez lesz minden idők legnagyobb magyar IT-s üzlete, leelőzve a Misys-IND felvásárlást, bár a vételár ott sem volt nyilvános, a hírek-becslések 18 milliárdos árról szóltak.

A Ustream megvételével kapcsolatban egyelőre csak előrehaladott tárgyalásokról szólnak a hírek, ám a lapok értesüléseit egyik cég sem kívánt kommentálni.

Nyolc év alatt jutottak ide

Az Ustream – amely itthon a Prezi és a LogMeIn mellett a harmadik leggyakrabban emlegetett startup – már rég nem magyar cég, a felvásárlási tárgyalásokról hírt adó Fortune is amerikaiként (szilícium-völgyiként) emlegeti.

A vállalatot 2007-ben indította Fehér Gyula és két amerikai veterán, Brad Hunstable és John Ham. Az eredeti célkitűzéstől (amerikai veteránoknak közösségi oldal a kapcsolattartáshoz) azonban nagyon gyorsan messze kerültek. Ma már globálisan nyújtanak valós idejű videostreaming szolgáltatást felhőalapon. A jelenleg több mint 250 alkalmazottja van világszerte. Bár a cég amerikai, az egyik legjelentősebb kontingense, a fejlesztői csapat (ez több mint száz főt jelent) továbbra is Budapesten dolgozik.

A Ustream a kockázati tőke bevonásában is elég ügyes volt. Eddig öt körben több mint 60 millió dollár befektetést sikerült szerezniük összesen 11 befektetőtől. (A Prezi eddig közel 73 millió dollárt gyűjtött be, míg a már tőzsdén szereplő LogMeIn értéke 1,3 milliárd körül van jelenleg.)

A cégnek már több mint ötezer partnere van, köztük olyan nagy nevek is, mint, a Cisco, a Facebook, a HBO, a Mazda, a NASA, a Samsung, Sony vagy a Verizon. Állítólag már Barack Obama is igénybe vette a szolgáltatást. A Ustream rendszerét nézők száma havi szinten meghaladja a 80 milliót. A rendszeren keresztül már több milliárd órányi videót közvetítettek.

Két éve együtt dolgoznak

Az IBM és a Ustream kapcsolata nem új keletű. 2014 áprilisában a Ustream szolgáltatása beköltözött az IBM Cloud Marketplace-re egyetlen videostreaming szolgáltatásként. A felvásárlással a fejlesztők élete egyszerűsödhet a valós idejű videostreaming funkciók fejlesztésében, például a vállalati együttműködéshez, de egyesek szerint a Watsonnal való összekapcsolásában is lenne fantázia.

A vállalatnak nagy előrelépést jelentett az IBM-mel 2014-ben kötött megállapodás, amit később megfejeltek azzal is, hogy az IBM a Ustream technológiájára építve akarja a Bluemix videostreaming képességeit fejleszteni.

A Ustream budapesti csodairodája. Itt is kék színre váltanak?

A tárgyalások állítólag eléggé előrehaladtak, és csak olyan részletek várnak tisztázásra, mint a vételár készpénzben fizetendő, valamint a jövőbeli üzleti teljesítményhez köthető részének az aránya, valamint az alkalmazottak megtartására vonatkozó csomag nagysága.

Beleillik az IBM terveibe

Az IBM, amely szinte a hírrel egy időben adta ki 2015-ös negyedik negyedéves jelentését, láthatólag küzd a vállalat átalakításával. Látszanak már a pozitív jelek, de összességében továbbra is – immár tizenötödik alkalommal – a csökkenés jellemzi a cég helyzetét.

A pozitívum az, hogy cég átalakításának kulcsterületei azonban növekedtek, bár az erős dollár továbbra is keményen sújtja a vállalatot, ami jól látszik a külföldi bevételein. A negyedév teljes bevétele 22,1 milliárd dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 24,1 milliárddal, ami 8,5 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben. A teljes évet nézve a visszaesés még nagyobb: 2015-ben 81,7 milliárd dollárt hoztak össze a 2014-es 92,8 milliárddal szemben, ami 11,9 százalékos csökkenést jelent. Az árfolyamhatást kiszűrésével persze sokkal jobb a kép, a negyedik negyedév bevétele például csak 2 százalékos mínuszt mutat éves összevetésben.

Az utolsó negyedév profit még nagyobb mértékben csökkent: 4,5 milliárd dollár lett, míg egy éve 5,5 milliárd. A csökkenés 18,5 százalék.

Az egyes üzleti területek eredményei persze sokat árnyalnak a képen. A műszaki szolgáltatásokat nyújtó üzletág (Global Technology Services) 7,1 százalékot, az üzleti szolgáltatások üzletága (Global Business Services) pedig 10 százalékot esett. A szoftver üzletág közel 11 százalékot, míg a hardver (System Hardware) csupán 1,4 százalékot csökkent a negyedévben az egy évvel korábbi eredményekhez képest. Egyértelműen pozitív viszont, hogy ha kis mértékben is, de nőtt a hosszútávú szolgáltatási szerződések értéke.

A legkisebb mértékben csökkenő bevételű System Hardware üzletágat segítette, hogy 21 százalékkal nőttek az új mainframe-ek eladása, de a Power szerverek értékesítése is nőtt 8 százalékkal. A tárolóknál azonban az IBM is nehézségekkel küzd, akárcsak egy sor más tárolós cég.

Az újabb csökkenés ellenére egyértelműen pozitív a stratégiai szegmensek helyzete (üzleti analitika, felhős, mobilitás stb.). Már ebből származik a cég éves bevételeinek több mint harmada, ráadásul ennek a szegmensnek a forgalma nő a leggyorsabban.

Az erős dollárral azonban egyelőre nem nagyon tudnak mit kezdeni, hiszen a cég bevételinek kétharmada származik külföldről.

Piaci hírek

Bukott ügynek tartja az OpenAI új modelljét a Meta sztár MI-kutatója

Az OpenAI szerint ez már a "világszimulátor" előszobája, Yann LeCun szerint azonban olyan megközelítésről van szó, amelyik sosem fog túllépni a látványos kis videókon.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.