Június végével beindulhat az egységes elektronikus iratkezelési rendszer a hazai közigazgatásban – jelentette be mai sajtótájékoztatóján a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.
Hirdetés
 
Az Új Széchenyi Terv keretében és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 941 millió forintból valósul meg a június végi határidőre az „Egységes központi elektronikus irat- és dokumentumkezelési rendszer” elnevezésű közigazgatási projekt.

Célterületek A rendszert nyolc hazai minisztériumban, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában (KEKKH), valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nél vezetik be. A projektet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fennhatósága alatt a KEKKH és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. alkotta konzorcium valósította meg. A rendszer informatikai szállítója a hasonló dokumentumkezelési projektekben jártas SDA DMS Zrt. volt.

A projekt lezárulását bejelentő mai sajtótájékoztatón Fekete Gábor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkára kiemelte, a kezdőlökést a legutóbbi kormányváltás után 2010-ben végrehajtott közigazgatási átszervezés adta. Az akkor összevont minisztériumokban nagy számú és egymástól eltérő dokumentumkezelési rendszert kellett összehangolni, akkor született meg az igény ezek egységesítésére. A kormányprogramban ennek nyomán már kiemelt szerepet kapott a közigazgatás megújítása, az e-kormányzás, az állami adatbázisok összeköttetése, az adminisztrációs feladatok automatizálása.

Szigetrendszerek helyett A most átadott egységes megoldás léphet a korábbi szigetrendszerek helyébe. Az új rendszer elősegíti a minisztériumokon belül a digitális aláírás elterjedését is, illetve az elektronikus irat- és dokumentumkezelés szélesebb körű használatát, beleértve az ügyintézői kört is. A mostani bevezetés a közigazgatásban dolgozók közül több ezer ember munkáját érinti.

Egymilliárdos üzletet hoz az e-anyakönyv
2,6 milliárdból indul az önkormányzati ASP projekt

Fekete Gábor emlékeztetett rá, hogy a projekt további célja a hatékonyságjavítás és a gyorsabb ügyintézés. Az előbbinél az előzetes számítások szerint a rendszer teljes bevezetésével 20 százalékkal csökkenhet a papírfelhasználás. A minisztériumok közötti iratmozgásokhoz kapcsolódó postázás elektronikus útra terelése gyorsítja a folyamatokat és megtakarítja a kézbesítési költségeit. Az sem elhanyagolható, hogy az iratok és egyéb dokumentumok elektronikus tárolásával jelentősen csökkenhetnek ezek tárolási költségei is.

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.