Nem kevesebbet állít Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos, mint hogy Magyarország ott lesz az 5G rajtvonalánál, és a szabványosításba is bele akar szólni.

Magyarország az elsők között lép be az 5G-s korszakba, amit az  alapoz meg, hogy a hazai mobilinfrastruktúra a világ harmadik legjobban kiépített hálózata. Ehhez azonban az állam, valamint a hazai üzleti és tudományos szféra koalíciója kell – mondta Deutsch Tamás Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos a Joint Venture Szövetség (JVSZ) Digitális átalakulás – digitális gazdaság című budapesti rendezvényén pénteken.

Zalaegerszeg innovációs övezet lesz

A biztos kifejtette: kormányzati szándék, hogy a mobiltechnológia 2020-ra várható újabb generációváltásánál már az azt megelőző szabványosítás folyamatába is bele tudjunk szólni. Ennek egyik módja lenne, hogy az 5G technológiai keretrendszeréről döntő 2019-es nemzetközi konferencián már be tudjuk mutatni a Magyarországon e téren folytatott tesztek eredményét. A tesztek helyszíne Zalaegerszeg lenne. A közelmúltban a miniszterelnök jelentette be, hogy a Zalaegerszeg mellett tervezett innovációs övezetben tesztpálya épül az önvezető autókkal kapcsolatos kísérletek lefolytatására.

Deutsch Tamás a digitális átalakulás kapcsán kifejtette: a kormány osztja azt a véleményt, hogy a magyar gazdaság versenyképessége elsősorban a digitalizációtól függ. Ezért is fontos, hogy a digitalizáció jóval több új munkahelyet teremtsen, mint amennyit a vele járó átalakulás megszüntet.

A digitális írástudás része a programozás

A digitalizáció többféle módon zajlik Európában, a miniszterelnöki biztos szerint Németországgal karöltve mi a legjobb utat járjuk. Nálunk a digitális transzformáció egyidejűleg jelenti az oktatás és a gazdaság átalakítását, mint egymástól el nem választható folyamatokat.

"Az oktatásban cél, hogy a közepes képességűeket is feljebb tudjuk hozni" – ezt már Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezetője mondta. Szerinte a tanárok felkészítése a digitális ismeretek átadására még túl lassú, miközben a diákok már készség szinten használják a legmodernebb eszközöket. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez esetükben még legfeljebb a digitális olvasástudást mutatja, akkor beszélhetünk valódi digitális írástudásról, ha programozni is megtanulnak.

Deutsch Tamás szerint egyébként Magyarország a digitális gazdaság terén már most is Európa legjobb teljesítményt felmutató országai közé tartozik. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a technológiai szektor adja a magyar GDP 20 százalékát, és ott dolgozik a foglalkoztatottak 15 százaléka. Európában ezen a téren csak Nagy-Britannia, Írország és a skandináv államok előznek meg minket.

Elismerte ugyanakkor azt is, hogy a digitális kompetenciák birtoklásában még van hová javulnunk. Ezért a kormány azok számára, akik még az alaptudással sem rendelkeznek, ingyenes állami képzéseket indít, már ettől az évtől kezdve.

Tavasztól lesz digitális munkaerő program

Tavasszal hirdetik meg a digitális munkaerő programot (DMP) is, amelynek a célja a krónikus informatikushiány enyhítése, illetve az Ipar 4.0 körébe tartozó és a digitális átalakulásban leginkább érintett ágazatok munkaerőhiányának az enyhítése. Jelenleg 20 és 30 ezer fő közé tehető a hazai piacról hiányzó informatikusok és 4 ezerre a mérnökök száma. A DMP szerint 3 éven belül a meglévő létszám felett további 20 ezer informatikust kell képezni.

Az állam ezt új ösztöndíjrendszerrel is segítené. Mivel a hazai műszaki felsőoktatásban tanulók egy részét, főleg a szoftverfejlesztőket már az alapképzés (BSc) alatt igyekeznek a cégek vonzó állásajánlatokkal elcsábítani, jelentős azok száma, akik emiatt nem lépnek tovább a mesterképzésbe. Ezt a folyamatot ellensúlyozná a 2017-2018-as tanévtől bevezetendő állami ösztöndíj, amelyre az első év elvégzése után lehetne pályázni. Deutsch szerint az ösztöndíj összege vetekedni fog a versenypiacon elérhető pályakezdő jövedelemmel.

(Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Piaci hírek

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.