Az otthoni routerek képességeinek kihasználásával létrejövő publikus hálózatot a szolgáltató előfizetői ingyen használhatják.

A sharing economy, azaz a használt javak másokkal való megosztásának témáját a UPC Wi-Free szolgáltatása egy egészen új szintre emeli. Az előfizetések mellé járó modemek segítségével létrejövő hálózat csak azok számára érhető el, akik a saját készülékükön is engedélyezik a funkciót, így jöhet létre egy kölcsönösségen alapuló, közösségi wifi-hálózat.

Adok netet, kapok netet

A UPC pár héttel ezelőtt, az előfizetőknek körbeküldött tájékoztató levélben jelezte, hogy megkezdi az otthoni, mára korszerűtlenné vált modemek cseréjét, amelyeket egy modern, wifi-képes eszköz fog helyettesíteni. Az akkori kommunikáció még nem említette ennek gyakorlati jelentőségét, most azonban kiderült, hogy az új berendezések az otthoni net elérésen kívül egy sokkal nagyobb volumenű igényt is képesek kielégíteni.

A Wi-Free névre keresztelt szolgáltatás a lakásokba kerülő modemek kapacitását használja ki úgy, hogy a UPC központilag bekapcsol rajtuk egy másodlagos, az ügyfelek előfizetésétől független vezeték nélküli hálózatot, ami sem az adatforgalmazásra, sem a sávszélességre nincs hatással. A szolgáltató azt ígéri, hogy a privát és az így létrejövő publikus hálózat között nincs átjárhatóság annak ellenére, hogy a lakásokban ezt egy eszköz hozza létre.

Ezen a ponton jön be a közösségi wifi elve, ami azt jelenti, hogy az új modemmel rendelkező előfizetők a rendszer elindulásakor részesévé válnak egy elméletben 200 ezer hozzáférési ponttal rendelkező közösségi hálózatnak, hiszen ez csak akkor jön létre, ha az összes előfizető engedélyezi ezt a lehetőséget a modemjén. Amennyiben ezt valaki nem teszi meg, ő sem tud csatlakozni más routeréhez, így a rendszer akkor lesz hatékony, ha kellő a nyitottság a fejlesztéssel szemben.

Külföldön is működik

Ha ez megvan, akkor elképzelhető, hogy a városban sétálva el tudunk jutni úgy A-ból B-be (akár külföldön is), hogy közben mindig valamelyik előfizető társunk routeréhez csatlakozunk, mivel az első beállítások és adatok megadása után a kapcsolódás automatikus. Ebből kiderülhet, hogy a szolgáltatás csak UPC ügyfelek számára érhető el, aminek a My UPC-ben való regisztrálás, egy egyedi felhasználó név és jelszó megadása az előfeltétele.

A Wi-Free hálózathoz való csatlakozás mobil eszközökről (Android, iOS, Windows Phone) és számítógépekről (Windows 7/8, OSX) is lehetséges, az ehhez szükséges beállítások a szolgáltató oldalán megtalálhatók. A modemek külön beállítást nem igényelnek, azok konfigurálását a UPC végzi el távolról. Az otthoni hálózat tehát továbbra is teljes sávszélességen használható, a publikus részhez a UPC 2,5/0,5 Mbit/sec-os (le- és feltöltés) sávszélességet biztosít.

Piaci hírek

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.