Az első koncepciók megszületéséhez képest közel egy évtizeddel később, 2014-ben fokozatosan indulhat el az önkormányzatok számára egységes informatikai szolgáltatásokat kínáló ASP-központ, első körben a közép-magyarországi régió számára. A héten megjelent módosított pályázati kiírás alapján megemelt összegű, 2,6 milliárd forintos projekt idén ősszel startolhat el.
Az elmúlt évtizedben tízmilliárd forint nagyságrendű összeget költöttek el a hazai önkormányzatok elektronikus szolgáltatások bevezetésére. A korábbi fejlesztések azonban sok esetben rövid távon gondolkodtak és egy-egy célra összpontosítottak, nem pedig stratégiai célok megvalósítására és a hosszú távú fenntarthatóságra. A párhuzamos, szigetszerű fejlesztések miatt már évekkel ezelőtt kiderült, hogy további forrásokra lesz szükség az e-közigazgatási szolgáltatások egységesítéséhez.

Az önkormányzati alkalmazásszolgáltató (angolul Application Service Provider - ASP) központok kiépítéséről még 2006 novemberében döntött az akkori kormány, amikor elfogadta az Elektronikus Közigazgatási Operatív Programot. 2010 tavaszán jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), hogy az ország mind a hét régiójában elindul az interneten keresztül intézhető önkormányzati szolgáltatások elindításához szükséges ASP-központok kiépítése. Ekkor a központok telepítésére és az önkormányzatok csatlakozására régiónként 1,5 milliárd, többségében uniós támogatás állt rendelkezésre és a tervek szerint 2011 végére fejeződhetett volna be a fejlesztés.

Új szelek  Az első tervek ugyan nem valósultak meg, mivel 2010 második felében a közigazgatási rendszer átalakítása és az önkormányzati törvény előkészítése következtében egy időre lekerült a napirendről az önkormányzati ASP- központok kérdése. Ezt követően a kormány 2011 nyarán határozatban fogadta el az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program 2011-2013. évi akciótervét, amelyben az új ASP-központi konstrukció kiemelt projektként jelent meg.

Az ASP-központ megtervezésére, felépítésére és beindítására eredetileg 2,35 milliárd forint európai uniós forrást különítettek el, ugyanakkor az NFÜ honlapján augusztus 6-án közzétett részletes felhívásban már 2,6 milliárd forintra emelték az összeget. Azon önkormányzatok, amelyek csatlakozni kívánnak a központhoz, a Regionális Operatív Programból finanszírozott támogatási forrásra pályázhatnak. Az így elnyert pénzből többek között illeszthetik meglévő rendszereiket, adatbázisaikat az ASP-központhoz, megoldhatják az oktatást és az új szolgáltatások bevezetését.

Az új koncepció az egyközpontos konstrukciót támogatja a korábbi regionális központú modellel szemben. Amíg az előző terv elsősorban a hatósági rendszerek egységesítését tűzte ki, addig az új elképzelés sokkal inkább a gazdálkodási és adózási rendszerek integrált szolgáltatását célozza meg. A fókuszváltás nem véletlen, hiszen az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a jelenlegi keretek között a kormányzatok nem voltak képesek kontrollálni az önkormányzatok gazdálkodását, holott e folyamatok központi felügyeletével óriási összegeket lehetne megtakarítani; emellett ezeket a folyamatokat kevésbé érinti a közigazgatás átszervezése is.

Ősztől indul a projekt  A Magyar Államkincstár, a Kincstári Informatikai Nonprofit (Kincsinfo) Kft., a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Kincstári Informatikai Nonprofit Kft., valamint a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) alkotta konzorcium a nyár folyamán nyújtotta be pályázati anyagát a VÁTI Nonprofit Kft.-nek, így augusztus végéig döntés születhet a támogatási szerződés megkötéséről és ősszel elindulhat a projekt - tudtuk meg Polgár Páltól, a koncepciót kidolgozó és a projekt irányítását végző Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség projektigazgatójától.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által kidolgozott koncepció szerint "a fejlesztés célja a piaci e-közigazgatási megoldásokra és tapasztalatokra építve egy olyan szolgáltató központ létrehozása a közép-magyarországi régióban, amely az önkormányzatok (gazdálkodási, ingatlan-vagyonkataszter modul esetében az önkormányzatok és önkormányzatok intézményei) számára lehetővé teszi a hatékony forrásfelhasználás mellett a belső működés támogatását és egyes e-közigazgatási szolgáltatások nyújtását korszerű informatikai megoldások segítségével, valamint lehetőséget nyújt az állampolgárok és a vállalkozások igényeihez igazodó, egységes önkormányzati e-ügyintézési szolgáltatások igénybevételére."

Az NFÜ oldalán elérhető pályázati kiírás szerint az ASP szolgáltatásokat nyújt majd a megyei és települési önkormányzatok részére pénzügyi, gazdasági működésük területén, valamint lehetőséget teremt a közigazgatási szolgáltatások folyamatainak elektronizálását támogató alkalmazások igénybevételére.

Polgár Pál hangsúlyozta: újdonságot jelent, hogy a szakrendszerek kialakítása mellett a projekt része az igazgatásszervezés is. 2013-tól lép életbe az új önkormányzati törvény, amely újból felosztja a feladatokat az állam és az önkormányzatok között. Az igazgatásszervezési feladatok között szerepel az azonosítás, a jogosultságkezelés, a közhitelesség, valamint az elektronikus a közigazgatási törvény végrehajtási rendeleteiben meghatározott elektronikus szolgáltatások, illetve az egyes rendszerek közötti integráció megteremtése. Az önkormányzatoknál maradó feladatok ellátásához korszerű informatikai feltételeket akarnak teremteni az ASP-központ létrehozásával, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a KIFÜ reményei szerint az integrált szakrendszereket cloud szolgáltatásként, de ingyenesen vehetik majd igénybe az önkormányzatok.

A projektnek egy másik, indirekt célja is lesz: ugyan az ASP-központhoz teljesen önkéntes lesz a csatlakozás, de minden önkormányzatnak kötelező lesz adatot szolgáltatnia a gazdálkodásáról. Az egységes specifikáció, valamint az adatszolgáltatás révén a jövőben átláthatóbb lesz az önkormányzatok működése, és a kapott adatok segítségével folyamatosan elemezhető lesz az önkormányzatok tevékenysége. 

Az ASP-modell csak akkor lehet hatékony, ha a helyi igények helyett a standard szolgáltatásokra fókuszál, ezért jellemzően csak a kis és közepes méretű, egységesíthető feladatokat végző önkormányzatok esetében merülhet fel a központi szolgáltatások igénybe vétele. A nagyobb városok körül már kialakultak piaci ASP-szolgáltatók a korábbi GVOP-s pályázatok alapjain, ezek szerepe tehát a jövőben is megmarad, sőt, a KIFÜ reményei szerint a jövőben kiírandó közbeszerzési eljárásokban ezek a vállalkozások is szerephez juthatnak a NISZ által működtetett központi ASP szolgáltatások kialakításában.

Nem lehetetlen ■ A projekt a tervek szerint 2014. december 31-én zárul, azaz 2015 elejétől használhatják a szolgáltatásokat a közép-magyarországi önkormányzatok. Ezt követően a tapasztalatok alapján kerülhet sor a rendszer országos kiterjesztésére. Polgár Pál szerint ugyan megvizsgálták a külföldi példákat is, ennél azonban sokkal fontosabb szempont volt, hogy a hosszú éveken zajló tervezés után végre elkezdődjön a szabványosítás, a jogszabályi harmonizáció, majd a később országosan működő szolgáltatás kiépítése. Így hamarosan elindulhat az egyik legkomplexebb, legtöbb érintettet felvonultató közigazgatási informatikai projekt, amelyben szállítóként is várhatóan több cég vállalhat majd szerepet. 

Ismerni véljük, félünk tőle és kevesen használjuk, mi az?

Ha hinni lehet egy hazai kutatás eredményeinek, akkor a válasz természetesen a mesterséges intelligencia, illetve a szövegalkotásra trenírozott generatív algoritmusok.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.