Az információátviteli protokollra vonatkozó OASIS ajánlás irtózatos méretű piacnak ágyazna meg a következő évtizedekben.
A tárgyak internete (Internet of Things - IoT) koncepció a hálózatra kapcsolódó beágyazott processzorok sokaságát jelöli, amelyekhez jellemzően szenzorok és más adatgyűjtő készségek is tartoznak. Tehát egyedileg azonosítható eszközökről és azok mindenhonnan elérhető rendszeréről van szó, amelyek sohasem látott mennyiségű és minőségű adatot szolgáltathatnak környezetükről a különféle folyamatok ellenőrzéséhez és továbbfejlesztéséhez. A szóban forgó beágyazott rendszerek a processzortechnológia méret- és árcsökkenése, illetve a hálózati infrastruktúra fejlődése nyomán egyre több területen felbukkannak.

Mindenki mindenkivel  A GSM Association prognózisa szerint 2020-ra már 15 milliárd ilyen típusú eszköz működik majd világszerte, a Cisco pedig nemrégiben 14,4 ezer milliárd dollárra becsülte a tárgyak internetéhez kapcsolódó piaci többleteredményt a 2013 és 2022 közé eső időszakra. Mindez a hálózati szállító elképzelése szerint olyan tételekből jönne össze, mint az alkalmazottak termelékenységének növelése, az ellátási lánc logisztikájának és az eszközök kihasználásának fejlődése, a következő szintre emelt ügyfélélmény vagy az új innovációs lehetőségek feltárása.

Szemléletes részlet a Cisco infografikájának magyar nyelvű változatából:Ennek a hatalmas piacnak ágyazna meg az Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS) bejelentése, amelynek értelmében a szervezet kijelölte a tárgyak internete, illetve a gépek közötti (m2m) kommunikáció információátviteli protokollját. A nyílt számítástechnikai szabványok fejlesztésén és elterjesztésén dolgozó iparági szervezet választása az IBM által kifejlesztett Message Queuing Telemetry Transportra (MQTT) esett, amelynek támogatására önálló technikai bizottságot hozott létre a protokoll szabványosítására.

Közös nyelv kell  A korlátozott számtási kapacitást és sávszélességet jól kihasználó, de a készülékek üzemideje szempontjából is hatékony MQTT publish/subscribe protokollt már hosszú ideje alkalmazzák a különféle beágyazott rendszerek az egészségügytől az energiaiparig, egyértelműen és széles körben elfogadott szabvány azonban a mai napig nem létezik ezen a területen. Az IBM alelnöke, Michael Riegel a bejelentés kapcsán hangsúlyozta, hogy az eddigi tapasztalatok szerint minden esetben szükség van egy megfelelő nyílt szabványra, hogy sor kerülhessen a szükséges léptékű áttörésre egy adott területen.

Az átlagos ügyfél fogalma halálra van ítélve
Hatalmas siker kapujában a gesztusvezérlő eszköz fejlesztői

Amit az internet-felhasználók információcseréjében a HTTP protokoll jelentett, azt az olcsó, beágyazott telemetrikus adatgyűjtő eszközök tekintetében a OASIS kezdeményezése biztosíthatja. A non-profit konzorcium közleménye kiemeli, hogy a szabványosítás célja elsősorban a vállalati megoldások körének szélesítése az üzleti alkalmazásokkal való integráción és a hálózatokkal vagy távoli eszközökkel való kapcsolatok bővitésén keresztül. Az OASIS újonnan felálló egységének munkájában egyebek mellett az IBM, a Cisco, a Red Hat, a Software AG és más vállalatok munkatársai, illetve független szakemberek vesznek részt.

Trump stábja befoglalta a választási hajrára a YouTube frontját

A jelöltek összesen akár egymilliárd dollárt is beleönthetnek a digitális hirdetésekbe a választásokig, az online kampányok eredményessége pedig a végső győzelmet is eldöntheti.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.