A határidő módosítását és szakmai konzultációt sürget a pénztárgépek átállításában érintett vállalatok érdekvédelmi szervezete.
Az Országgyűlés döntött a jövő évi adózás rendjéről – és ezzel együtt arról is, hogy 2013. március 31-ig ki kell alakítani a különböző kereskedelmi egységekben működő pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) között az online kapcsolat. A megvalósítás módját szabályozó rendelettervezet elkészült ugyan, de az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) annak újragondolására kéri a kormányt.A határidő tarthatatlan A pénztárgépek átalakításában jártas vállalkozások nagy részét is tömörítő szervezet szerint – amely a törvény elfogadását követő napon már kezdeményezte a szükséges beruházások állami támogatását – a tervezett határidő tarthatatlan.

„Az első és legfontosabb probléma, hogy az új előírásoknak megfelelő pénztárgépek jelenleg nem kaphatóak egyetlen pénztárgépgyártónál sem. A feltételeknek megfelelő új gép fejlesztési ideje legalább 4-12 hónapot vesz igénybe. A fejlesztést követő tesztelésre és az így kiszűrt hibák kijavítására legalább egy újabb hónapra van szükség. Az ezután esedékes engedélyezési eljárás átfutási ideje megint csak 1 hónap, amennyiben nincs szükség hiánypótlásra vagy más korrekcióra. A gyártóknál csak ezután történhet meg a pénztárgépek megrendelése, amelyek szállítási ideje minimum 3-5 hónapra tehető” – fogalmaz az IVSZ közleménye.

A szervezet szerint ezeknek a körülményeknek a figyelembe vételével az új szabályoknak megfelelő első pénztárgépek üzembe helyezése reálisan legalább 8-10 hónap múlva várható. Éppen ezért kéri az IVSZ a kormányt, hogy az új pénztárgépek bevezetése történjen lépcsőzetesen, és reális ütemezéssel.

Fontos lenne a GOP-támogatás Ahogy arról korábban a Bitport is beszámolt, az IVSZ már a tervezet megjelenésekor azt javasolta, hogy az előírt – alapvetően informatikai modernizációnak tekinthető – fejlesztéshez a kormány nyújtson vissza nem térítendő támogatást európai uniós forrásokból a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében. A szervezet becslései szerint 50-70%-os támogatási intenzitással kalkulálva mintegy 7 milliárd forint kellene a program megvalósításához.

A Vállalkozói Negyed szerint 400 ezer pénztárgép működik az országban, és csak töredékük képes online adattovábbításra. Az új eszközök beszerzését – vagy fejlesztését – addig nem is érdemes megkezdeni, amíg a NAV nem adja meg az általa elvárt pontos technikai specifikációkat.

Az IVSZ félelmeit a nemzetközi példák is alátámasztani látszanak. Bulgáriában például az előkészítéssel együtt mintegy két évet vett igénybe a rendszer bevezetése. Ugyanakkor az sem világos, hogy a NAV részéről megtörtént-e a felkészülés a rendszer bevezetésére, azaz az adatok fogadására és tárolására, valamint az adatelemzési feltételek megteremtésére. Ezek nélkül ugyanis pusztán költséges, eredményt nem hozó, adminisztratív intézkedés lesz az online összeköttetés megteremtése: mintha olyan hidat építenénk a Dunán, amelyről nem vezet tovább út.

Pénztárgépcsere: GOP-támogatást javasol az IVSZ
IT fejlesztéssel tennék hatékonyabbá az adóbeszedést

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.