Egyre nagyobb nyomás nehezedik az amerikai törvényhozásra, hogy megfékezze a szabadalmakkal üzletszerűen visszaélőket. A trollok azonban nem várt helyről kaptak támogatást: többek között a Microsoft és az IBM is a törvénytervezet "felvizezése" mellett lobbizik.

Tegnap az amerikai képviselőház jogi bizottsága elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely az USA-ban egyre komolyabb problémát (és költségeket) jelentő szabadalmi trollkodásnak kíván megálljt parancsolni. Apró szépséghiba, hogy a törvénytervezet készítőire olyan erős nyomást gyakoroltak többek között informatikai szoftvercégek, aminek hatására a bizottság elé már egy kevésbé radikális változat került.

Az troll áfium ellen való orvosság

A patent trollok olyan szabadalom-felvásárlók, akik a szóban forgó találmányokat nem hasznosítják, hanem más társaságokat perelnek be a haszon reményében. Ez a fajta "üzlet" különösen az USA-ban virágzik, ahol az ottani szabadalmi rendszeren tulajdonképpen bármi keresztülmehet, és az eljárásoknak különösebb anyagi vonzata sincs. Az illetékes hivatal kezd megfulladni a néha teljesen értelmetlen beadványok tengerében (például botot is adtak be találmányként), és már milliós nagyságrendű ügyhátralék halmozódott fel, miközben évente több százezer új beadvány érkezik. 

 

 

Ezt a helyzetet szándékozna felszámolni az említett törvényjavaslat, amely egybek mellett arra is lehetőséget adna az eljáró bírónak, hogy a vesztes félt a peres eljárás költségei mellett egyfajta fájdalomdíj megfizetésére is kötelezze, amit természetesen a nyertes kapna meg. Ez azért fontos elem, mert a szabadalmi trollok sok esetben tudják, hogy követelésük elbukna egy bírósági eljárásban, ám az ítélet meghozataláig olyan hatalmas összegeket kellene költeni a jogi procedúrára megvádolt cégnek, hogy az egy kisebb vállalatnak akár az üzleti működését is veszélyeztetné. Így inkább peren kívül kiegyeznek a trollal egy "szerényebb" összegben. Ráadásul a törvénytervezet arra is lehetőséget ad, hogy a megvádolt cég mögé felsorakozzon a kérdéses technológiát szolgáltató szállító is. Ha a módosítások életbe lépnek, akkor a szabadalomsértési eljárást indító féltől a mostaninál lényegesen több és alaposabb dokumentációt is bekérhetne a hatóság, ami szintén jelentősen mérsékelheti a trollok mozgásterét.

Huzakodó lobbik

A változások támogatói között több nagy IT-s vállalatot, például az Apple-t, a Ciscót vagy a Google-t is ott találjuk, ám a szektor egy további szigorítás kapcsán már nem ennyire egységes. Egy számos vállalat, többek között az IBM és a Microsoft által még szeptemberben megfogalmazott, a törvényhozóknak címzett nyílt levél ugyanis arra kéri a döntéshozókat, hogy ne bővítsék az úgynevezett "fedett üzleti módszer" (covered business method – CBM) programot. Az eredeti törvénytervezet ennek ernyőjébe vonta volna a gyenge (például túl általános vagy túl homályos) szoftverszabadalmakat is. A CBM jelen pillanatban csak egy nagyon szűk körben teszi lehetővé, hogy a szabadalmi ügyben gyorsított (és lényegesen olcsóbb) eljárást kérjen a megvádolt fél, ezt terjesztették volna ki a szoftveres esetekre is, amelyek a szabadalmi trollok kedvenc fegyvereivé váltak az utóbbi időben. Az IBM és a Microsoft is attól tart, hogy ez a módosítás a jogosan bejegyzett, valódi szabadalmak megvédését tenné nehezebbé, amely érvelésük szerint káros hatással lenne az amerikai innovációra.

A módosítás megtartása mellett érvelő ellentábor többek között éppen ez utóbbi miatt tartja elfogadhatatlannak a lazítást, mondván: ha marad az eddigi szabályozás, akkor az az innovációban élen járó kezdő vállalkozások életét teszi nehézzé, ha éppen nem lehetetlenné. A technológiai startupok kétségtelenül gyakori célpontjai a szabadalmi revolverezésnek, sokuk megfelelő tőke és jogi szakértelem hiányában azelőtt kénytelen lehúzni a rolót, hogy az ötletéből született termék akár csak egy évet is a piacon lehessen. Az ezen az oldalon lobbizók nemrég szintén levélben próbáltak hatni a törvényhozásra. Az aláírók között rengeteg fizikai üzlettel, bolthálózattal rendelkező, egyáltalán nem technológiai vállalatot találni. A trollok ugyanis élelmiszerüzletláncoktól kaszinókig mindenhol bepróbálkoznak. Volt eset, amikor egy ingatlanközvetítő cégtől azért követeltek pénzt, mert szkennert használ. Egyesek egyébként még a szoftverszabadalmak létjogosultságát is megkérdőjelezik. Álláspontjuk szerint a nem megfogható dolgok esetében elég lenne a szerzői jogokra (copyright) és védjegyekre (trademark) érvényes szabályokra hagyatkozni az esetleges jogsértések kivizsgálásánál.

Csatát, de nem háborút...

A törvénytervezetet jegyző republikánus Bob Goodlatte mindenesetre meghajolt az IBM és a Microsoft vezette lobbi akarata előtt, és a tegnapi döntés már a megcsonkított változatról született. Ennek ellenére magában a törvényhozásban még egyáltalán nincs lefutva a meccs, mert a másik oldal erős szimpatizánsokkal rendelkezik a szenátusban, ráadásul a nyár folyamán a Fehér Ház is világossá tette, hogy ezt a vonalat tartja előremutatónak. Így egyelőre még nem lehet megmondani, hogy a lobbiköröktől és bonyolult jogalkotási procedúrától terhes amerikai törvényhozásban végül melyik változat emelkedik jogerőre.

Közösség & HR

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.