A közigazgatási munkát leginkább az ügyvitel nehézkessége és lassúsága miatt szokták kritizálni. Mostani cikkünkben egy olyan magyar informatikai megoldást mutatunk be, amely felgyorsíthatja a folyamatokat.
Az "IVSZ tagvállalatai a közigazgatás szolgálatában" sorozat az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége támogatásával jelenik meg.

A sorozatunkban bemutatott cégek olyan termékeket vagy szolgáltatásokat (esetleg komplett megoldásokat) tudnak felmutatni, ahol a haszon várható megjelenése egyértelműen megállapítható és számszerűen tervezhető a beszerzést elindító intézmény számára. Kiemelten foglalkozunk a bemutatott megoldások megtérülés-elemzésével, ezen belül – a TCO elvek szerint – bemutatjuk az összes tulajdonosi oldalon megjelenő költséget, és ezzel szembeállítjuk a hasznot, ami megjelenik a felhasználó vagy a tulajdonos oldalán.

Alábbi cikkünkben Tuska Istvánnal, az Axico Informatikai Kft. vezetőjével és együttműködő partnereivel folytatott beszélgetést foglaljuk össze, és a közigazgatás számára hasznos megoldás mellett azt is bemutatjuk, hogy kisebb magyar cégek szoros és eredményorientált együttműködése milyen szinergikus hatásokat eredményezni.

Tuska István villamosmérnök, a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett 1976-ban. Pályáját fejlesztőként kezdte a Videoton Számítástechnikai gyárában. Az 1993-ban alakult Axico Informatikai Kft társalapítója és fő tulajdonosa. A cég vezetése mellett aktívan részt vesz az üzletágak és az Axico Kft üzleti megoldások fejlesztésében.


A Tuska István irányítása alatt álló Axicót 1993-ban magyar tulajdonosok alapították. Elsősorban viszonteladókat és intézményi felhasználókat kiszolgáló disztribútor, illetve rendszerintegrátor. Szolgáltatásaikat idén kibővítették: komplex üzleti megoldásokat, praktikus és gazdaságos alkalmazásokat ajánlanak partnereiknek. Ezek fejlesztői magyar cégek, akikkel stratégiai együttműködést kötöttek. Az egyik ilyen cég a GST-MAX Kft., melynek terméke alapeleme a cikkben ismertetett megoldáscsomagnak, amely többek között a XIII. kerületi polgármesteri hivatalban működik.

Küzdelem az iratdzsungelben A két cég együttműködésére alapozott megoldás, a GST-Systems folyamat- és iratkezelő-rendszer a szervezet folyamat alapú működését támogatja. Fontos megjegyezni, hogy a kibővített tanúsítvánnyal rendelkező iratkezelő megoldás minden közfeladatot ellátó szervezet számára használható.

A rendszer grafikus folyamattervezővel dolgozik, a beállított folyamatok utólag (működés közben is) módosíthatók. A folyamatok száma és a lekérdezési felületetek meghatározó nézetek száma nem korlátozott. A folyamatátmeneteken vezérlő utasítások (triggerek) helyezhetők el, aminek segítségével belső vagy külső programokat, eljárásokat indíthatunk, így a folyamatalapú kapcsolat fenntartható más külső rendszerrel is. A kapcsolódás alapesetben webszolgáltatások segítségével történik, de megoldható adatbázisszintű kapcsolattal is (ez utóbbi általában gyorsabb megoldást eredményez).

Az ügyviteli rendszerekben a jogosultsági rendszerek egyik nagy problémája a helyettesítések kezelése. Ezt a rendszer kifinomult és egyszerűen beállítható megoldással támogatja, ennek segítségével megoldható mind rendkívüli (betegség, baleset), mind pedig a tervezett (szabadság) helyettesítések kezelése. Be van építve a rendszerbe az elektronikus aláírás, ami akár a belső, akár a külső levelezés esetén felhasználható.

Pályázati pénzből A rendszer alapvető célja a felhasználó folyamatainak felgyorsítása a szabályozott és hatékony (folyamatvezérelt) munkavégzés támogatásával, ennek megfelelően a Magyary Programban megfogalmazott "jó közigazgatás" megvalósítását támogatja, másrészt a Széll Kálmán tervben kiemelt folyamategyszerűsítési elveknek is egy jó megoldási példáját adja.

Mivel az önkormányzati ASP-modell eddig ismert elvárásainak a rendszer megfelel, így az ASP-pályázaton majd indulni lehet ezzel az alkalmazással mind a kisebb, mind a közepes szervezetek esetében, ami a háttérintézmények működésének támogatását is magában foglalja.

Axico Informatikai Kft. Az AXICO létszáma jelenleg 10 főből áll, az elmúlt évek árbevétele átlagosan 600 millió forintot tett ki. Az Axico négy fő üzletága:

Szerverek, adatátvitel, adattárolás, storage, backup eszközök
Hálózati és szervermenedzsment, távfelügyelet, optikai eszközök
Digitális fényképezés, hangrögzítés
Logisztikai üzletág

Üzleti megoldásaik:
Correct ügyviteli, számlázó- készletnyilvántartó és vállalatirányító rendszer
GST-System folyamat komplex, integrált WorkFlow, dokumentumkezelő és archiváló rendszer
Információbiztonsági megoldások (x)


Tanácsból kevés is elég A rendszer működésének alapját a grafikus felületű, azaz könnyen kezelhető tervezőeszközzel kialakított folyamatok képezik. Ez adja a megoldás költséghatékonyságának kulcsát, ugyanis a rendszerek bevezetésének legnagyobb eleme nem a hardver és nem is a szoftverek licencdíja, hanem a bevezetést támogató szakértői, tanácsadói díj. Ennek a költségsornak a mértékében jelentkezik a felkínált megoldás egyik előnye, hiszen ezzel a tervező eszközzel gyorsan és alacsony szakértői költség mellett lehet kialakítani és bevezetni a rendszert.

De ez az előny megmutatkozik a működtetésben is, hiszen az ügyviteli rendszerek alapvető tulajdonsága, hogy változik a támogatandó ügyviteli folyamat (például a jogszabályi környezet változása miatt). Közvetlen anyagi előny (költségcsökkenés) jelenik meg a kommunikációs, postai, kötbér, határidő elmulasztásából járó veszteségek, szervezési költség területén, a költségvetési intézmények számára ez a legközvetlenebbül megjelenő haszon.

Egy esetleges TCO számítás esetén a költségelemeket aszerint kell figyelembe venni, hogy melyik technológiai megoldást választják. A figyelembe veendő legfontosabb költségelemek:

Saját tulajdonba vett, helyi telepítésű (hagyományos) esetén:
alkalmazáshoz kapcsolódó licencköltségek
szerverhez kapcsolódó licencköltségek
szoftverkövetés
felhasználói oktatás
adminisztrátori (üzemeltetői) oktatás
rendszerüzemeltetési költség

ASP (esetlegesen felhő modell) esetén:

havi szolgáltatásid díj
felhasználói oktatás

Önkormányzati bevételek A versenyszférában „bevétel-növekedés” tárgykörében azonosítható elemek is fontosak az utóbbi időben az intézmények számára, mert a működésükben az irányítási és ellenőrzési szinteken már megjelentek ezek az elvárások. Ilyenre példa a kintlévőségek kezelése, fegyelem megtartása (pénzügyi és nem pénzügyi), meglévő erőforrások optimális felhasználása, szűk keresztmetszetek feltérképezése, stabil növekedés és működés alapjainak lerakása és a folyamatos építkezés támogatása.

A valódi hasznosság mindig a tulajdonos oldalán jelentkezik, ebben az esetben az állam oldalán: a tulajdonosi érdekek képviselete, teljesítmény mérésének lehetősége, kiegyensúlyozott terhelés és jutalmazás feltételeinek biztosítása. Ide, a hasznok közé tartoznak az állampolgárok és vállalkozók életminőség-javítását eredményező változások: ügyintézési idő csökkentése, az „igazgatási folyamatok” jogszerűsége és hatékonysága (egyszerű, gyors, olcsó).


Már nem flopikon múlik, hogy ne robbanjon ki véletlenül egy nukleáris konfliktus

A 8 hüvelykes lemezes adathordozókat idén cserélték le szilárdtest-meghajtókra az amerikai nukleáris haderőnél.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.