Tíz hónapos munka után elkészült az elektronikus levéltári nyilvántartó és archiváló rendszer. A teljes egészében uniós pénzből megvalósult projekt fontos eleme az október elejétől elérhető Elektronikus levéltár portál.
Öt évvel ezelőtt vetődött fel a hazai levéltári vagyon digitalizálása. A  projekten a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), Budapest Főváros Levéltára (BFL) és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) kezdett el dolgozni, a konzorciumhoz idén csatlakozott a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ). A projekt költségvetése 2,75 milliárd forint, ami teljes egészében európai uniós támogatás.A programzáró csütörtök délutáni tájékoztatón Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára szükségesnek tartotta kiemelni, hogy a projekt a tervezettnél több száz millió forinttal került kevesebbe. Megjegyezte, hogy a fejlesztés a mostani szakasszal nem zárul le, az idén további 20 milliárd forint áll rendelkezésre további e-közigazgatási programokra.

310 km lepapírozva ■ Mikó Zsuzsanna, az MNL főigazgatója emlékeztetett rá, hogy a projekt ideje alatt jött létre a Magyar Országos Levéltár és húsz megyei levéltár integrációjával létrejött levéltár több mint 310 kilométernyi iratot őriz és 40 terabájt digitális másolatot tárol, és tesz elérhetővé az interneten.  A BFL is jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, ennek révén az ottani hasznos tároló kapacitás mára eléri a 130 terabájtot.

A program fontos eleme az Elektronikus levéltár portál, amely október elsejétől indul és az ott tárolt dokumentumok bárki számára elérhetőek, kereshetőek lesznek. Elhangzott az is, hogy a levéltári digitalizáció következő lépcsőjében már a vidéki levéltárak is sorra kerülhetnek.
A projekt lebonyolításával megbízott NISZ vezérigazgatója, Szabó Zoltán Attila a viszonylag rövid határidőt emelte ki, a program 10 hónap alatt valósult meg. Hozzátette, kiemelten fontos szempont volt az is, hogy a hardver- és szoftvermegoldások az elektronikus dokumentumok hosszú távú, katasztrófatűrő megőrzését is biztosítsák.  Olyan európai országok megoldásait vettük át, mint az Egyesült Királyság, Németország, Hollandia, Svájc és Ausztria. Megjegyezte még, hogy az E-levéltár után a cég a következő néhány hónapban több más nagy infokommunikációs beruházás lezárásáról tervez még beszámolni.

Csapatmunka  Mint korábban megírtuk a generálszállítói kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást tavaly októberben a T-Systems Magyarország Zrt. nyerte meg. Az infokommunikációs cég a fővállalkozói feladatok mellett a rendszereket üzemeltető teljes infrastruktúra kiépítését, a levéltári portál megvalósítását, valamint az integrációs feladatokat végezte. Kérdésünkre Rékasi Tibor, a társaság vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a teljes projektből az ő megbízásuk értéke 1,2 milliárd forint, és a fejlesztések 15-20 százaléka egyedinek számít. Hozzátette, az elektronikus archiválást az Európában gyakorlatilag egyeduralkodó Tessella komponenseivel oldották meg.
A projekt infokom részének főbb beszállítói a már említett Tessella mellett a Fujitsu, a Cisco, az Oracle a Microsoft volt.

Már 1,5 millióan ügyfélkapuznak
Egységes és elektronikus iratkezelés a hazai közigazgatásban

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.