Az Európai Bizottság hétfői közleményében tájékoztatott arról a szabályozástervezetről, amelynek fő célja a közszférában keletkező adatok általános hozzáférhetővé tétele, elősegítve az új üzleti fejlesztéseket és a közszolgáltatások hatékonyságának növelését.
Az EB szerint az európai innovációs potenciál növelése érdekében a rendelkezésre álló források, így a közadatok minél hatékonyabb kiaknázására is szükség van. Ide tartozik minden olyan információ, amelyet az Unió területén található közszervek hoznak létre, gyűjtenek össze vagy vásárolnak meg: lehet szó földrajzi, statisztikai vagy meteorológiai adatokról, közpénzből támogatott kutatási projektekről vagy akár digitalizált könyvtári állományokról.

Kihasználatlan lehetőség  A most közzétett intézkedéscsomag-tervezet tartalmazza egyrészt a szóban forgó adatok felhasználására vonatkozó jogszabályi keret elfogadását, másrészt finanszírozási eszközök megteremtését a nyílt adatok terjesztésére. Ezek felhasználása az új termékek és szolgáltatások létrehozása során jelenleg még nem biztosított, bár az Európai Bizottság szerint a források nyilvános hozzáférhetővé tétele már a kezdetekkor évi 40 milliárd euró értékű gazdasági hasznot eredményezhetne az Európai Unióban.


Példa egy közadatokra épülő, az üzemanyagok árát követő francia okostelefon-alkalmazásra


Bár a közlemény megjegyzi, hogy a nyílt adatok felé történő elmozdulás egyre jellemzőbb a tagállamok körében, a kezdeményezések jellege és a tudatossága igen eltérő. A megvalósítás alapjául a már létező, sikeres modelleket vehetik alapul, így például a brit közigazgatási szervektől származó adatokat egyesítő data.gov.uk portált, vagy a Franciaoszágban működő Etalab kezdeményezést. Az EB 2013-ban indítaná el azt a páneurópai adatportált, amely közvetlen hozzáférést biztosítana számos európai adatkészlethez, köztük a bizottsági portálon keresztül elérhető adatokhoz is.

Cél a 100 milliárd  A tervezett szabályozás lényeges pontja, hogy a közszférából származó, kifejezett kivétel alá nem tartozó információ akár kereskedelmi célokra is újra felhasználható lesz, a hozzáférés díjazása pedig nem lehet magasabb a terjesztés határköltségeinél, vagy esetenként az információ előállításának és terjesztésének teljes költségénél. Az Európai Unió digitális politikájáért felelős biztosa, Neelie Kroes szerint kézenfekvő, hogy elérhetővé kell tenni az adófizetők pénzéből előállított adatokat, ami nem mellesleg munkahelyteremtő és növekedésserkentő felhasználásokat eredményezhet.

Nem kényszeríthetők kémkedésre az uniós internetszolgáltatók
Informatikával akarja átformálni a politikát az EU
Az Uniónak is kezd elege lenni a mobilos marakodásból

A tagállamoknak 2013 elejére kell kidolgozniuk és megvalósítaniuk a nyílt hozzáférésű adatokra vonatkozó koncepciókat, 2015-ig pedig meg kell teremteniük a strukturált kormányzati adatok egyharmadának kereshetőségét a páneurópai adatportálon keresztül. A Bizottság optimistának tűnő számításai szerint 2017-re a közadatok felhasználásából eredő teljes haszon – ideértve az új üzleti fejlesztéseket és a közszolgáltatások hatékonyságnövekedését is – átlépheti majd az évi 100 milliárd eurós határt is az Unió területén.

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.