Újabb kormányzati projekt vette kezdetét. Elindult a FAIR-projekt az egységes Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer, valamint a Nemzeti Pályázatkezelő Rendszer (NPR) kiépítésére.
Közös sajtótájékoztatón jelentette be ma a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ), hogy elindulhat „ A fejlesztéspolitika egységes informatikai támogatása (FAIR)” nevű projekt, amelytől a majd 2014-2020. között rendelkezésre álló uniós források pályáztatási rendszerének egyszerűsítését és gyorsítását várja az állam. A brüsszeli pénz 60 százalékát gazdaságélénkítésre, 40 százalékát fejlesztésre tervezné fordítani a kormány.

Egyablakos rendszer
A tervek szerint az idén megépülő rendszer segítségével több ezer hazai és uniós támogatási konstrukció, közel százezer projekt adata lesz gyorsan lekérdezhető és átlátható. Az adatbázison keresztül a döntéshozó egyablakos rendszerben teheti közzé a pályáztatással kapcsolatos összes információt, a pályázó pedig a webes felületen folyamatosan nyomon követheti a pályázatok aktuális állását.

A rendszer más központi adatbázisokkal összekapcsolva automatikusan le tudja kérni a pályázathoz szükséges dokumentumokat, cégkivonatot, tulajdoni lapot, vagy az adóhivatali nullás igazolást is, ezek beszerzése a jövőben már nem a pályázó dolga lesz. A projekt második eleme az NPR révén pedig létrejön az egységes pályázatkezelést biztosító ügyviteli és monitoring rendszer.

A nyertesek
Az idén decemberre elkészülő beruházás operatív irányításával megbízott KIFÜ már meg is állapodott a program kivitelezőivel. A 2,33 milliárd forint összköltségű, 86,6 százalékban uniós pénzből megvalósuló projektben három cég nyert. Az alkalmazásfejlesztési, hardver és oktatási feladatokat közös ajánlatuk révén 1,9 milliárd forint értékben a WELT2000 Kft, illetve az iFlow Kft. végzi el. Közülük a 18 éve alakult budaörsi székhelyű WELT2000 Kft. már több hasonló állami megbízású referenciával rendelkezik. Rajtuk kívül még egy piaci szereplőt vontak be, a ma már ugyancsak budaörsi székhelyű Kürt Zrt-t., amely a projekthez kapcsolódó minőségbiztosítási feladatokat látja el 61 millió forintért.

E-közigazgatás az Infotér konferencia fókuszában
Jövő ősszel indul a kormányzati csoportmunka

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.