A rendszer jövőre már 500 ezer cég beszámolóit tudja elektronikusan fogadni, amivel évi 60 tonna irat kinyomtatása, szállítása, illetve tárolása válik feleslegessé.
Lezárult a "Cégbírósági és céginformációs rendszerek továbbfejlesztése és korszerűsítése" projekt, amelynek keretében uniós forrásból megújították többek között a cégbíróságok elektronikus ügyvitei rendszerét - jelentette be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

Többéves projekt A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) jogelődje, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala még 2007-ben kezdte meg egy projektjavaslat kidolgozását, amelynek célja a cégtörvényben szabályozott cégeljárást érintően az elektronikus ügyviteli fejlesztés megvalósítása, bevezetése. Kiemelt projektként 2009 márciusában a Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatósága arról döntött, hogy a projektet 800 millió 379 ezer forint összegben támogatja. Az összegből közel 578,9 millió forint az IRM-et (ma KIM), 221,4 millió forint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalát (OITH) és a bíróságokat illeti.

A szakmai munka három alprojektben folyt, az Országos Cégnyilvántartási és Céginformációs Rendszer továbbfejlesztéséből, a cégek beszámolói elektronikus formában történő fogadásának a megteremtéséből, továbbá a másodfokú ügyekben az elektronikus ügyintézés megteremtéséből. A program három részből állt: A projekt megvalósulása közvetlenül segíti a cégbíróságokat, az ítélőtáblákat, valamint a KIM Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálatát. - áll a KIM közleményében.

Elektronikus beszámolók Az Országos Cégnyilvántartási és Céginformációs Rendszer (OCCR) továbbfejlesztése és korszerűsítése alprojekt során  - amely  2011. október 31-én lezárult - megerősítették a cégbíróságok informatikai hátterét, hardver, alalapszoftverek és felhasználói szoftverek szintjén. Ma a cégbíróságok már az új feltételek alapján működtetett és üzemeltett eszközök segítségével dolgozhatnak. A korszerűsítések eredményeként a cégbíróságok informatikai rendszere üzembiztosabbá vált, az adatvagyon megőrzésének kérdései rendeződtek, a cégbíróságok munkájukban a korábbi évekhez képest nagyobb informatikai támogatást és segítséget kaptak.- A cégbíróságokra évi 340 ezer ügy érkezik, ezek gyorsabb elintézését is szolgálja az új elektronikus rendszer - erről Matheidesz Ilona, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hivatalvezetője beszélt a projekt keddi zárórendezvényén az MTI tudósítása szerint. Azzal, hogy a cégek a beszámolóikat elektronikusan adják be papír helyett, évi 60 tonna irat kinyomtatása, szállítása, tárolási válik feleslegessé. A rendszer jövőre már 500 ezer cég beszámolóit tudja elektronikusan fogadni.

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.