Minden fillér számít – kisvállalkozások esetében különösen, recesszió idején pedig mindez hatványozottan igaz. Következzen öt egyszerű ötlet, hogyan lehet informatikával fogni a költségeken, sőt pénzt termelni.

Az itt leírt ötletek közül természetesen nem feltétlenül alkalmazható mindegyik a különböző piacokon tevékenykedő, más struktúrájú kisvállalkozásoknál. De az szinte biztos, hogy van köztük két-három olyan, amin érdemes egy cégvezetőnek is elgondolkodnia.

Papírmentes iroda | A zöld informatika egyre komolyabban képviselteti magát a mindennapokban, így számtalan szoftver és megoldás áll rendelkezésünkre, ha csökkenteni akarjuk vállalkozásuk papírfogyasztó és aktaduzzasztó képességét.

Gondolkodjunk el a számlázás, könyvelés vagy éppen a HR terület papírhegyeinek megszűntetésén. Ha Magyarországon még nem is nyert teljes elfogadottságot az e-számla, érdemes lehet korán felkapaszkodni erre a vonatra. Könyvelési és munkaügyi témákban pedig már számos, bejáratott szolgáltatást tudunk igénybe venni, illetve folyamatosan jelennek meg új lehetőségek.

A kevesebb papír, kevesebb időráfordítást és kevesebb helyet igényel. Ez a költségekben és a munka hatékonyságában egyaránt hamar megmutatkozik.

Oszd meg és uralkodj | A céges kommunikáció és csoportmunka megvalósítására számtalan ingyenes, vagy alacsony költségű megoldás létezik. Kezdve az azonnali üzenetküldőktől, a videobeszélgetéseken át a VOIP-hívásokon keresztül egészen a komoly funkcionalitással bíró, szabadon használható projektmenedzsment alkalmazásokig. De ugyanitt lehet megemlíteni a felhőalapú dokumentumtároló és -megosztó alkalmazásokat – például a Dropbox vagy Google Docs. A Google esetében egyébként még számtalan jól használható alkalmazás bevezetését is érdemes megfontolni.

A netes elérésre alapozott céges kommunikációnak másik előnye, hogy a munkatársak sokkal rugalmasabban képesek megoldani feladataikat. Nem jelent problémát, ha valakinek egy nap otthon kellene maradnia, mert be kell engedni a szerelőket. Elsősorban a fiatal munkavállalókra jellemző, hogy a mobilitást és a rugalmas időbeosztást annyira nagyra tartják, hogy akár alacsonyabb bérért is hajlandók elvállalni a munkát. Így két legyet ütünk egy csapásra: olcsóbb alkalmazásokkal kevesebb bérért alkalmazhatunk távmunkásokat.

Open source és szoftverbérlet | A nyílt forráskódú megoldások használatával többnyire lényegesen olcsóbban, nem ritkán ingyen tudjuk ugyanazokat a funkciókat elérni, mint a nagy szállítók kínálatával. A Microsoft Word szövegszerkesztő vagy az Adobe Photoshop képszerkesztő például a legtöbb cégnél tökéletesen kiváltható az OpenOffice és a GIMP használatával. Utóbbiak eszköztára nem, vagy alig marad el a drága nagyoktól megszokottól.

Sokat spórolhatunk azon is, ha nem szoftvereket, hanem szolgáltatásokat veszünk. Azaz egy-egy részfeladat elvégzését profi szállítókra bízzuk nagyjából olyan konstrukcióban, ami a céges telefonálás esetében már régóta működik. Magyarul azért fizetünk, amit igénybe veszünk. Legyen szó ügyfélkezelésről (CRM), üzleti intelligencia megoldásról vagy bármi másról.

Közösségi erő | Sokan hangsúlyozzák, hogy a közösségi média üzleti célú kihasználását szakértő tanácsadó bevonása nélkül nem is érdemes elkezdeni, azért a világ nem ennyire fehér és fekete. Az igaz, hogy a nagyvállalatok sokat veszthetnek azzal, ha nem megfelelően kezelik ezt a területet, de egy kisvállalkozás esetében nem feltétlenül éri meg drága külső szakértő bevonása. Lehet, hogy nem lesz százszázalékos a hatékonyság, de néhány témával foglalkozó médium és blog rendszeres olvasásával, valamint józan paraszti ésszel is sokat (és olcsón) lehet elérni a közösségi aktivitással.

Facebook és Twitter oldal létrehozása ingyen van. Megfelelő tartalommal való kitöltése pedig nem igényel egész embert. Sokkal inkább odafigyelést arra, mit mondanak rólunk, online jelenlétünkről vásárlóink, vagy a potenciális érdeklődők.

Csak egyszerűen | Talán a legfontosabb, hogy bármit is teszünk, bármilyen kérdés is merül fel, mindig az egyszerűséget tartsuk szemünk előtt. Azért ne vezessünk be a céges gyakorlatba egy érdekes alkalmazást, mert új és tetszetős megoldással képes ugyanarra, amire a régi eszköztárunkkal is képesek voltunk. A technológia nem önmagáért való dolog, hanem azért, hogy egyszerűbbé, kényelmesebbé tegye életünket.

(A cikk a Mashable anyaga alapján készült.)

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.