Az információátviteli protokollra vonatkozó OASIS ajánlás irtózatos méretű piacnak ágyazna meg a következő évtizedekben.
A tárgyak internete (Internet of Things - IoT) koncepció a hálózatra kapcsolódó beágyazott processzorok sokaságát jelöli, amelyekhez jellemzően szenzorok és más adatgyűjtő készségek is tartoznak. Tehát egyedileg azonosítható eszközökről és azok mindenhonnan elérhető rendszeréről van szó, amelyek sohasem látott mennyiségű és minőségű adatot szolgáltathatnak környezetükről a különféle folyamatok ellenőrzéséhez és továbbfejlesztéséhez. A szóban forgó beágyazott rendszerek a processzortechnológia méret- és árcsökkenése, illetve a hálózati infrastruktúra fejlődése nyomán egyre több területen felbukkannak.

Mindenki mindenkivel  A GSM Association prognózisa szerint 2020-ra már 15 milliárd ilyen típusú eszköz működik majd világszerte, a Cisco pedig nemrégiben 14,4 ezer milliárd dollárra becsülte a tárgyak internetéhez kapcsolódó piaci többleteredményt a 2013 és 2022 közé eső időszakra. Mindez a hálózati szállító elképzelése szerint olyan tételekből jönne össze, mint az alkalmazottak termelékenységének növelése, az ellátási lánc logisztikájának és az eszközök kihasználásának fejlődése, a következő szintre emelt ügyfélélmény vagy az új innovációs lehetőségek feltárása.

Szemléletes részlet a Cisco infografikájának magyar nyelvű változatából:Ennek a hatalmas piacnak ágyazna meg az Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS) bejelentése, amelynek értelmében a szervezet kijelölte a tárgyak internete, illetve a gépek közötti (m2m) kommunikáció információátviteli protokollját. A nyílt számítástechnikai szabványok fejlesztésén és elterjesztésén dolgozó iparági szervezet választása az IBM által kifejlesztett Message Queuing Telemetry Transportra (MQTT) esett, amelynek támogatására önálló technikai bizottságot hozott létre a protokoll szabványosítására.

Közös nyelv kell  A korlátozott számtási kapacitást és sávszélességet jól kihasználó, de a készülékek üzemideje szempontjából is hatékony MQTT publish/subscribe protokollt már hosszú ideje alkalmazzák a különféle beágyazott rendszerek az egészségügytől az energiaiparig, egyértelműen és széles körben elfogadott szabvány azonban a mai napig nem létezik ezen a területen. Az IBM alelnöke, Michael Riegel a bejelentés kapcsán hangsúlyozta, hogy az eddigi tapasztalatok szerint minden esetben szükség van egy megfelelő nyílt szabványra, hogy sor kerülhessen a szükséges léptékű áttörésre egy adott területen.

Az átlagos ügyfél fogalma halálra van ítélve
Hatalmas siker kapujában a gesztusvezérlő eszköz fejlesztői

Amit az internet-felhasználók információcseréjében a HTTP protokoll jelentett, azt az olcsó, beágyazott telemetrikus adatgyűjtő eszközök tekintetében a OASIS kezdeményezése biztosíthatja. A non-profit konzorcium közleménye kiemeli, hogy a szabványosítás célja elsősorban a vállalati megoldások körének szélesítése az üzleti alkalmazásokkal való integráción és a hálózatokkal vagy távoli eszközökkel való kapcsolatok bővitésén keresztül. Az OASIS újonnan felálló egységének munkájában egyebek mellett az IBM, a Cisco, a Red Hat, a Software AG és más vállalatok munkatársai, illetve független szakemberek vesznek részt.

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.