Az okos otthonokba szánt eszközök új kommunikációs szabványain dolgozó szövetségben a legnagyobb piaci szereplők vesznek részt, céljuk az olcsóbban fejleszthető, biztonságosabb és könnyebben kezelhető eszközök tervezése.

A Google, az Apple és az Amazon is részt vesz abban a Connected Home over IP nevű projektben, amely egy új munkacsoport felállítását célozza új okos otthoni kommunikációs szabványok kidolgozására. A csoport arra a ZigBee Alliance nevű szervezetre épül, amely meghatározó piaci szereplőket egyesít a tárgyak internetében (IoT) működő eszközök kommunikációjában alkalmazott új, globális szabványok kifejlesztésére, minősítésére és promotálására. A 2002 óta működő, pillanatnyilag körülbelül húsz tagú csoportban ott található a Comcast, a Texas Instruments, a Schneider Electric, a Samsung SmartThings, sőt még az Ikea is.

Az ugyanilyen nevű ZigBee standardok az egymástól kis távolságra lévő eszközök kommunikációjára teremtenek kereteket, és a hozzájárulók szándékai szerinta díjmentes felhasználás mellett már a biztonságos működést os az alapoktól szem előtt tartanák. A ZigBee mellett a szóban forgó okos otthoni készülékek nagy csomó protokollt használnak (Bluetooth, Wi-Fi, Wireless USB, Z-Wave stb.) és esetenként a társaságok is rendelkeznek saját megoldásokkal: ilyen pélául a Google nyílt forrású Weave és Thread protokollja.

Ezek mindegyike különféle előnyökkel rendelkezik az egyes gyártók, rendszerüzemeltetők vagy alkalmazások számára, ugyanakkor komoly erőforrásokat emészt fel annak biztosítása, hogy a különböző eszközök képesek legyenek zavartalanul kommunikálni egymással. Erre adna választ az új projekt IP-alapú szabványa, feloldva azt a frusztrációt is, amely a felhasználókat érinti az egyes készülékek kompatibilitásának követésekor. A Connected Home over IP így a gyakorlatban már bevált technológiákat hozná egy tető alá.

Muszáj olcsóbbá és biztonságosabbá válni

Az okos otthoni eszközök piaca a becslések szerint öt év múlva már a 175 milliárd dolláros nagyságrendet is elérheti világszerte, és a nagy techcégek is mind jelentős befektetéseket tesznek ezen a területen. A közös szabványok mielőbbi bevezetése ebben a nagyságrendben már mindenkinek a közös érdeke: a gyártók részéről a fejlesztést egyszerűsítené, de nagyban megkönnyítené a vásárlók dolgát is. Az okos otthonokba szánt termékeknek ugyanis biztonságosnak, megbízhatónak és könnyen kezelhetőnek kell lenniük, ha az adaptációs rátát még magasabb szintre akarják emelni.

A ZigBee Alliance résztvevői egyrészt saját technológiáikat dobják be a kalapba, másrészt azzal is hozzájárulnak az új szabványok terjesztéséhez, hogy azokat maguk is alkalmazzák. Azt ugyan még korai megállapítani, hogy pontosan mi sül majd ki az együttműködésből, viszont mindenképpen kivételesnek számít, hogy ilyen súlyú piaci szereplők a hardveres, szoftveres vagy hálózati és cloud területekről összeálltak egy platformok közötti együttműködést segítő szabvány felállítására.

Az új informatikai trendek biztonsági vonatkozásairól szólva is rendszeresen emlegetett IoT a biztonsági infrastruktúrában is új frontokat nyit meg. Ahogy az ilyen megoldások egyre gyakoribbá válnak, a hekkerek is belevetik magukat az új fajta sérülékenységeinek kutatására, az úgynevezett árnyék IoT megjelenése pedig önmagában is súlyos problémákat generál. A sokszor néhány dolláros eszközöket idő és források hiányában nem mindig tesztelik megfelelően, a hálózati védelem alapvető igényeit pedig már a tervezéskor sem feltétlenül veszik figyelembe, így azok alapállapotukban is komolyan sebezhetők lehetnek.

Közösség & HR

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.