Vagy amivel akarják. Egy biztonsági kutató felfedezte az első térbeli számítástechnikai hekkelést.

A közelmúltban adott ki hibajavításokat az Apple a Vision Pro virtuális headset operációs rendszere, a visionOS legfrissebb, 1.2-es kiadásához. Az Apple szerint az egyik sérülékenységet szolgáltatásmegtagadási (DoS) támadásra használhatták volna. Csakhogy a hibát felfedező kutató szerint valójában egész másról van szó: szerinte ez az első olyan biztonsági rés, ami térbeli számítástechnikai hekkelésre ad lehetőséget.

A CVE-2024-27812 kóddal jelzett sebezhetőség speciálisan kialakított webes tartalmak feldolgozásához kapcsolódik. Eddig a dolog talán stimmel is. Ám Ryan Pickren biztonsági kutató – ő fedezte fel és jelentette a sérülékenységet, amiért az Apple pénzdíjjal is jutalmazta – szerint a hiba kiaknázásával a támadó benépesítheti a Vision Pro által megjelenített teret tetszőleges számú animált 3D objektummal.

Pickren amúgy nem nyeretlen kétéves a sérülékenységkutatói szakmában. Sikeresen kapcsolódott be több bug bounty programba, és már eddig is többször kapott jelentős összeget az Apple-től. Nemrég egy olyan csapat tagjaként dolgozott, amely modern ipari vezérlőrendszereket célzó támadási lehetőségeket térképezett fel.

Mint blogjában írja, némileg meglepte, hogy az Apple DoS-hibának minősítette a problémát, ezért részletesebben is bemutatta, hogy azt valójában mire lehet használni.

Rés van a pajzson

A Vision Próban működnek olyan mechanizmusok, melyeknek elvileg az a feladatuk, hogy megakadályozzák illetéktelen alkalmazások futását a felhasználó személyes területén. Ugyanis meglehetősen rémisztő lenne (ha valójában nem is veszélyes), hogy a személyes virtuális terében mondjuk valaki mögött egyszer csak felbukkanna egy idegen "lény". Ezért a natív alkalmazások alapértelmezés szerint a Shared Space kontextusra korlátozódnak, ahol kiszámíthatóan viselkednek, és könnyen le is állíthatók. Ezért van az is, hogy a Vision Próban meglátogatott weboldalak csak akkor képesek létrehozni 3D-s objektumok, ha a felhasználó manuálisan azt engedélyezi.

Csakhogy a rendszerben van egy olyan funkció, az ARKit Quick Look, amit az Apple már több éve fejlesztett, eredetileg az iOS-hez. Pickren szerint erre egyszerűen nem alkalmazták a fenti védelmet, így nem igényel semmilyen engedélyt a Safariban.

A kutató blogján azt is demonstrálta, hogy a támadónak mindösszesen arra kell rávennie a VR headset viselőjét, hogy látogasson meg egy rosszindulatú weboldat, és személyes virtuális tere azonnal elárasztható bármilyen típusú animált, akár hanghatásokat is adó 3D-s objektummal.

Hogy a demonstráció hatásos legyen, Pickren egy olyan forgatókönyvet játszott végig, amiben több száz mozgó pók és rikoltozó denevér jelenik meg egy virtuális szobában. És itt nincs menekvés, állítja. Ezeket az animált fájlokat ugyanis egy külön alkalmazás, a Quick Look kezeli, így a felhasználó hiába is lőné ki a Safarit, nem tud megszabadulni a kis szörnyektől.

Ami pedig a sérülékenység besorolását illeti, a kutató szerint az nem feltétlenül (csak) az Apple sara. Arra világít rá, hogy egy ilyen meglehetősen furcsa sebezhetőséggel a hagyományos, merev sérülékenységosztályozási taxonómia nem tud mit kezdeni.

Biztonság

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.