Már eddig is 15 milliárd forintot spórolt meg a kormány több informatikai rendszerének konszolidációja, továbbá a meglévő szolgáltatási szerződések újratárgyalása révén - jelentette be Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár.
A kormány több korábban megkötött informatikai szolgáltatási szerződést újratárgyalt, és a szolgáltatási díj mérséklésével a 2010-11-es időszakban összesen 10 milliárd forintot spórol meg - jelentette be hétfőn Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációs államtitkára a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Kérdésre az államtitkár nem kívánta részletezni, hogy milyen szerződésekről van szó, mondván, tőzsdei cégeket is érintettek, így majd ezek a cégek teszik meg bejelentésüket, ha jónak látják.

A költségvetési gazdálkodási, valamint az agrártámogatási rendszerek konszolidációja révén további 5 milliárd forintot takarít meg a kormányzat. Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: határozott tárgyalással már az előző kormányok is hasonló árakat tudtak volna kialkudni az informatikai szolgáltatókkal. Az eddigi megtakarítások még a jelenleg folyamatban lévő felülvizsgálat részeredményeinek tekinthetők, a későbbiekben az államtitkár további bejelentéseket ígért.

Nyitrai Zsolt a kormányszóvivői tájékoztatón

Áprilisig vizsgálódnak
A kormány még decemberben rendelte el, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium április végéig vizsgálja meg a kormány és az egyes minisztériumok  felügyelete alá tartozó szervek informatikai állapotát. Az államra nézve hátrányos szerződéseket a tervek szerint felmondanák és helyettük új, értékarányos megállapodásokat kötnének.

Az államtitkár a tájékoztatón azt is bejelentette, hogy 2011-től évente mintegy 1 milliárd forinttal kívánják csökkenteni a Microsoft szoftvereivel kapcsolatos állami kiadásokat, további részletekkel azonban nem szolgált. Így az sem derült ki, hogy a központosított közbeszerzési keretösszeget csökkentenék ennyivel, vagy más, a Microsofttal és partnereivel kötött szerződéseket tárgyalnának újra.

Még nincs megállapodás A Bitport kérdésére Lerch Attila, a Microsoft Magyarország Kft. üzletfejlesztési igazgatója elmondta: az NFM-mel már hónapok óta folyamatosan tárgyalásokat folytat a cég, azonban mind a mai napig nem sikerült megállapodásra jutniuk. Emiatt furcsának találják a mostani bejelentést, mivel létező szerződések alapján szolgálják ki a közigazgatási szervezeteket.

A szoftverlicencek, illetve a támogatási díjak csökkentése ezért jelenleg csak az új beszerzéseknél merülhet fel, ahol természetesen igyekeznek majd az eddiginél kedvezőbb árakon kínálni a Microsoft szoftvereket - hangsúlyozta Lerch Attila. Az üzletfejlesztési igazgató kérdésünkre nem árulta el, hogy mekkora a Microsoft hazai közigazgatási szektorból származó bevétele, de a magyar iparági átlaghoz képest alacsonyabb mértékű - tette hozzá.

A kormány átvizsgálja az elmúlt két év informatikai szerződéseit
Egységesek lesznek a kormányzati informatikai fejlesztések

Használható e-ügyintézést ígérnek az informatikai stratégiában

Máshol is spórolnának A sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt röviden ismertette az infokommunikációs államtitkárság további terveit is, amelyek az államigazgatási szféra informatikai költségvetés ésszerűsítését célozzák. Ennek egyik eleme, hogy a közigazgatásban terjes körű e-dokumentumkezelést kívánnak bevezetni. Idén év végéig kell visszakerülniük állami kézbe az eddig üzleti szolgáltatók által kezelt, tavaly a nemzeti adatvagyon körébe sorolt állami adatbázisoknak. Ez eddig évente 12 milliárd forintba került az adófizetőknek, az NFM reményei szerint ez az összeg jelentősen mérséklődhet.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) létrehozásától is azt remélik, hogy a projektek olcsóbbak, gyorsabbak, átláthatóbbak lesznek: a kiemelt projektek költségvetésének eddig átlagosan 8 százaléka ment el projektvezetésre, amin most jelentősen spórolni lehetne. Továbbra is napirenden szerepel a kormányzati IT infrastruktúra konszolidációja, és elindult egy projekt a hazai fejlesztési források elszámolására, ellenőrzésére is.

A Bitport kérdésére Nyitrai Zsolt elmondta: a Digitális Megújulás Cselekvési Terv néven futó infokommunikációs stratégia megvalósítása négy költségvetési pilléren nyugszik: a források a 2011-es költségvetésből, EU-s forrásból, a hamarosan - információnk szerint pénteken - nyilvánosságra hozandó Széchenyi-Terv forrásaiból, továbbá a bevont vállalkozások tőkéjéből tevődik össze.

Az USA már a kínai drónokat is biztonsági kockázatnak tartja

Az amerikai-kínai vámháború és a Huaweire zúduló kormányzati-vállalati össztűz közepette szinte mínuszos hír, hogy az USA belbiztonsági minisztériuma figyelmeztetést adott ki a kínai gyártású drónokkal kapcsolatban is.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.