Újabb cégek indulhatnak a vasúti GSM-R rendszer kiépítését célzó tenderen. A 35 milliárdos projektet lebonyolító NISZ a napokban tette közzé az optikai kábelhálózat szállítására szóló közbeszerzési felhívást.
Újabb szakaszához érkezett a hazai vasútvonalak mentén futó digitális rádiókommunikációs (GSM-R) rendszer kiépítése Magyarországon. Mint ismert, a projekt célja, hogy megteremtse a nemzetközi vasúti forgalom átjárhatóságát, valamint növelje a közlekedés biztonságát és hatékonyságát. A kormány tavaly novemberi döntése alapján a NISZ Zrt. hatáskörébe tartozik a tervezésre, a kiépítésre és az implementációra vonatkozó közbeszerzési eljárás lebonyolítása.Optikaikábel-szállítót keresnek A GSM-R rendszer megvalósítását célzó, 2012. december 22 -én meghirdetett, a rendszerintegrációra és a GSM-R rendszer szállítására vonatkozó első pályázati felhívást a napokban követte a második pályázat, amellyel a hozzá kapcsolódó optikai kábelhálózat szállítóját kívánják kiválasztani.

Az "Optikai kábelhálózat szállítása" közbeszerzési eljárás kiírásának értelmében a nyertes pályázónak a GSM-R projekt beruházása keretében a hálózatot – a hurokzárások kettős nyomvonalát is figyelembe véve – 1091 km nyomvonalhosszban, bázisállomások és állomásépületek átviteltechnikai helyiségeinek leágazásaihoz kell kiépítenie. A hálózat szállítása optikai rendezők között telepített, mérési dokumentumokkal rendelkező kábelekre vonatkozik.

Az első szakasz júniusig lezárulhat Az első pályázati kiírásra jelentkező négy cég közül a NISZ Zrt. ez év március 4–én végül három céget kért fel ajánlattérelre. A Kapsch CarrierCom Kft. az MVM Ovit Országos Villamostávvezeték Zrt.-vel közösen, a Nokia Siemens Networks Telekommunikációs Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. önállóan, míg a SELEX Electronic Systems S.p.A. a Huawei Technologies Híradástechnikai Kft.-vel szövetkezve dolgozna. A tervek szerint nyertes pályázóval a második negyedév végén írnák alá a végleges szerződést.

A hozzávetőlegesen 35 milliárd forintra becsült beruházás a Budapest környéki, a Budapest–Székesfehérvár, a Budapest–Győr–Hegyeshalom, a Győr–Celldömölk–Boba–Zalaegerszeg–Bajánsenye, a Budapest–Cegléd–Szolnok–Szajol–Püspökladány, a Szajol–Lökösháza, valamint a  Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vonalakat érinti.

Három céggel tárgyal a NISZ a GSM-R tenderről
Négyen pályáznak a 35 milliárdos GSM-R tenderre
Ismét nekifutunk a kommunikációs gigaprojektnek

A projektet az aláírástól számított két éven belül kell befejezni, a szerződés tervezet a RailAdvisor szakportál szerint kimondottan magas késedelmi díjakat tartalmaz, az első tíz napra napi 200 ezer eurót, azt követően napi 500 ezer eurót.

A tendernek hosszabb távon lehet egy második szakasza is, a felújítás alatt lévő további vasútvonalakon, beleértve a Püspökladány–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony, a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza és a Székesfehérvár–Keszthely szakaszt.

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.