Beigazolódtak a korábbi híresztelések: távozik posztjáról Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára, aki a jövőben szervezési feladatokat lát el a Miniszterelnökségen belül.
Orbán Viktor kormányfő a Fidesz-KDNP vasárnapi frakcióülésén jelentette be, hogy Nyitrai Zsolt a jövőben a nemzeti konzultációk szervezésével és kormányzati szintű személyzeti ügyekkel foglalkozik - közölte meg nem nevezett forrásra hivatkozva az Index.hu. A hírportál szerint nem töltik be a Miniszterelnökséghez távozó infokommunikációs államtitkár helyét a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM).

A Magyar Hírlap augusztus elején már cikkezett Nyitrai Zsolt küszöbön álló távozásáról, ám a pletykát a fejlesztési tárca cáfolta. A Magyar Nemzet később úgy vélekedett, hogy az állami informatikai gerinchálózat működtetésében érdekelt üzleti körök állhatnak az államtitkár menesztéséről szóló hírek mögött.

Maga Nyitrai Zsolt is hírlapi kacsának minősítette a saját távozásáról és Fellegi Tamás miniszterrel való megromlott munkakapcsolatáról szóló sajtóhíreket. Ezzel szemben a Magyar Nemzet cikkének megjelenése után az államtitkár helyettese, Vasváriné dr. Menyhárt Éva felmentését kezdeményezte, aki végül maga adta be lemondását. A hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkár korábban a Magyar Telekom szabályozási és nagykereskedelmi tevékenységét irányította.

A személyi döntést követően a közigazgatási informatikával foglalkozó szakemberek reményei szerint egyszerűsödhet a terület kormányzati irányítása. Bár a kormányváltás előtt Nyitrai Zsolt a Fidesz távközlési és informatikai munkacsoportjának vezetőjeként azt ígérte, hogy egy kézbe kerül a közigazgatási IT irányítása, a kormányalakítást követően hamar kiderült, hogy ez mégsem sikerült: a terület részben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kezébe került Gál András Levente közigazgatási államtitkár irányításával, ahol Fekete Gábor személyében e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárt is kineveztek.
Amíg az NFM-nél a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), illetve a Kopint-Datorg Zrt. - új nevén Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. - foglalkozott a kormányzati infokommunikációs infrastruktúra konszolidációjával, addig a KIM alatt működő Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) Vetési Iván vezetésével szintén érdekelt a nagy közigazgatási fejlesztésekben. Az NFM ellenőrzése alól az elmúlt időszakban kikerültek a közigazgatási informatika fejlesztésére fordítható források (ÁROP, EKOP) is, míg a médiatörvény módosításával a hírközlési és frekvenciagazdálkodási feladatokat a Nemzeti Hírközlési és Média Hatósághoz, illetve a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácshoz (NHIT) rendelte.
Egyszerűsödő irányítás?  A személyi döntést követően a közigazgatási informatikával foglalkozó szakemberek reményei szerint egyszerűsödhet a terület kormányzati irányítása. Bár a kormányváltás előtt Nyitrai Zsolt a Fidesz informatikai és tellekommunikációs munkacsoportjának vezetőjeként azt ígérte, hogy egy kézbe kerül a közigazgatási IT irányítása, a kormányalakítást követően hamar kiderült, hogy ez mégsem lett így. A terület részben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz került Gál András Levente közigazgatási államtitkár irányításával, ahol Fekete Gábor személyében e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárt is kineveztek. 

Amíg az NFM-nél a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), illetve a Kopint-Datorg Zrt. - új nevén Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. - foglalkozott a kormányzati infokommunikációs infrastruktúra konszolidációjával, addig a KIM alatt működő Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) Vetési Iván vezetésével szintén érdekelt a nagy közigazgatási fejlesztésekben. Az NFM ellenőrzése alól az elmúlt időszakban kikerültek a közigazgatási informatika fejlesztésére fordítható források (ÁROP, EKOP), míg a médiatörvény módosításával a hírközlési és frekvenciagazdálkodási feladatokat a Nemzeti Hírközlési és Média Hatósághoz, illetve a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácshoz (NHIT) rendelték.

Az NFM kommunikációs főosztálya hétfő délelőtt sajtóközleményt adott ki, melyben megerősítik, hogy az infokommunikációs államtitkárság megszűnik, és távozik a tárcától Nyitrai Zsolt államtitkár. Ezzel párhuzamosan a Kormányzati Informatikáért felelős Helyettes Államtitkárság - változatlanul Vályi-Nagy Vilmos irányítása mellett - közvetlen miniszteri felügyelet alá kerül.

Emellett újonnan létrejön a Tudásalapú Gazdaságfejlesztéséért felelős Helyettes Államtitkárság, a szintén most alakított Fejlesztéspolitikai Koordinációért felelős Államtitkárság keretén belül. Az új helyettes államtitkárság az információs társadalom fejlesztéséért, a tudás- és innováció alapú fejlesztések összességéért felel az infokommunikáció területén, és ellátja a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) felügyeletét. Az államtitkársághoz csoportosulnak át a zöldgazdasággal kapcsolatos feladatok is az energetikai területről. A helyettes államtitkár személyéről később születik döntés.

A biztonsági vezetők többsége szerint képtelenek megvédeni szervezetüket

Egy frissen publikált átfogó felmérésben a megkérdezett informatikai biztonságért felelős vezetők kétharmada ismerte be, hogy rendszerük nincs felkészülve egy célzott kibertámadás kezelésére.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.