Pár évtizede az irodák asztalain még vonalas telefonok terpeszkedtek, az egyik sarokban porosodott egy fax vagy egy telex, a csoportos megbeszélésekhez pedig élőben kellett összehívni mindenkit. Ma már PC-ről vagy okostelefonról is megoldhatjuk a kommunikációt, sok esetben ingyen.
Ha egy kisvállalkozás hatékonyan szeretne működni, a munkatársak között folyamatos kommunikációra van szükség. Nincsenek még hatalmas telephelyek, részlegek és üzletágak, ahol könnyű azonnal megbeszélést összehívni, nincs belső telefonközpont sem, amelyen keresztül külső hívás nélkül el lehet érni a kollégákat, viszont sok esetben távmunkában, otthonról vagy éppen az ügyfelekhez jövet-menet kell kapcsolatot teremteni.

Az alábbiakban hanghívásra és videós megbeszélésekre is összegyűjtünk pár tippet, amelyek segítségével a zsebben maradhat a telefonszámla jelentős része.


Gazdaságos hangadók Az IP-telefónia úttörője, a Skype már bizonyára senkinek sem ismeretlen. Nem is arról szeretnénk most értekezni, hogy a számítógépre telepíthető programocska segítségével könnyen hívhatjuk egymást ingyen, ezt ma már az informatikailag átlagosan képzettek is tudják. Vannak azonban olyan lehetőségek, amelyekkel talán többen még nem találkoztak.

Érdekes módon többen még mindig nem tudják, hogy a legnépszerűbb okostelefonos platformra letölthető mobil alkalmazás formájában is a szolgáltatás. iPhone-ra, Androidra és BlackBerrykre is könnyen telepíthetjük a Skype-ot, egyes rendszerekben ráadásul a Skype-kontaktok szépen beépülnek a telefonos partnerlistánkba. Természetesen nem árt az óvatosság a beszélgetések terén, hiszen a Skype-hívás adatforgalmat generál: épp ezért érdemes olyankor használni, ha például irodai vagy otthoni WiFi hálózatban használjuk a telefont.

Akadnak emellett olyan megoldások is, amelyekkel még jobban kiterjeszthetjük a Skype telefonos képességeit. Vezetékes telefonunk és a router közé pár mozdulattal beköthetjük a mindössze 40 dollárért kapható Freetalk adaptert, ezáltal se számítógép, sem okostelefon nem szükséges az ingyenes beszélgetéshez: ha Skype-kontaktunk számát tárcsázzuk, máris ingyenes lesz a beszélgetés.


Akik valamiért nem tudták megszeretni a Skype-ot, alternatív VoIP szolgáltatásokat is kipróbálhatnak. A VoipWise segítségével például egy ingyenes regisztráció után több területen is ingyen hívhatunk vezetékes telefonszámokat, ez a szolgáltatás többek között Magyarországon is működik (a nemzetközi és mobil hívásokért természetesen fizetni kell). A VoipWise szintén elérhető okostelefonos app formájában iOS, Android és Symbian alá.

Hasonlóan ingyenes Magyarországra a Rynga is, amely ráadásul a fizetős hívásokra is 120 napos ingyenes periódust ígér. Szintén érdemes megemlíteni a Viber alkalmazását, amely kezdetben csak az iPhone-ok közötti kommunikációt tette ingyenessé korlátlanul elérhető internetkapcsolatnál (ami akár egy szabadon használható WiFi-kapcsolat is lehet), de nemrégiben elkészült az androidos változat is.

Tipp: ingyenes alternatívák irodai programokra
Mit tegyek, ha lelassult a számítógépem?
Figyelem, a videóbeszélgetést rögzítjük!

Televideó, akár többes számban is Videós téren szintén egyik első javaslatunk a Skype lehet, amelyben már HD felbontású kép mellett videótelefonálhatunk. Itt azonban a csoportos beszélgetésekért már fizetni kell, ez a lehetőség ugyanis csak a Skype Premium, vagy valamelyik üzleti konstrukció mellett érhető el.

Ha valaki amúgy is jelen van közösségi oldalakon, a legegyszerűbb videóhívási megoldás az itteni szolgáltatások igénybe vétele. A Facebookon pont a Skype segítségével működik a videóchat, ám itt még nincs lehetőség egyszerre több felhasználóval beszélgetni egyszerre. A Google+ egyik nagy előnye viszont az, hogy a Hangouts jóval fejlettebb a versenytárs megoldásánál, itt ugyanis egyszerűen hozzáadhatunk több szereplőt a videóbeszélgetéshez. A legújabb firrítés alapján már arra is lehetőségünk nyílik, hogy publikussá tegyük a beszélgetést olyan nézők számára, akik csak figyelemmel kísérhetik a "virtuális kerekasztalt", de nem szólhatnak bele.


Természetesen ezen a téren is kipróbálhatunk alternatív megoldásokat, például a tengeren túl kifejezetten népszerű ooVoo-t, amelynek ingyenes változatával videóhívásokat és akár 12 résztvevős videókonferenciákat is lebonyolíthatunk. Extraként akár előre felvett videóüzenetek elküldésére, a beszélgetések rögzítésére is lehetőségünk van, és akár saját webes csevegőszobát is kialakíthatunk. A képernyőmegosztás, a megnövelt biztonsági funkciók kezelése, valamint a nagy fájlok küldése viszont már fizetős funkció. A szoftvert PC-s és Maces változata mellett teljes funkcionalitású alkalmazás formájában használhatjuk iPhone-on és Android alatt is.

Vodafone-t cserélt Yettelre a magyar állam

A 4iG viszont az Antenna Hungárián keresztül immár a Vodafone 70,5 százalékát birtokolja.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

Felderítés nélkül csatába menni – nagyjából ehhez hasonlítható az automatizált rendszereket nélkülöző kibervédelem. A mesterséges intelligencia mindkét oldalon beszállt a küzdelembe.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.