Tíz hónapos munka után elkészült az elektronikus levéltári nyilvántartó és archiváló rendszer. A teljes egészében uniós pénzből megvalósult projekt fontos eleme az október elejétől elérhető Elektronikus levéltár portál.
Öt évvel ezelőtt vetődött fel a hazai levéltári vagyon digitalizálása. A  projekten a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), Budapest Főváros Levéltára (BFL) és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) kezdett el dolgozni, a konzorciumhoz idén csatlakozott a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ). A projekt költségvetése 2,75 milliárd forint, ami teljes egészében európai uniós támogatás.A programzáró csütörtök délutáni tájékoztatón Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára szükségesnek tartotta kiemelni, hogy a projekt a tervezettnél több száz millió forinttal került kevesebbe. Megjegyezte, hogy a fejlesztés a mostani szakasszal nem zárul le, az idén további 20 milliárd forint áll rendelkezésre további e-közigazgatási programokra.

310 km lepapírozva ■ Mikó Zsuzsanna, az MNL főigazgatója emlékeztetett rá, hogy a projekt ideje alatt jött létre a Magyar Országos Levéltár és húsz megyei levéltár integrációjával létrejött levéltár több mint 310 kilométernyi iratot őriz és 40 terabájt digitális másolatot tárol, és tesz elérhetővé az interneten.  A BFL is jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, ennek révén az ottani hasznos tároló kapacitás mára eléri a 130 terabájtot.

A program fontos eleme az Elektronikus levéltár portál, amely október elsejétől indul és az ott tárolt dokumentumok bárki számára elérhetőek, kereshetőek lesznek. Elhangzott az is, hogy a levéltári digitalizáció következő lépcsőjében már a vidéki levéltárak is sorra kerülhetnek.
A projekt lebonyolításával megbízott NISZ vezérigazgatója, Szabó Zoltán Attila a viszonylag rövid határidőt emelte ki, a program 10 hónap alatt valósult meg. Hozzátette, kiemelten fontos szempont volt az is, hogy a hardver- és szoftvermegoldások az elektronikus dokumentumok hosszú távú, katasztrófatűrő megőrzését is biztosítsák.  Olyan európai országok megoldásait vettük át, mint az Egyesült Királyság, Németország, Hollandia, Svájc és Ausztria. Megjegyezte még, hogy az E-levéltár után a cég a következő néhány hónapban több más nagy infokommunikációs beruházás lezárásáról tervez még beszámolni.

Csapatmunka  Mint korábban megírtuk a generálszállítói kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást tavaly októberben a T-Systems Magyarország Zrt. nyerte meg. Az infokommunikációs cég a fővállalkozói feladatok mellett a rendszereket üzemeltető teljes infrastruktúra kiépítését, a levéltári portál megvalósítását, valamint az integrációs feladatokat végezte. Kérdésünkre Rékasi Tibor, a társaság vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a teljes projektből az ő megbízásuk értéke 1,2 milliárd forint, és a fejlesztések 15-20 százaléka egyedinek számít. Hozzátette, az elektronikus archiválást az Európában gyakorlatilag egyeduralkodó Tessella komponenseivel oldották meg.
A projekt infokom részének főbb beszállítói a már említett Tessella mellett a Fujitsu, a Cisco, az Oracle a Microsoft volt.

Már 1,5 millióan ügyfélkapuznak
Egységes és elektronikus iratkezelés a hazai közigazgatásban

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.