A gépvásárlást viszonylag könnyű elintézni azzal, hogy működjön, legyen könnyen kezelhető, és ne kelljen pilótavizsga ahhoz, hogy egy idegen tárgyalóban rákapcsoljuk az ottani Wi-Fi hálózathoz. Aztán amikor túljutottunk az újdonság fölötti örömködésen, jön az ördög a részletekkel.
Minden tudatos vásárló a kínálat feltérképezésével kezdi. Ehhez jó – de nem elégséges! – kiinduló pontot nyújtanak az ár-összehasonlító oldalak. Ott ugyanis csak a szerződött kereskedők kínálatát lehet áttekinteni. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a legnagyobb, legmegbízhatóbb online kereskedők legtöbbje jelen van ezeken az oldalakon.

A kínálat zavarba ejtő bősége Az ár-összehasonlítókból is kiderül: zavarba ejtően bőséges a kínálat mind a modellek, mind az ár tekintetében. Ez az első leküzdendő akadály. Még mindig találni ugyanis 60 ezer forint körüli áron netbookokat, a felső határ meg a csillagos ég. De ha valaki ma olyan gépet keres, amit a BYOD (Bring You Own Device) szellemében otthon, magáncélra és a munkahelyén is kíván használni, elsősorban a magasabb kategóriában érdemes keresgélnie. Ott pedig az egyik első alapvető kérdés többek számára ez: Windows vagy Mac?Alma vagy ablakok? Az Apple általában magasabb áron egybecsomagolva kínál életérzést és magas technikai színvonalat. Sokan azért választják az almás cég valamely modelljét, mert munkára kellően gyors, és (az általános vélekedés szerint) a különböző biztonsági problémáknak is kevésbé van kitéve, mint a windowsos társaik. A MacBookoknak kétségtelenül van presztízsértékük is. Valóban elegáns dizájnú gépek, a Retina kijelző nagyon jó képet biztosít, de a legújabb szériában alapvetően négy modellre korlátozódik a választás. Ha optikai meghajtó nélkül is elvagyunk és megelégszünk kisebb képernyővel, akkor ehhez jön még négy MacBook Air modell. Azonban sem dizájnban, sem színben nincs választási lehetőség. A dizájn: Apple; a szín: Apple. Akinek nem tetszik, vegyen mást.

Ezzel szemben tengernyi windowsos gépből csemegézhetünk, akár a hardverteljesítményt, akár a műszaki színvonalat, akár az árat nézzük. Ennek oka részben a gyártók sokasága. A windowsos irányvonalnak nagyon jót tett az Intel ultrabook koncepciója: ma már bármelyik notebookgyártó tud a belső értékek mellett a külcsín szempontjából is a Macekkel versenyképes gépet építeni.Operációs rendszer A Mac gépek esetében az operációs rendszer nem kérdés – az mintha a géphez nőtt volna. Aki például egy új MacBook Prót vesz, annak teljesen természetes, hogy a gépet OS X 10.8-cal (Mountain Lion) kapja. Választania nem kell – és nem is lenne érdemes.

Más az eset a Windows esetében. Alapesetben (Intel és AMD processzoros gépeken) a Windows 8 és a Windows 8 Pro is választható. Ha azonban BYOD-ban gondolkodunk, a Pro változat jöhet szóba, ugyanis csak az ezt futtató gépeket lehet vállalati környezetben központi menedzselni, valamint ez kínál fejlett titkosítási szolgáltatást.

A Windows RT-s gépeket el lehet felejteni akkor, ha munkára és szórakozásra egy gépben gondolkodunk. Az ARM processzorokra fejlesztett rendszer ugyanis, amely nem is vásárolható meg önállóan, kizárólag készülékkel, a Windows 8-cal ellentétben nem futtatja a Windows 7-es programokat.

A táblagépek terepén más problémával szembesülünk: például azzal, hogy a Microsoft Surface ára vetekszik a lényegesen kiforrottabb iPadével. Ha tehát valaki ilyen kütyüre vágyna, de sem az újdonságok iránti kíváncsiság, sem a Microsoft iránti elkötelezettség nem hajtja, válasszon inkább iPadet. Ha annál olcsóbb megoldást keres, számtalan androidos tablet van a piacon.Érintésre is reagál? A Windows 8 hozott egy nagyon fontos változást: elmossa a határt a hagyományos (desktop, notebook) és az érintőképernyős világ között – maga a felület is inkább egy tablethez illene. Ez az újabb laptopokon is látszik: egyre több gyártó jön ki olyan géppel, amelyben egyesíti a billentyűzetes-touchpades vezérlést az érintőképernyővel. Ezek a gépek tabletként és notebookként is használhatók némi hajtogatás után. A Microsoftnak nyilván kedvére van ez a stílus, hiszen a Surface is használható mindkét módon, habár a billentyűzetként is szolgáló képernyővédő lap elég gyorsan tönkremegy.

A másik oldalon ezt a kompaktságot nem kapjuk meg. A MacBookoknál marad a klasszikus beviteli páros, az érintőképernyő pedig egyelőre az iPad és az iPhone sajátja.

A programok A gépvásárlásnál nem szoktunk rá gondolni, pedig az első helyen kellene szerepelnie a szempontok között: a kompatibilitás. Vállalati és otthoni vegyes használatról lévén szó elsősorban az irodai programok kompatibilitását kell figyelembe venni. A Microsoft irodai csomagja elterjedtsége okán vállalati környezetben kvázi szabványként működik, bár ma már hazánkban is törvény szabályozza, hogy például a hatóságoknak be kell fogadni az Open Document Format anyagokat. A Microsoft mindenesetre teljes kompatibilitást ígér irodai csomagjának maces és windowsos verziója között. Ha azonban arra gondolunk, hogy a kompatibilitással olykor verzióváltásoknál is akad probléma, érdemes áttanulmányozni a gyártói oldalak kompatibilitási problémákkal foglakozó részeit. A vállalati rendszerek fejlesztői közül pedig már valamivel többen ügyelnek arra, hogy rendszerüknek legyen kimenete Mac felé is.

Tablet-körkép 2012 végén - 2. rész: tíz hüvelyk környékén
Újabb Windows 8 árak és frissítések

Mennyi az annyi? A windowsos fronton 60 ezer alatt kapunk már netbookot. Komolyabban vehető gépet azonban ebben az árkategóriában ne keressünk. Az ultrabookokat inkább erősen 200 ezer fölött érdemes nézegetni, de aki mindenből a legjobbat akarja, akár félmilliót is kiadhat egy gépre, amely nyilván már kávét főz, és be is vásárol.

A MacBookok 330 ezer forint körül kezdődnek. Ennyi pénzért kapjuk meg a legkisebb MacBook Airt. A legdrágább, itthon is kapható Apple MacBook Pro pedig 730 ezerbe kerül.

És ha az összes szempontot végigvettük, és a kérdéseinkre nem kaptunk megnyugtató választ, maradjunk egy jó, megbízható, atomerős asztali gépnél, amit a rendszergazda, miután mindent jól beállított, berakott az irodánkba. Ez ugyan nem a legmodernebb, de így munka után otthon társasozhatunk a gyerekkel, vagy elmehetünk sörözni a haverokkal. Az okostelefonunk úgyis minden fontos dologról értesít...

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.