Nem kevesebbet állít Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos, mint hogy Magyarország ott lesz az 5G rajtvonalánál, és a szabványosításba is bele akar szólni.

Magyarország az elsők között lép be az 5G-s korszakba, amit az  alapoz meg, hogy a hazai mobilinfrastruktúra a világ harmadik legjobban kiépített hálózata. Ehhez azonban az állam, valamint a hazai üzleti és tudományos szféra koalíciója kell – mondta Deutsch Tamás Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos a Joint Venture Szövetség (JVSZ) Digitális átalakulás – digitális gazdaság című budapesti rendezvényén pénteken.

Zalaegerszeg innovációs övezet lesz

A biztos kifejtette: kormányzati szándék, hogy a mobiltechnológia 2020-ra várható újabb generációváltásánál már az azt megelőző szabványosítás folyamatába is bele tudjunk szólni. Ennek egyik módja lenne, hogy az 5G technológiai keretrendszeréről döntő 2019-es nemzetközi konferencián már be tudjuk mutatni a Magyarországon e téren folytatott tesztek eredményét. A tesztek helyszíne Zalaegerszeg lenne. A közelmúltban a miniszterelnök jelentette be, hogy a Zalaegerszeg mellett tervezett innovációs övezetben tesztpálya épül az önvezető autókkal kapcsolatos kísérletek lefolytatására.

Deutsch Tamás a digitális átalakulás kapcsán kifejtette: a kormány osztja azt a véleményt, hogy a magyar gazdaság versenyképessége elsősorban a digitalizációtól függ. Ezért is fontos, hogy a digitalizáció jóval több új munkahelyet teremtsen, mint amennyit a vele járó átalakulás megszüntet.

A digitális írástudás része a programozás

A digitalizáció többféle módon zajlik Európában, a miniszterelnöki biztos szerint Németországgal karöltve mi a legjobb utat járjuk. Nálunk a digitális transzformáció egyidejűleg jelenti az oktatás és a gazdaság átalakítását, mint egymástól el nem választható folyamatokat.

"Az oktatásban cél, hogy a közepes képességűeket is feljebb tudjuk hozni" – ezt már Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezetője mondta. Szerinte a tanárok felkészítése a digitális ismeretek átadására még túl lassú, miközben a diákok már készség szinten használják a legmodernebb eszközöket. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez esetükben még legfeljebb a digitális olvasástudást mutatja, akkor beszélhetünk valódi digitális írástudásról, ha programozni is megtanulnak.

Deutsch Tamás szerint egyébként Magyarország a digitális gazdaság terén már most is Európa legjobb teljesítményt felmutató országai közé tartozik. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a technológiai szektor adja a magyar GDP 20 százalékát, és ott dolgozik a foglalkoztatottak 15 százaléka. Európában ezen a téren csak Nagy-Britannia, Írország és a skandináv államok előznek meg minket.

Elismerte ugyanakkor azt is, hogy a digitális kompetenciák birtoklásában még van hová javulnunk. Ezért a kormány azok számára, akik még az alaptudással sem rendelkeznek, ingyenes állami képzéseket indít, már ettől az évtől kezdve.

Tavasztól lesz digitális munkaerő program

Tavasszal hirdetik meg a digitális munkaerő programot (DMP) is, amelynek a célja a krónikus informatikushiány enyhítése, illetve az Ipar 4.0 körébe tartozó és a digitális átalakulásban leginkább érintett ágazatok munkaerőhiányának az enyhítése. Jelenleg 20 és 30 ezer fő közé tehető a hazai piacról hiányzó informatikusok és 4 ezerre a mérnökök száma. A DMP szerint 3 éven belül a meglévő létszám felett további 20 ezer informatikust kell képezni.

Az állam ezt új ösztöndíjrendszerrel is segítené. Mivel a hazai műszaki felsőoktatásban tanulók egy részét, főleg a szoftverfejlesztőket már az alapképzés (BSc) alatt igyekeznek a cégek vonzó állásajánlatokkal elcsábítani, jelentős azok száma, akik emiatt nem lépnek tovább a mesterképzésbe. Ezt a folyamatot ellensúlyozná a 2017-2018-as tanévtől bevezetendő állami ösztöndíj, amelyre az első év elvégzése után lehetne pályázni. Deutsch szerint az ösztöndíj összege vetekedni fog a versenypiacon elérhető pályakezdő jövedelemmel.

(Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.