Az elektronikus kormányzati gerinchálózat szolgáltatásait idén decembertől a Magyar Villamos Művek hálózatára teszik át, amitől jelentős költségmegtakarítást vár a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
A minisztérium hétfőn kiadott közleménye szerint 2011 decemberétől fokozatosan átterhelik az elektronikus kormányzati gerinchálózat (EKG) szolgáltatásait a Magyar Villamos Művek (MVM) szabad hálózati kapacitását igénybe vevő Nemzeti Távközlési Gerinchálózatra. Az új működési modell szerint az EKG-szolgáltatást a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt., korábbi vevén Kopint-Datorg) nyújtja majd a MVM által biztosított nagysebességű, eddig kihasználatlan gerinchálózaton.

Az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) a kormányzati és közigazgatási adatbázisokat, hálózatokat és informatikai rendszereket kapcsolja össze a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott kormányzati körnek, valamint a különböző kormányzati szolgáltatások elérhetőségét biztosítja a civil szféra számára.

Évtizedes múlt Az EKG első lépésként egy évtizeddel ezelőtt a budapesti nagysebességű hálózat kiépítése kezdődött meg, 2002 közepére 83 telephellyel alakult ki a központi kormányzati intézményeket szélessávú csatlakozással összekötő rendszer. Az EKG egy évtizeddel ezelőtti indulását követően 2006-ban már mintegy 740 intézményi telephely 58 ezer felhasználója dolgozott az EKG-n. Jelenleg a Magyar Telekom üzemelteti és nagyrészt birtokolja is a közigazgatási szervek informatikai összekapcsolását szolgáló alaphálózatot.

A tavaly év végén bemutatott infokommunikációs stratégia célja ehhez képest az volt, hogy többségi vagy kizárólagos állami befolyás alatt legyen a terület. A kormányzati célú hálózati rendszer konszolidációja idén kezdődött meg, az EKG átalakítása a nemzeti fejlesztési miniszter által kinevezett Both Zoltán miniszteri biztos koordinálása mellett zajlik.

Indokolt váltás A miniszteri biztos vezetésével megalakult a Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt, állami tulajdonú vállalatok és intézmények  erőforrásainak bevonásával és több munkacsoportban megkezdődtek az átalakítás előkészületei. Az ütemtervnek megfelelően 2011 decemberében megtörténik a jelenlegi szolgáltatás átterhelése az állami tulajdonban lévő Nemzeti Távközlési Gerinchálózatra, majd 2012. január 1-jével megindul az átmeneti működési modell szerinti szolgáltatásnyújtás.

Belép a távközlési piacra az MVM
Messzebbre érhet a hazai infosztráda

Az NFM szerint az eddig piaci viszonyok között működtetett központi rendszer állami kézbe vételét a gazdaságosabb konstrukció mellett hálózat- és nemzetbiztonsági szempontok is indokolttá teszik. A megváltozott üzemeltetés az informatikai rendszerek sebességének gyorsítása és hozzáférhetőségének bővítése révén a közigazgatási ügyintézés hatásfokának javulását eredményezi. A kormányzati célú hálózatok egységesített és racionalizált üzemeltetést, fejlesztést lehetővé tévő keretek közötti kezelése jelentős költségmegtakarítást eredményez a kormányzati informatikában - áll a közleményben.

Valami nagyon félrement rovat: ha nem mosolyogsz, nem is nyomtathatsz

A Canon egyik irodai megoldása egészen sajátos módon próbál jó munkehelyi hangulatot teremteni, ami pont az ilyen ötletek miatt lesz egyre nehezebb dolog.
 
A technológia jó védelmet nyújt – ha a felhasználó is betartja a játékszabályokat.

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.