Újabb kormányzati projekt vette kezdetét. Elindult a FAIR-projekt az egységes Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer, valamint a Nemzeti Pályázatkezelő Rendszer (NPR) kiépítésére.
Közös sajtótájékoztatón jelentette be ma a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ), hogy elindulhat „ A fejlesztéspolitika egységes informatikai támogatása (FAIR)” nevű projekt, amelytől a majd 2014-2020. között rendelkezésre álló uniós források pályáztatási rendszerének egyszerűsítését és gyorsítását várja az állam. A brüsszeli pénz 60 százalékát gazdaságélénkítésre, 40 százalékát fejlesztésre tervezné fordítani a kormány.

Egyablakos rendszer
A tervek szerint az idén megépülő rendszer segítségével több ezer hazai és uniós támogatási konstrukció, közel százezer projekt adata lesz gyorsan lekérdezhető és átlátható. Az adatbázison keresztül a döntéshozó egyablakos rendszerben teheti közzé a pályáztatással kapcsolatos összes információt, a pályázó pedig a webes felületen folyamatosan nyomon követheti a pályázatok aktuális állását.

A rendszer más központi adatbázisokkal összekapcsolva automatikusan le tudja kérni a pályázathoz szükséges dokumentumokat, cégkivonatot, tulajdoni lapot, vagy az adóhivatali nullás igazolást is, ezek beszerzése a jövőben már nem a pályázó dolga lesz. A projekt második eleme az NPR révén pedig létrejön az egységes pályázatkezelést biztosító ügyviteli és monitoring rendszer.

A nyertesek
Az idén decemberre elkészülő beruházás operatív irányításával megbízott KIFÜ már meg is állapodott a program kivitelezőivel. A 2,33 milliárd forint összköltségű, 86,6 százalékban uniós pénzből megvalósuló projektben három cég nyert. Az alkalmazásfejlesztési, hardver és oktatási feladatokat közös ajánlatuk révén 1,9 milliárd forint értékben a WELT2000 Kft, illetve az iFlow Kft. végzi el. Közülük a 18 éve alakult budaörsi székhelyű WELT2000 Kft. már több hasonló állami megbízású referenciával rendelkezik. Rajtuk kívül még egy piaci szereplőt vontak be, a ma már ugyancsak budaörsi székhelyű Kürt Zrt-t., amely a projekthez kapcsolódó minőségbiztosítási feladatokat látja el 61 millió forintért.

E-közigazgatás az Infotér konferencia fókuszában
Jövő ősszel indul a kormányzati csoportmunka

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.