Sok vállalkozásnak komoly fejtörést jelent, hogy cselekvésre vegye rá a honlapjára látogató felhasználókat. Nekik gyűjtöttünk össze néhány tippet, amelyek mentén elkezdhetik a kísérletezést.
A cselekvésre való felszólítás (angolul call to action) arra ösztönzi a weboldalak látogatóit, hogy részt vegyenek a honlapon indított kezdeményezésekben: kitöltsenek egy kérdőívet, feliratkozzanak egy hírlevélre, kihasználjanak egy akciót, vagy egész egyszerűen megvásároljanak egy terméket. Nyilvánvaló, hogy a konverzió – vagyis az oldal tulajdonosának értéket teremtő esemény – gyakrabban következik be, ha a cselekvésre való felszólítást a megfelelő elemek támogatják a honlapon.

A call to action elemek kialakítása tulajdonképpen egyszerű feladat, elég, ha megfelelnek néhány feltételnek. A felhívás legyen:
rövid, egyszerű, könnyen érthető
azonnali cselekvésre és kattintásra ösztönzi a látogatót
feltűnő helyen szerepel, és az összes vonatkozó oldalon megjelenik

Fontos, hogy a felhasználókat ne állítsák túl sok választás elé. Zavaró lehet, ha egyszerre kínálják fel nekik a továbbkattintás, a letöltés és mondjuk a vásárlás lehetőségét – ilyenkor sokan elbizonytalanodnak, és elhagyják az oldalt. A Small Business Trends szakértője szerint az egyes akciókat mindig a megfelelő helyen célszerű kiemelni: a vásárlás lehetőségét a termékek oldalain, a letöltést a címlapon, a továbbkattintást pedig a hírfolyamban vagy a Twitter-csatornán. Példa egy véleményes megoldásra:forrás: swishzone.com

A felhívás megfogalmazásán túl figyelmet érdemel a call to action oldalelem (jellemzően gomb) kialakítása. A figyelem felkeltésének számtalan módja létezik: ilyen lehet a megszokottól eltérő forma, a kontrasztos színek vagy a vastag, jól olvasható betűk. Nem árt, ha az oldalelem hasonlít egy valódi gombra, amit az ember ösztönösen is meg akar nyomni.forrás: resumebaking.com

Esetenként a kevésbé esztétikus call to action elemek lehetnek a leghatékonyabbak – egy üzleti vállalkozás nem mindig helyezheti az külső megjelenést az eladás és a konverzió fölé. A felszólítást viszont kulcsinformációkkal, a hitelességet növelő referenciákkal, vagy akár humorral is támogatni lehet (lásd lejjebb), amíg nem megy a letisztult megjelenés rovására.forrás: hwsw.hu

A felhasználó számára nyilvánvalóvá kell tenni, hogy miért van szüksége a megfelelő cselekvés végrehajtására: fel kell vetni a problémát, amire rögtön ott a megoldás is. Még jobb, ha valamilyen akció vagy extra szolgáltatás, esetleg ajándék is bejön a képbe. Amennyiben azt az érzést is sikerül kialakítani, hogy sürgős dologról, egyszeri lehetőségről van szó, az oldal látogatóját még könnyebb cselekvésre ösztökélni.forrás: skype.com

Jó, ha call to action elemeket a központi elhelyezés mellett üres felületek is elválasztják más tartalmaktól, hogy a többi elem által generált "zaj" ne nyomja el őket. Akármilyen látványos a színekkel való kiemelés, a méret még többet számít, a cselekvésre való felszólításnak pedig feltűnés nélkül kell uralnia a weboldalt.forrás: mozilla.com

Mennyire hatékony? A call to action elemek alkalmazásának hatékonyságát csak indirekt módszerekkel lehet felmérni: érdemes folyamatosan figyelni az oldal forgalmát és az egyes akciók eredményeit. Erre a legalkalmasabbak az ingyenes analitikai eszközök (például Google Analytics), illetve a személyes publikálási rendszerekhez kapcsolódó lehetőségek.

Tipp: 5 ingyenes online feladatkezelő
Okostelefonos appok: ezt kínálják a hazai szolgáltatók

A cselekvésre felszólító elem a használhatóság mellett vizuálisan is meghatározza, jó esetben összetartja az egész weblapot. A lényeg az állandó kísérletezés, hiszen következtetéseket csak a különböző visszajelzések alapján lehet levonni. A kísérletezés azonban a tapasztalat szerint bőségesen megtérül, így a call to action elemek megfelelő kialakítása minden vállalkozásnak megéri a ráfordított időt.
Hirdetés

Adatbázis készül a mesterséges intelligencia baklövéseiről

Az AIID adatbázisa a gyakorlati MI-alkalmazások torz, veszélyes vagy csak ineffektív eseteit gyűjtené össze, hogy ezekből tanulva sehol se kövessék el másodszor is ugyanazokat a hibákat.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.