A Google önálló fotókezelő appja a képek rendezésén és kereshetőségén is sokat javított.

Igaznak bizonyult mindaz, amit a korábbi pletykák híreszteltek: a napokban is zajló I/O fejlesztői konferencián bemutatkozott a Google önálló fotókezelő és tároló alkalmazása, a Photos. A magyar keresztségben Fotók névre hallgató applikáció iOS, Android, és webes verzióban érhető el és alaposan feladja a leckét a felhőtárhely alapú konkurenciának.

Korlátlan némi korláttal

A Google Fotók korlátlan tárhely része azért nem teljesen szokatlan a piacon, de a nagy szereplők (Apple, Microsoft) még nem jutottak el oda, hogy ilyen lehetőséget kínáljanak, azok meg főleg nem, akik az egész üzleti modelljüket a felhőtárhely értékesítésére alapozzák (lásd Dropbox, Box). A Google tehát az alkalmazással korlátlan mennyiségű videó és fotó tárolását teszi lehetővé azzal a korláttal, hogy az előbbiek maximum 1080p felbontásúak, utóbbiak pedig 16 megapixelesek lehetnek.

Amennyiben valaki teljes felbontásban szeretné tárolni a felvételeit, az a Google Drive tárhelyén megteheti, viszont akkor arra már érvényes lesz az ott éppen aktuális korlát, amit az alkalmazás egyébként egyértelműen közöl is. A Google Fotók teljesen független a Google+ fotós részétől, viszont természetesen a bejáratott fiók használatával képes megjeleníteni azokat a képeket is, amelyeket a Drive-ban tárolunk. Ily módon van tehát átjárás a két rendszer között, de az újonnan készült fotók már a Photosba kerülnek.

Az intelligens kereső

Az alkalmazás felülete a lehető legegyszerűbb: fel és le lapozható megjelenés bélyegképekkel, amelyek egy zoom mozdulat után egyre nagyobb időléptéknek (napok, hetek, hónapok, évek) mutatják meg a fotókat. Az eddigi megoldásokhoz képest érdekes újítás a keresésben tapasztalható, hiszen amikor meg szeretnénk találni egy képet, akkor az app azonnal kategóriákra (emberek, helyek, dolgok), majd alkategóriákra bontja a kollekciót, ami már önmagában is különleges, mivel az applikáció mindezt automatikusan teszi.

A Google sokat dolgozott azon, hogy még nagy mennyiségű adat esetén is könnyen menjen a válogatás, ami úgy tűnik, hogy sikerült is. Az egyszerű, hatékony, gesztus alapú kijelölési módszerekkel valóban könnyen kiválaszthatók a képek, amelyeket egy sor közösségi felületen oszthatunk meg, vagy kérhetünk csak arra mutató, egyedi linket is. Az app több lehetőséget ad a kreatívabb felhasználóknak, akik a meglévő képekből albumot, történetet (pl. egy nyaralásnál), animációt, vagy kollázst készíthetnek.

A Google Photos ingyenesen letölthető iOS és Android alapú készülékekre, de létezik webes felülete is, aminek a felépítése és menürendszere teljes egészében megegyezik a mobilos verzióval. 

Konzumer tech

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.