Ez az első olimpia, amelynek rendszereit már távolról tesztelték, ráadásul egyszerre a következő, tokiói olimpia informatikájával.

A néhány napja zajló phjongcshangi téli olimpiát állítólag 4 milliárd ember kíséri figyelemmel világszerte. A technológia meghatározó szerepe ezúttal már a külsőségekben is megnyilvánult, (gondoljunk például a megnyitó ünnepségre és az Intel drónjaivra), de a háttérben is olyan IT-rendszerek dolgoznak a szervezés, a biztonság vagy a közvetítések támogatásaban, amelyek a mai csúcstechnológiát képviselik.

Az e-kereskedelmi hátteret és bizonyos felhőszolgáltatásokat a kínai Alibaba biztosítja, az esemény informatikai rendszereit pedig a francia Atos építette ki. A vállalat műszaki vezetője szerint éppen az olimpiai játékok digitális transzformációjának vagyunk a szemtanúi, amennyiben az 1992-es barcelonai játékok száz százalékban helyben telepített fizikai infrastruktúrájától mára lényegében eljutottunk a (gyakorlatilag) száz százalékos felhő alapú IT-hoz.

Minden mai teszt már a következő olimpiák tesztje

A 2014-es szocsi téli olimpia oldalán még csak bizonyos webes szolgáltatások működtek cloud alapon, 2016-ban Rióban már a rendezvény saját rendszerei közül is a felhőbe költöztettek néhány fontos alkalmazást. Phjongcshangban viszont már az összes kritikus IT rendszer cloud infrastruktúrán fut, a menedzsmenttől az eredmények nyilvántartásán át egészen a mobil appokig. Az evolúció így fest az Atos ábráján:
 

forrás: Atos


Ezzel a mindössze 100 darab fizikai szerver mellett a virtuális szervereké pedig 1500-ra növekedett, az üzemeltetési költségek pedig az előzőekhez képest 30 százalékkal csökkentek. Az átállás az Atos szerint javulást hozott a rugalmasság és skálázhatóság, a költségek, az informatikai biztonság, a felhasználói élmény, az erőforrások kihasználása és a szükséges hardveres háttér méretének tekintetében is.

Érdekesség, hogy a fentieknek megfelelően a mostani az első olyan olimpia, ahol már távolról történhetett az informatikai rendszerek és a több mint 50 darab kritikusnak mondott alkalmazás nagyjából 100 ezer üzemórának megfelelő előzetes tesztelése – sőt a mostani tesztek a technológia jellegéből adódóan már a 2020-as tokiói olimpiáról is szóltak, az Athos szerint tulajdonképpen két olimpia rendszereit próbálták ki egyszerre.

Az olimpiához kapcsolódóan (vagyis közvetlen alkalmazásban) egyébként 200 ezer ember dolgozik világszerte 37 országban, egyedül Phjongcshangban 36 ezer önkéntes és 3.500 fős technikai személyzet működik. A helyszínen a média képviseletében 25 ezren vannak, a 4 milliárd néző pedig nagyjából 250 digitális platformon keresztül követi az eseményeket – ezúttal a digitális lefedettség már kétszerese a televíziós elérésnek.

Cloud & big data

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 

Nyakunkon a negyedik ipari forradalom »

Már nem az automatizáció, hanem a tömeges testre szabhatóság a legújabb trend a gyártás területén. Az átállás azonban nem megy zökkenők nélkül.

Hirdetés - hybridIT BLOG »
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.