Bár elvileg mindenkit értesítenek arról, hogy az ügyfélkapus jelszava lejár, ez a gyakorlatban nem látszik megvalósulni. Néhány másodperces munkával ma még mindenki megúszhatja, hogy újra az okmányirodába kelljen fáradnia.
Az atecéged.hu hívta fel arra a figyelmet, hogy jóllehet a kormányzati portálon (jól eldugva) az olvasható, hogy mindenki emailben értesítést kap arról, hogy lejár az ügyfélkapus jelszava, többen jelezték, hogy sajnos ez nem így van. Felhívás hiányában pedig nem értesülnek a regisztráltak arról, hogy két év után lejár a jelszó érvényessége. A jelszófrissítés elmaradása miatt októberben már sokan nem fognak tudnt belépni a rendszerbe, és az újraaktiváláshoz ismételten be kell fáradni az okmányirodába.

Szülinapi "ajándék" Azért nagyon aktuális a probléma, mert éppen holnaphoz két évvel ezelőtt, azaz 2009. október 1-i hatállyal módosult a jogszabály: megszűnt az ügyfélkapus regisztráció idejének ötéves korlátozása. A szolgáltatás mindaddig a regisztrált felhasználó rendelkezésére áll, amíg azt meg nem szünteti. Az ügyintézés biztonsága érdekében viszont legfeljebb két évig érvényes csak a regisztrációkor választott jelszó. Ebből a szabályváltozásból következik, hogy holnaptól az első érintettek – akik 2009. október 1-je előtt regisztráltak  – nem tudnak majd belépni a rendszerbe, ha nem változtatják meg a jelszót.

A kormányzati portálon sehol nem olvasható öles betűkkel figyelemfelhívás erre a nem elhanyagolható kis feladatra, mindössze eldugva, az ügyfélkapuról szóló általános tájékoztatóban találhatjuk meg azt a leírást, miszerint minden érintettet időben értesítenek a regisztrációkor megadott emailcímen a feladatról. Csakhogy könyvelők, könyvvizsgálók egybehangzóan állítják, hogy nem jönnek a tájékoztatók. Éppen ezért a Magyar Könyvvizsgálói Kamara a honlapján és körlevélben is tájékoztatta tagjait, hogy igyekezzenek megváltoztatni a jelszavakat, ha jövő hónapban is szeretnék használni a rendszert.

Kapufára sem sikerült menteni az Ügyfélkaput
Atecéged.hu: kisvállalkozókat segítő portál indult

Mi a teendő? Az atecéged.hu írása és a kamarai tájékoztató is lépésről lépésre bemutatja, hogy hogyan lehet ellenőrizni, mikor jár le a jelszó, és hol lehet azt megváltoztatni. Valójában nem is kell új jelszó, a régi is megadható újra, de a folyamatot akkor is végig kell játszani.

Mindenkinek javasoljuk, akinek van ügyfélkapus regisztrációja, hogy a fenti módon nézzen utána jelszava érvényességi idejének, hiszen aki 2009. október 2-án regisztrált annak majd október 2-án, aki november 15-én, annak november 15-én, és így tovább – de hamarosan lejár a jelszava! Ugye nem akarjuk előröl kezdeni az okmányirodai sorban állást?

Frissítés:
Három hónappal meghosszabbodik azoknak az ügyfélkapus jelszavaknak az érvényessége, amelyek október 1-jén járnának le - közölte az MTI érdeklődésére a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) péntek délután.

Robot hajókból álló hadosztályt tesztel az amerikai haditengerészet

A Csendes-óceánon vasárnap kezdődött az a nemzetközi haditengerészeti gyakorlat, amelynek során a legénység nélküli hajók alkalmazásáról is értékes tapasztalatokat gyűjtenének.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.