Az eredeti elképzeléshez képest egy hónappal később kell összekapcsolni az országban működő több százezer pénztárgépet a NAV informatikai rendszerével. Ez azonban nem biztos, hogy sokat segít a vállalkozóknak és a szállítóknak.
A Magyar Közlönyben tegnap megjelent az a kormányhatározat, amely a pénztárgépek Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) informatikai rendszerébe történő bekacsolásának menetrendjét határozza meg. Mint emlékezetes, amikor az országgyűlés tavaly decemberben döntött a jövő évi adózás rendjéről, egyúttal arról is határozott, hogy 2013. március 31-ig ki kell alakítani a különböző kereskedelmi egységekben működő pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatika rendszere között az online kapcsolat. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) már akkor a törvény újragondolására kérte a kormányt.

Egy hónap haladék, meg néhány... A kormány végül az eredeti elképzeléshez képest mindössze egy hónap haladékot hagyott az intézkedés bevezetésére. Az új ütemezés szerint az új, online kapcsolatra is képes gépek beállításának – és természetesen a hozzá tartozó internetkapcsolat kiépítésének – az új határideje 2013. május 1. A kormány azonban hagy még két hónapot az átállásra még azoknak a vállalkozóknak is, akiknél elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépek üzemelnek. Ezeknek a berendezéseknek a használatát 2013. június 30-ig a NAV nem szankcionálja. Hosszabb türelmi időt kapnak az elektronikus naplóval rendelkező hagyományos pénztárgépek, melyeknek használatát ez év végig nem szankcionálja az adóhatóság, de az ilyen gépeket üzemeltetőknek havonta kötelesek elektronikus úton adatot szolgáltatni a pénztárgéppel kibocsátott nyugták, egyszerűsített számlák adatairól.

A NAV-nak április 15-ig kell közzétennie azoknak a pénztárgépeknek az engedélyszámát és típusát, amelyek nem rendelkeznek elektronikus naplóval, tehát legkésőbb 2013. június 30-ig le kell őket cserélni.

Pénztárgépcsere: GOP-támogatást javasol az IVSZ
Pénztárgépcsere: tarthatatlan az előírt határidő

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.