A Microsoft szerencséjére a magánfelhasználású gépeken maradhat az operációs rendszer.

Kínában kormányzati számítógépen nem futhat Windows 8 – írja a Reuters. A tilalmat a kínai közbeszerzési központ adta ki. A magánfelhasználásra vásárolt gépekre azonban nem vonatkozik a tiltás. A döntés azonban így is érzékenyen érinti a Microsoftot.

Bosszú az XP-ért?

A Xinhua, a kínai kormány hivatalos hírügynöksége, szerint a döntés mögött biztonsági megfontolások állnak, melyek a Windows XP támogatásának leállítására vezethetők vissza. Ez utóbbi operációs rendszer aránya ugyanis nagyon magas Kínában, a Canalys szerint a desktopok fele XP.

Mint azt korábban a Bitport is megírta, az XP támogatásának leállítása nem csak az XP-s gépeket veszélyeztetheti. Már tavaly több szakember pedzegette, hogy a támogatás leállítása után előtérbe kerülhetnek a reverse engineering-alapú, azaz visszafejtésre épülő sérülékenységkutatások. Amikor a Microsoft kiad a Windows 7-hez vagy a Windows 8-hoz egy hibajavítást, akkor azt a biztonsági rések után kutató személyek megvizsgálják, hogy az adott hibajavítás a rendszer mely komponensén foltoz be hibát, és miként működik. És utána már csak azt kell ellenőrizni, hogy az adott sebezhetőség érinti-e a Windows XP-t, ami – javítás hiányában – támadható.

A Microsoftnak nem sikertörténet a kínai piac. Állítólag néhány éve már Steve Ballmer is panaszkodott amiatt, hogy kevesebb bevételük származik Kínából, mint Hollandiából, pedig a távol-keleti országban közel annyi számítógépet adnak el, mint az Egyesült Államokban

Az amerikaiak sem különbek

A döntést értékelve persze nem szabad megfeledkezni a Huawei amerikai vesszőfutásáról. 2012-ben tizenegy hónapig vizsgálta egy bizottság azt, hogy milyen biztonsági kockázatai vannak a Huawei és a ZTE jelenlétének az amerikai távközlési piacon. Különösen az nem tetszett az amerikai szenátoroknak, hogy a Huaweinek szoros kapcsolata van a kínai kormánnyal.

A cég végül úgy érezte, bármit is tesz, nem osztanak neki lapot az amerikai piacon, ezért tavaly év végén úgy döntöttek, a távközlési berendezések piacáról kivonulnak, és csak a készülékpiacon maradnak.

Piaci hírek

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.