A Távol-Keleten kifejlesztett ultravékony akkumulátor kiszélesítheti a mérnökök mozgásterét az okos funkciókkal rendelkező kontaktlencséknél.

Hollywood adta a lökést egy biztató kutatási eredményeket produkáló kutatási projekthez. Mint arról a CNBC héten közzétett riportja beszámol, Lee Seok Woo szingapúri tudós a Mission Impossible negyedik részét nézve kezdett el gondolkodni azon, hogy lehetne a valóságba átültetni a különböző intelligens funkciókkal (arcfelismerés, szemmozgás követése stb.) felvértezett, a filmben fontos szerepet kapó kontaktlencsét. 

A Nanyang Technológiai Egyetem Villamos- és Elektronikai Mérnöki Karának docense vezette csapat által megalkotott, kísérleti stádiumban lévő akkumulátor mindössze 0,2 mm vékony, azaz visszonylag egyszerűen beépíthető a jelenleg szabványos, 0,5 mm vastagságú kontaklencsékbe. A szakembek a miniatürizáláson kívül a biztonságos és tartós üzemeltetés problematikájára is igyekeztek megfelelő válaszokat találni.

Síró játék

Mivel ez a szerkezet közvetlenül az emberek szemére kerül, természetesen fel sem merült a többek között az okostelefonok milliárdját is hajtó lítium-ion alapú technológia. Helyette egy "biokompatibilis sóoldat" adja az alapot, amely lehetőséget ad hagyományos vezetékes töltésre, de használható kémiai eljárással is.

Az akku glükózbevonata sóoldatba mártva reakcióba lép a nátrium- és kloridionokkal, ami energiát termel. Egy ilyen nyolcórás "fürdővel" az erőforrás maximális kapacitásának 80 százalékáig tölthető fel, ami több óráig tartó üzemidőt biztosít. Erre azonban maga a felhasználó is rásegíthet, mivel az emberi könnycseppek is tartalmaznak glükózt. Ez praktikusan azt jelenti, hogy viselés közben is töltődik az erőforrás, ami rendszeres sírással tovább fokozható.

Van még mit megoldani

Bármennyire is biztatóak a kezdeti eredmények, a kutatócsoportnak még bőven van min dolgoznia. Az egyik probléma, hogy az akkumulátor jelenlegi kapacitása és feszültsége meglehetősen gyenge: csak körülbelül 0,3V-0,6V-ot termel, míg egy szabványos AA elem 1,5V-ot ad le. Mindez kevés ahhoz, hogy adatokat lehessen tárolni, vagy stabil internetkapcsolatot lehessen kialakítani. A szakértők most azon vannak, hogy növeljék az alkatrész kapacitását és hatékonyságát.

A csapat vezetője ezzel párhuzamosan már a potenciális felhasználási területeken gondolkodik. Mint azt a CNBC-nek nyilatkozva elmondta, egyik ilyen terület az egészségügy lehet. Például a cukorbetegek állapotának nyomon követését tudná automatikusan biztosítani egy olyan lencse, amely képes mérni viselője glükózszintjének változását.

Konzumer tech

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.