A Google keresőjét, levelezőjét szinte mind ismerjük, de sok más olyan alkalmazásuk van, amely jó szolgálatot tehet: csokorba gyűjtöttünk tizenegy hasznosat illetve érdekeset.
Azt már mindenki tudja, melyek a legfontosabb Google szolgáltatások, szinte mindannyian használjuk őket - a legtöbben keresésre, levelezésre, naptárként vagy éppen dokumentumok megosztárára. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan Google alkalmazást, amelyet szintén érdemes kipróbálni akár kisvállalati felhasználásra is. Válogatásunk természetesen nem teljes, annál is inkább, mert a szolgáltatások egy része a hazai felhasználóknak vajmi keveset segíthet, mint például az Egyesült Államokban való használatra optimalizált webshop-kereső és árösszehasonlító oldal, a Google Products. Egy híján tizenkettőt azért bátran ajánlhatunk a magyar netbúvároknak is. Az egyes alkalmazásokat a címekre kattintva lehet kipróbálni.

Patents - a szabványkereső
Kitaláltunk valami hatalmas újítást? Felfedeztük az űrutazás új formáját? Vagy prózaibb módon csupán saját vállalatunk új szolgáltatását szeretnénk levédetni? Mielőtt rohannánk a szabványügyi hivatalhoz, nem árt megnézni, nincs-e már hasonló megoldás védelem alatt - a Google szabványkeresőjében az amerikai és nemzetközi szabványok között is kereshetünk, sőt a kézzel írott dokumentációkba vagy a rajzolt tervekbe is betekinthetünk.

Google Moderator - a vitaindító
Kérdésünk van, amit levelezőpartnereinkkel szeretnénk megvitatni? Van egy problémánk, amire mások tippjeit várjuk? Írjuk be a problémát a Google Moderator által biztosított felületre, és küldjünk meghívót azoknak, akiknek a véleményére számítunk. Afféle minifórum jön így létre, ahol a felvetett kérdésre ismerőseink válaszolnak, összevetik egymással ötleteiket, eltársalognak a válaszokkal kapcsolatban, végül pedig remélhetőleg megszületik a legjobb, leghasznosabb megoldás.

City Tours - virtuális idegenvezető
Meghívtunk pár külföldi vendéget, és a céges megbeszélések másnapján városnézésre vinnénk őket? A Google virtuális idegenvezetője segíthet megtervezni a programot. A megadott városban az alkalmazás megtervez egy körsétát, és a Google Maps adatbázisából előszedett nevezetességek között felvázol egy útvonalat, amit percre lebontva listaként, valamint a térképen megjelölt útvonalként is megnézhetünk. Már hazai városokkal is működik, igaz, a POI-kezelésen még van mit reszelni.

Audio Indexing - a beszédkereső
Ez a béta állapotú alkalmazás most még csak bemutató szinten hasznos, de ha adatbázisai megtelnek, akkor valóban jól használhatóvá válik. Mostani állapotában politikusok (főleg amerikaiak) beszédeit gyűjti össze videós formában - a nagy ötlet azonban az, hogy a hangsáv indexelésével kereshetünk bennük. Ha például a keresett kifejezés a "financial crisis", vagyis a pénzpiaci válság, akkor kapunk egy listát olyan videókból, amelyekben megemlítik a válságot. A kiválasztott videón látszik az is, hogy hányadik másodpercben hangzik el a kifejezés, így közvetlenül odaugorhatunk. A kereshető videók kibővülésével remek prezentációs eszközhöz juthatunk majd, de kipróbálni így is érdemes.

Code Search - a webprogramozók barátja
Elakadtunk a céges honlap megtervezésében? Sokan olyan webszerkesztőt használnak, amely a programozási tudás igénye nélkül, vizuálisan rakja össze a weboldalakat, ám néha ilyenkor is felbukkanhat valamilyen kód, HTML tag, amit nem ismerünk. A kódkeresőbe beírva viszont részletes leírást kapunk a tag működéséről, a használat közben szükséges változókról és egyéb kapcsolódó témákról. Kezdőknek is ajánlott!

Trends - mi a menő a weben?
Kíváncsiak vagyunk vállalatunk kulcsszavainak webes elterjedtségére? Netán azt vizsgáljuk, két lehetséges üzleti partnerünk közül melyik a népszerűbb? Gépeljük be a keresett kifejezést, vagy vesszővel elválasztva az összevetendő szavakat. Az eredmény egyrészt egy grafikon, ahol megnézhetjük, az elmúlt években milyen gyakran használták a webes keresésekben az adott szavakat - több szó esetén a népszerűségi különbségek is azonnal szembeötlőek lesznek. Ráadásul megkapjuk azt is, a világ mely tájain, milyen nyelveken a leggyakoribb a keresett kifejezések használata.

News Timeline - a hét hírei
Aki nem bújja folyamatosan az internetes hírportálokat, és nem olvasgatja percenként a legfontosabb híreket (mert például dolgozik helyette, vagy egyszerűen csak él), hasznosnak találhatja ezt a naptár-alapú hírgyűjtőt. Alapvetően angol nyelven működik, amíg a Google Labs fejlesztői másként nem gondolják, de használata hihetetlenül egyszerű. A keresőhöz hasonlatosan beírjuk, mivel kapcsolatos hírekre vagyunk kíváncsiak, finomhangoljuk az időbeli beállításokat, és a nagy napilapoktól a Wikipédia módosításokig minden frissítés bekerül a naptárnézetbe, már csak olvasgatnunk kell.

Fast Flip - a tematikus gyorslapozó
Hasonló elgondolás, de más megvalósítás: egy keresett kifejezés beírására a legfontosabb portálok kicsinyített előnézeti képét kapjuk eredményként, és ezeket böngészve bökhetünk rá a számunkra legszimpatikusabbra, hogy részletesebben is olvashassunk a minket érdeklő témáról.

Scholar - okosodás a netről
A már magyarul is beszélő Tudós ugyancsak a keresésen alapul, ám ezúttal tudományos publikációk között böngészhetünk. Virtuális könyvtárak és tudományos gyűjtemények adataiból találhatunk idézeteket és teljes forrásmunkákat, amelyeket egyes esetekben akár pdf formátumban is menthetünk számítógépünkre.

Similar Images - a képklón-kereső
A hagyományos Google képkereső is egyre több funkcióval bír, ám gyakran ütközhetünk abba a problémába, hogy az ott talált képfájl nem teljesen megfelelő. Jogvédett, vízjelezett, esetleg a mérete nem stimmel. A Similar Images azonban a kiválasztott kép alapján az ahhoz legjobban hasonlító találatokat jeleníti meg - ezek között már biztosan lesz használható.

Image Swirl - látványos képkereső
Az előző megoldáshoz hasonló ötlet vezérelte az Image Swirl fejlesztőit. Egy keresett képre rákattintva egyfajta grafikus fa-elrendezésben megnézhetjük a képtalálathoz valamilyen módon kapcsolódó további találatokat: egy budapesti látképre kattintva megkapjuk a kulcsszó vagy a képadatok alapján hasonlónak ítélt fotók előnézeti képét is. Prezentációkhoz, webes illusztrációk kiválasztásához érdekes alternatíva.

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.