Az elektronikus ügyintézést lehetővé tevő rendszer 2005 tavaszán indult, idén augusztusban pedig megtörtént a 1,5 milliomodik regisztráció.

A Magyarország.hu-n keresztül elérhető kormányzati elektronikus azonosító rendszer 2005 áprilisában indult, majd 2010 márciusában, több hónapos csúszást követően, nem éppen problémamentesen átalakították, hogy a felhasználók könnyebben tudjanak boldogulni az e-közigazgatás kezdetben meglehetősen nehézkesen működő rendszerében. Az Ügyfélkapu 2 beindulásakor körülbelül 900 ezer regisztrált felhasználó azóta folyamatosan növekedve idén augusztus végén lépte át a másfél milliós szintet - közölte ma kiadott sajtóközleményében a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ).

Ügyfélkapun regisztrált felhasználók számaAdóbevallástól a forgalmiig ■ Az Ügyfélkapu elsődleges funkciója, hogy a felhasználók a személyazonosságuk igazolása mellett biztonságos online kapcsolatba kerüljenek a közigazgatási ügyintézést és szolgáltatásokat nyújtó állami szervekkel. A felhasználók a regisztráció, majd a bejelentkezés után csaknem száz szolgáltatást vehetnek igénybe a Kormányzati Portál internetes felületéről, beleértve az elektronikus adóbevallást és dokumentumfeltöltést, anyakönyvi kivonatokkal, forgalmi engedéllyel és vállalkozói igazolványokkal kapcsolatos ügyintézést; de az Ügyfélkapu biztosítja a felsőoktatásba jelentkezők azonosítását is az elektronikus felvételi eljárásban. Az igybe vehető szolgáltatások köre folyamatosan bővül, legutóbb például az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében jelentettek be egy újabb, egymilliárd forintos fejlesztési projektet.

Az Ügyfélkapu regisztrált felhasználóinak száma az elmúlt nyolc évben folyamatosan emelkedett és most augusztus végére átlépte a 1,5 milliót. A NISZ közlése szerint a rendszer napi átlagban 200 ezer ügyfél-azonosítást végez és továbbít a különböző elektronikus szolgáltatások, mint például a NAV „Elektronikus adóbevallás” vagy az OEP „Betegéletút lekérdezése” szolgáltatás felé.

Akinek még nincs...  Ügyfélkaput bármely természetes személy létrehozhat. A regisztrációhoz személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvány (személyazonosító igazolvány, útlevél, 2001. január 1. után kiállított kártya formátumú vezetői engedély) szükséges. A regisztrációt személyesen bármelyik okmányirodában és kormányablakban, vagy az interneten keresztül lehet indítani, a személyes azonosítás miatt a véglegesítéséhez azonban egy alkalommal mindenképpen el kell látogatni valamelyik okmányirodába vagy kormányablakba. A személyes megjelenés nem szükséges, ha valaki a megfelelő biztonsági szintű elektronikus aláírással regisztrál az Ügyfélkapun.

Egymilliárdból korszerűsít a KEKKH
Jövőre több hivatalos ügyet intézhetünk interneten

Átmenetileg visszaállították a régi Ügyfélkaput 

Rágyúrna Európa a videójátékokra

Az EP kultúráért és oktatásért felelős bizottsága a digitális szórakozási forma eddiginél lényegesen nagyobb és átfogóbb támogatását javasolja, mert az több szempontból is hasznos lenne a régiónak.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.